Discursul lui Barack Obama despre Starea Naţiunii: „SUA, cea mai puternică ţară din lume. Punct!”
0Discursul lui Barack Obama. Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a ţinut pentru a opta şi ultima oară discursul tradiţional de început de an despre Starea Naţiunii în faţa Congresului, oraţie marcată de convingerea că Statele Unite reprezintă cea mai puternică ţară din lume.
Discursul din acest an a fost ultimul ţinut de Barack Obama, care îşi va încheia anul acesta al doilea şi ultimul său mandat de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Obama a apărat cu tărie moştenirea celor două mandate prezidenţiale ale sale şi a încercat să impună un ton optimist pentru viitor, comentează BBC, potrivit Mediafax.
„În ultimul meu discurs în faţa acestei camere, nu vreau doar să vorbesc despre anul care urmează. Vreau să mă concentrez pe viitorul nostru“, a început Barack Obama. Transcripţia integrală a discursului său, în limba engleză, poate fi accesată aici.
Discursul lui Barack Obama. „Nicio naţiune nu îndrăzneşte să ne atace“
Unul dintre punctele culminante ale discursului l-a văzut pe Obama vorbind pe un ton ferm despre supremaţia Statelor Unite pe plan internaţional, aruncând lovituri dure împotriva celorlalte puteri internaţionale şi a grupărilor islamiste, şi fiind ironic la adresa unui eventual declin economic serios al ţării:
„V-am spus mai devreme că toată discuţia despre declinul economic al Statelor Unite există doar ca abureală politică. Ei bine, la fel este şi toată retorica pe care o auzim despre duşmanii noştri devenind mai puternici, şi America devenind mai slabă. SUA este cea mai puternică naţiune de pe Pământ. Punct. Nu e nici măcar aproape. Cheltuim mai mult pe armata noastră decât următoarele opt ţări la un loc. Trupele noastre sunt cea mai bună forţă militară din istoria lumii. Nicio naţiune nu îndrăzneşte să ne atace aliaţii deoarece ştiu că ăsta este drumul lor spre dezastru. Atunci când vine vorba despre probleme internaţionale importante, lumea nu se uită către Beijing sau Moscova pentru conducere – apelează la noi.”
Discursul lui Barack Obama. Rusia şi China, state în proces de eşuare
Obama a continuat sugerând că următoarele puteri pe plan mondial, Rusia şi China, sunt „state în proces de eşuare”, arătând spre problemele economice ale Chinei şi declarând despre Rusia că „..în ciuda scăderii economiei, continuă să arunce cu resurse pentru a recâştiga Ucraina şi Siria – foste state-client pe care le văd ieşind din zona lor de influenţă”.
Discursul lui Barack Obama. Teroriştii nu reprezintă o ameninţare existenţială pentru SUA
Despre grupările jihadiste al-Qaeda şi Statul Islamic, preşedintele american a folosit aceiaşi termeni ca în precedentele sale discursuri, susţinând că teroriştii nu trebuie supraestimaţi şi nici consideraţi reprezentativi pentru religia musulmană, ci doar „fanatici şi ucigaşi care trebuie extirpaţi, vânaţi şi distruşi”.
„Mase de luptători care stau în partea din spate a maşinilor de teren şi spirite torturate care complotează în apartamente sau garaje sunt un pericol enorm pentru civili şi trebuie să fie opriţi. Dar ei nu reprezintă o ameninţare existenţială pentru Naţiunea noastră“, a declarat preşedintele american, referindu-se la organizaţiile teroriste.
Discursul lui Barack Obama. Avantajul SUA asupra celorlalte naţiuni
Obama a susţinut coaliţia de 60 de state creată de Statele Unite împotriva Statului Islamic şi a prezentat liderii islamişti ucişi sau capturaţi în timpul mandatului său – Osama bin Laden, fostul lider al-Qaeda din Yemen Nasser al Wuhayshi sau atacatorii de la complexul diplomatic american din Benghazi, Libia, din 2012 – drept exemple ale puterii de pedepsire a Statelor Unite.
În general, discursul ţinut miercuri dimineaţă a debordat de excepţionalism american – ideea conform căreia istoria şi modul de evoluţie al Statelor Unite ale Americii îi oferă acestei ţări un avantaj asupra celorlalte naţiuni, şi totodată o responsabilitate de a juca un rol fruntaş în evoluţia lumii şi a problemelor internaţionale.
În acelaşi timp, Barack Obama a vorbit şi despre priorităţile pe care le consideră vitale pentru viitorul Statelor Unite, de la încurajarea progresului tehnologic şi utilizarea sa în combaterea schimbărilor climatice, la contracararea monopolului corporaţiilor în anumite domenii pe piaţa muncii şi a privilegiilor instituţiilor financiare.
„Cred că un sector privat prosper poate aduce vitalitatea economiei noastre (...) Dar după ani de profituri-record înregistrate de corporaţii, familiile muncitoare nu vor avea oportunităţi mai diverse sau salarii mai mari dacă lăsăm marile bănci, companii petroliere sau fonduri de investiţii să-şi facă propriile reguli (...) Nu cei care primesc bonuri de masă au cauzat criza economică, ci nepăsarea de pe Wall Street”.
Statele Unite au „cea mai puternică şi cea mai durabilă economie din lume“. „Oricine pretinde că economia Americii este în declin se ocupă de ficţiune“, a spus Obama în faţa congresmenilor.
Discursul lui Barack Obama. Regretul preşedintelui american
Obama a precizat că un regret major al preşedinţiei sale este că republicanii şi democraţii au devenit mai divizaţi.
El l-a vizat indirect pe candidatul considerat favorit în cursa pentru învestitura republicană la prezidenţiale, Donald Trump, care a fost criticat pentru comentariile sale despre musulmani şi imigranţi.
„Atunci când politicienii insultă musulmanii, când o moschee este vandalizată sau un copil intimidat, acest lucru nu ne face mai în siguranţă“, a apreciat preşedintele.
„Asta nu înseamnă să spui lucrurilor pe nume. Este pur şi simplu greşit... şi arată cine suntem ca ţară“, a adăugat el.
El le-a cerut alegătorilor şi membrilor Congresului să schimbe tonul ostil al politicii şi să "schimbe sistemul pentru a reflecta părţile noastre bune".
De asemenea, preşedintele american a făcut doar o aluzie la problema controlului armelor de foc, în care a fost extrem de activ în ultima perioadă, declarând-o ca prioritate la începutul discursului, fără a reveni mai târziu la subiect.
El a anunţat de asemenea o nouă iniţiativă naţională de cercetare împotriva cancerului care va fi condusă de vicepreşedintele Joe Biden, al cărui fiu în vârstă de 46 de ani a murit anul trecut de cancer la creier.
În schimb, Obama nu a inclus în discursul său vreo aluzie la situaţie apărută în cursul serii de marţi în Iran, unde 10 membri ai Marinei americane au fost reţinuţi în circumstanţe neclare de Garda Revoluţionară Islamistă, susţinând în schimb acordul nuclear semnat anul trecut cu ţara şiită, despre care a spus că „a evitat încă un război în lume“.
În final, el a vorbit pe larg despre îmbunătăţirea politicii şi a dezbaterilor. „Democraţia necesită o legătură fundamentală de încredere între cetăţenii săi“, a afirmat preşedintele american.
Discursul lui Barack Obama. Nikki Haley: „Acţiunile sale au fost departe de aceste vorbe mari“
Guvernatorul statului Carolina de Sud, Nikki Haley, care a prezentat răspunsul republicanilor la discursul său, a afirmat că Obama „a vorbit elocvent despre lucruri măreţe“, dar „acţiunile sale au fost departe de aceste vorbe mari“, relatează BBC, potrivit Mediafax.
Ea a afirmat totuşi că republicanii trebuie să-şi recunoască rolul în scăderea încrederii în administraţia americană.
"Avem decizii importante de luat. Ţara noastră este pusă la încercare (...). Dar am mai fost testaţi şi în trecut, iar poporul nostru s-a ridicat întotdeauna la înălţimea provocărilor", a subliniat ea.