Donald Trump a împrumutat bani din Rusia în timpul crizei din 2008, susţine un fost şef al MI6

0
Publicat:
Ultima actualizare:
donald trump foto guliver/getty images

Richard Dearlove, fost şef al serviciului de informaţii externe britanic, MI6, sustine că Donald Trump ar fi împrumutat bani din Rusia pentru afacerile sale, în timpul crizei financiare din 2008.

Richard Dearlove a declarat, pentru Prospect Magazine, că, deşi Trump a negat că Rusia ar avea vreo “influenţă” asupra sa, “rămâne de văzut ce înţelegeri – şi în ce condiţii, a făcut miliardarul american după criza financiară din 2008, pentru a împrumuta bani din Rusia”, atunci când alte bănci nu riscau să-l împrumute, având în vedere istoricul lui Trump în materie de falimente.

Dearlove susţine că banii ar fi fost folosţti de Trump pentru a-şi finanţa imperiul imobiliar, care fusese lovit dramatic de criza financiară.

Cotidianul „The Independent“ precizează că nu este ilegal să împrumuţi bani din străinătate, iar Dearlove, care a părăsit MI6 în 2004, nu a oferit nicio dovadă în sprijinul declaraţiilor sale.

 Robert Amsterdam, avocat în cadrul firmei de avocatura Amsterdam & Partners, cu o experienţă considerabilă în afaceri cu Rusia, a declarat pentru „The Independent“, că “nu există niciun dubiu” că serviciile secrete americane şi FBI au informaţii despre întelegerile financiare ale lui Donald Trump cu “entităţi” ruseşti, dinaintea alegerilor din 2016.

“Relaţia lui Trump cu Rusia a început cu mulţi, mulţi ani înainte. Sunt sigur că FBI a monitorizat-o”, a spus Amsterdam.

 De altfel, tot „un fost spion MI6, cunoscut serviciilor de informaţii americane, este autorul rapoartelor despre Trump în Rusia”. Numele acestui fost angajat al serviciului de informaţii externe britanic MI6 este Christopher Steele, potrivit unor persoane care îi cunosc activitatea. El a lucrat ca agent sub acoperire în diplomaţie, în Rusia, la Paris şi la biroul Commonwelath din Londra.

După ce a părăsit agenţia MI6, fostul spion a oferit informaţii utile FBI-ului american despre corupţia la nivel foarte înalt din fotbal, iar informaţiile oferite în acel caz au dus, până la urmă, la declanşarea unei mari investigaţii internaţionale care a generat demisia lui Sepp Blatter din fruntea FIFA.

Bunul renume în această investigaţie al fostului agent Steele a fost cauza pentru care, serviciile americane de informaţii au laut în serios informaţiile oferite acum în legătură cu Donald Trump şi Rusia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, FBI-ul a început să analizeze relaţiile dintre Donald Trump şi persoane din cercul său de apropiaţi cu importanţi oameni de la Moscova, în baza informaţiilor obţinute iniţial de la fostul agent secret britanic, dar investigaţiile au fost oprite cu câtva timp înainte de alegerile americane, pentru ca agentia să nu fie invinovăţită că se implică în politică.

Rapoartele lui Steele au fost oferite mai multor agenţii şi organizatii de presă, dar care, neputând verifica autenticitatea lor, nu le-au facut publice.

Congresul face, în prezent, două investigaţii paralele legate, pe de o parte, de legăturile dintre apropiaţii lui Trump şi Rusia, din timpul alegerilor din 2016, şi pe de altă parte, de presupusa implicare a Rusiei în rezultatul alegerilor.

Investigaţia Congresului ar putea include şi o posibila audiere a ginerelui lui Donald Trump, Jared Kushner, după ce s-a confirmat că acesta s-a întâlnit cu reprezentanţi ai bancii de stat ruseşti Vnesheconombank, în decembrie 2016. Banca face, în prezent, obiectul sancţiunilor economice europene, impuse în urma implicării Rusiei în conflictul din Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite