Consulatul din Houston, parte a unei reţele naţionale de spionaj chinez. O cercetătoare fugară, reţinută de autorităţie americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali guvernamentali superiori au declarat vineri că cercetătoarea chineză care s-a ascuns în consulatul din San Francisco după acuzaţii de fraudă în obţinerea vizei se află în custodia autorităţilor americane. Aceştia au descoperit că Beijingul foloseşte misiunile diplomatice pentru o reţea de spionaj care vizează afaceri, universităţi şi centre de cercetare cu scopul furtului de proprietate intelectuală.

Tang Juan, o cercetătoare în domeniul biologiei, considerată „fugară” de autorităţile americane după ce au descoperit că a minţit pentru obţinerea vizei, a fost acuzată în Sacramento şi urmează să apară în faţa instanţei în cursul zilei de azi. Aceasta se ascundea la sediul consulatului din San Francisco. Tang lucra la Universitatea din California şi nu are imunitate diplomatică.

Alţi trei cercetători chinezi au fost acuzaţi de acelaşi tip de fraudă în contextul unor tensiuni fără precedent între China şi SUA care au determinat din partea ultimei un ultimatum de închidere a consulatului din Houston în 72 de ore. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu containere în care oficialii chinezi ar fi ars documente. China a ripostat prin solicitarea închiderii consulatului din Chengdu. China a justificat închiderea consulatului din acest oraş sud-vestic prin faptul că personalul de acolo „s-a amestecat în afacerile interne ale Chinei şi a pus în pericol securitatea şi interesele Chinei”.

Misiunea diplomatică din acest oraş are un personal de peste 200 de oameni şi are importanţă strategică pentru SUA, întrucât permite accesul la informaţii referitoare la regiunea autonomă din Tibet care-şi doreşte independenţa. Totodată, Chengdu oferă SUA oportunităţi de export pentru produse agricole, maşini şi utilaje.

 

Tang e acuzată că a încercat să ascundă conexiunea cu armata chineză în aplicaţia sa pentru o viză americană - anchetatorii au descoperit poze cu aceasta în uniformă militară, da şi faptul că aceasta fusese angajată ca cercetător de către A Patra Universitate Medicală Militară din China.

În cadrul interviului cu FBI din 20 iunie aceasta a negat că a fost cadru militar şi că uniforma era necesară întrucât era înscrisă la o şcoală a armatei.

Oficialii americani au mai spus că consulatul chinez din Houston a fost implicat într-o anchetă de fraudă la o instituţie de cercetare din Texas: oficialii consulatului „s-au implicat direct în comunicări cu cercetătorii şi i-a ghidat în privinţa a ce informaţii să adune”.

Activităţile din Houston sunt „un microcosmos, credem noi, a unei reţele mai cuprinzătoare de indivizi din peste 25 de oraşe”, a spus un oficial al Departamentului de Justiţie. „Consulatele au oferit acestor indivizi indicaţii despre cum să se ferească şi să obstrucţioneze ancheta noastră. Iar de aici putem infera abilitatea de a da sarcini acelei reţele de asociaţi la nivel naţional”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a spus într-un discurs la Biblioteca Nixon că „asigurarea libertăţii noastre faţă de Partidul Comunist Chinez este misiunea timpurilor noastre, iar America este perfect poziţionată să se afle în fruntea sa.

Acesta a mai vorbit de un secol 21 liber şi nu unul dominat de visurile preşedintelui chinez Xi Jinping, iar existenţa acestui secol liber presupune eliberarea de „vechea paradigmă a angajamentelor oarbe cu China”.

China a numit discursul lui Pompeo ca „plin de prejudecăţi ideologice” denunţând o mentalitate de Război Rece”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite