Analiză. Donald Trump şi Vladimir Putin s-ar putea distruge reciproc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin alături de Donald Trump la Summitul G20/ Foto: EPA
Vladimir Putin alături de Donald Trump la Summitul G20/ Foto: EPA

Sprijinul direct acordat, efectiv sau doar la nivel declarativ, preşedintelui american s-ar putea întoarce împotriva liderului de la Kremlin, argumentează Gideon Rachman, cunoscutul editorialist pe politică externă al cotidianului Financial Times.

„Dacă Vladimir Putin a contribuit într-adevăr la numirea lui Donald Trump la Casa Albă, ar putea constitui realizarea supremă a unui serviciu de informaţii. Însă, în acelaşi timp, acest lucru s-ar putea dovedi a fi un auto-gol suprem: o operaţiune gândită spre a uşura presiunea asupra guvernului lui Putin prin instalarea unui personaj prietenos la Casa Albă a rezultat în schimb în întărirea sancţiunilor la care este supusă Rusia, şi la o intensificare periculoasă a presiunii politice interne asupra preşedintelui rus”, argumentează jurnalistul britanic.

În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump, „coluziunea invocată dintre campania sa şi Rusia este probabil să fi contribuit la victoria sa electorală cu riscul distrugerii preşedinţiei lui. Ar fi o ironie stranie dacă legătura intimă dintre Putin şi Trump ar duce, în mod ultim, la sfârşitul carierelor politice ale ambilor”, subliniază, la rândul său, cu ironie Gideon Rachman.

Pentru editorialistul britanic influenţa decisivă a Kremlinului asupra rezultatului unor alegeri extrem de strânse pare greu de negat. Revelaţiile cu privire la acţiunile împotriva campaniei lui Sanders ale liderilor democraţi au asigurat descurajarea susţinătorilor acestuia de a se alătura campaniei lui Clinton în alegerile prezidenţiale, fapt ce a asigurat victoriile vitale din statele Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin. Pe lângă acest fapt, pe durata întregii campanii şi în timpul mandatului său, Donald Trump a susţinut constant o poziţie favorabilă faţă de liderul de la Kremlin.

Însă, tocmai în relaţiile apropiate ale campaniei sale cu Rusia se poate afla sâmburele sfârşitului preşedenţiei lui Trump. Alarmat de ancheta F.B.I.-ului în legăturile dintre campania sa şi Rusia, Donald Trump a acţionat pripit şi l-a concediat pe James Comey, iar presiunea publică ulterioară a condus la numirea redutabilului Robert Mueller în calitate de procuror special însărcinat cu această anchetă. Ancheta lipsită de remuşcări a acestuia pare să conducă cu siguranţă la acuzaţii oficiale şi demisii, dacă nu chiar la procesul de impeachment al preşedintelui Trump şi la distrugerea preşedenţiei acestuia, consideră jurnalistul britanic.

„În ceea ce-l pe Vladimir Putin”, continuă Gideon Rachman, „momentul în care a devenit clar că riscul asumat de acesta se poate întoarce împotriva sa a fost momentul în care Donald Trump a fost forţat să-l concedieze pe Gen. Michael Flynn, consilierul său pe probleme de securitate naţională, tocmai pentru ne-raportarea legăturilor cu guvernul rus. Din acel moment înainte, a devenit politic imposibil pentru Trump să mai ajute Rusia prin uşurarea regimului sancţiunilor. Din contră, în răspuns la implicarea Rusiei în alegerile americane a urmat intensificare sancţiunilor economice, Congresul asigurându-se că Trump nu va putea ridica aceste sancţiuni în mod unilateral”.

În concluzie, departe de a se îmbunătăţii în mandantul lui Donald Trump, relaţiile Rusia-SUA sunt acum la cel mai rece nivel de la încheierea Războiului Rece, iar odată cu posibila înarmare a Ucrainei de către armata Statelor Unite acestea se pot deteriora şi mai mult. În plus, odată cu finalizarea anchetei conduse de Mueller, este probabilă o nouă isterie anti-rusească ce ar putea implica noi măsuri nedorite pentru Vladimir Putin.

Evident, relativ la cele două, poziţia preşedintelui Trump este cea mai ameninţată. Însă, nici poziţia liderului de la Kremlin nu mai este la fel de sigură cum era cu puţin timp în urmă: avem deja apariţia unor proteste anti-corupţie conduse de popularul Alexei Navalny, iar în contextul în care economia Rusiei continuă să se deterioreze au început să apară articole despre era post-Putin în media din Rusia. Chiar dacă sunt mici şansele ca Vladimir Putin să piardă alegerile din luna martie, susţine jurnalistul britanic, toate aceste elemente indică un trend descendent al popularităţii liderului de la Kremlin.

„În primul rând însă, cele mai puternice interese economice din Rusia ştiu acum că nu mai există nicio speranţă de a ieşi tunelul sancţiunilor. În realitate, există şansa ca lucrurile să se înrăutăţească. Ceva radical va trebui să se întâmple pentru ca regimul sancţiunilor să fie ridicat. Iar această schimbare poate fi îndepărtarea lui Vladimir Putin de la Kremlin. Într-adevăr, este posibil ca doar atunci când atât Trump cât şi Putin vor fi îndepărtaţi de la putere să fie posibilă o resetare reală a relaţiilor dintre cele două ţări”, scrie în concluzie jurnalistul britanic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite