Analiză. Climatul de ură întreţinut de politicieni pe fondul campaniei electorale face victime în America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atac Pittsburgh sinagoga SUA FOTO Guliver Gettyimages

Doi bărbaţi simpatizanţi ai extremei drepte au fost arestaţi pentru  masacurul de la o sinagogă din Pittsburgh şi pentru bombele artizanale trimise pe adresa unor personalităţi americane de stânga.

O persoană înarmată a intrat sâmbătă într-o sinagogă din Pittsburgh, statul Pennsylvania, omorând 11 persoane şi rănind alte şase. Aceas masacru vine după ce vineri a fost arestat cel care a trimis bombe artizanale, prin postă, pe adresele a doi foşti preşedinti ai Statelor Unite şi ale multor alte foste oficialităţi şi personalităţi publice, de stânga. 

Atacul armat de sâmbătă din sinagoga din Pittsburgh este „probabil“' cel mai grav atac antisemit comis vreodată în SUA, a apreciat principala asociaţie de combatere a antisemitismului în Statele Unite, Liga antidefăimare, citată de AFP. Preşedintele SUA Donald Trump a ordonat sâmbătă seara ca drapelele americane să fie coborâte în bernă până la 31 octombrie în semn de „respect solemn“ pentru victimele atacului. Şeful Casei Albe a mai anunţat că se va deplasa la Pittsburgh.

Atacatorul de la sinagogă, insulte antisemite

Autorul atacului, Robert Bowers, a fost inculpat pentru 29 de capete de acuzare pentru crime federale, printer care şi pentru crimă antisemită şi riscă pedeapsa cu moartea, a declarat ministrul american al Justiţiei, Jeff Sessions.  Robert Bowers a postat insulte antisemite pe o reţea socială apropiată extremei drepte americane şi nu se afla în atenţia poliţiei înainte de a intrat înarmat cu o pişcă de asalt şi cel puţin trei pistoale, în lăcaşul de cult. O reţea socială, apreciată de mişcarea de extrema dreaptă americană „alt-right“' şi pe care autorul atacului armat din sinagoga din Pittsburgh postase mesaje antisemite, a anunţat că fost constrânsă să-şi întrerupă activitatea. 

robert bowers

Lansată în 2016 după modelul Twitter, Gab a indicat sâmbătă că Joyent, societatea care îi oferea acces la internet, îşi suspendă serviciile începând de luni. Paypal a anunţat, de asemenea, că a exclus Gab din serviciile sale de plată online din cauza discursului de ură răspândit pe acest site cu bunăvoinţa administratorilor săi.

Expeditorul coletelor capcană, cazier încărcat

Cesar Sayoc, bărbatul suspectat că a trimis cel puţin 12 bombe artizanale unor democraţi importanţi şi altor critici ai preşedintelui american, Donald Trump, a fost pus sub acuzare la nivel federal pentru cinci infracţiuni, printre care transportarea interstatală şi trimiterea ilegală a unor dispozitive explozive, ameninţarea unui fost preşedinte, ameninţări prin comunicare de ameninţări interstatale şi atacarea unor ofiţeri federali. Dacă va fi găsit vinovat, Sayoc ar putea primi până la 48 de ani de închisoare. O sursă a informat Reuters că autorităţile investighează posibilitatea ca şi alte persoane să fi fost implicate şi nu exclud noi arestări. 

Cesar Sayoc

De asemenea, autorităţile au confiscat şi o camionetă albă plină cu abţibilduri pro-Trump şi pe care scria „CNN SUCKS”, în care Sayoc ar fi locuit. Sayoc s-a născut în Brooklyn, New York şi este înregistrat ca membru al Partidului Republican, el făcându-şi publice viziunile politice pe reţelele sociale, criticând democraţii, musulmanii şi liberalii. Sayoc are 56 de ani şi lucrează part-time la un magazin alimentar, livrează pizza şi a fost în trecut chiar şi stripper.  Sayoc are un cazier şi antecedente judiciare vechi în Florida: a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de furt, inclusiv de furt de bunuri personale, infracţiuni rutiere, iar în 2002 de proferarea unor ameninţări de a ”arunca, plasa, arunca sau descărca orice dispozitiv distrugător”. Bărbatul a fost condamnat în august 2002 pentru că a ameninţat să detoneze o bombă în timpul unei discuţii cu un reprezentant al serviciilor publice din Florida, potrivit unui avocat din Miami care l-a reprezentat, Ronald Lowy.

Regizorul Michael Moore a dezvăluit, duminică, într-un mesaj publicat pe Instagram că echipa sa de filmare l-a surprins, în februarie 2017, la o manifestaţie pe care Trump a susţinut-o în Melbourne, Florida, pe Cesar Sayoc, cel care a trimis 14 bombe artizanale unor opozanţi democraţi ai preşedintelui american, făcând parte din mulţime şi având un baner anti-CNN, scrie The Hollywood Reporter.

Deşi cele trei minute şi 38 de secunde de material brut nu au fost cuprinse în filmul lui Moore de atunci "Fahrenheit 11/9", regizorul a publicat duminică videoclipul pe YouTube "doar pentru a vă arăta un moment al acţiunii sale". 

În mesajul publicat pe Instagram, Moore explică cum a trimis o echipă, formată din producătorul Basel Hamden şi colaboratorul său Eric Weinrib, la manifestaţia care a avut loc la o lună după învestirea lui Trump, nu pentru a-l filma pe Trump, ci pentru a surprinde imagini cu mulţimea pe care el o atrage. 

În timp ce camera de filmat se roteşte deasupra mulţimii care strigă injurii la adresa mass-media, Sayoc, care ţine în mână un baner anti-CNN, este surprins pentru scurt timp de patru ori. "Dacă opriţi filmarea pe imaginea cu el, veţi vedea ceva profund", a scris Moore, "teamă în ochii lui". 

Climat tensionat

Liga împotriva Defaimarii a informat în februarie că numărul incidentelor anti-semite în America a fost cu aproape 60% mai mare în 2017 decât în 2016, cea mai mare creştere anuală de la inaugurarea statisticii, în anii 70.  De gândit dă şi un incident petrecut tot săptămâna trecută . Un bărbat alb, Gregory Bush, a intrat miercuri într-un magazin alimentar în Kentucky şi a împuşcat, pe la spate de câteva ori doi negri, pe Maurice Stallard de 69 de ani, care venise la cumpărături cu nepoţelul, şi pe Vikie Lee Jones, de 67 de ani. 

La iesirea din magazin, lui Bush i-a ieşit în faţă Ed Harell, care-şi aştepta soţia în parcare. Crezându-se în pericol, Harell a pus şi el mina pe propriul pistol, la care Bush i-a spus „nu mă împuşca, nu te voi împuşca nici eu, albii nu împuşcă albi”. Bush este acum, în arest, urmând să fie judecat, dar realitatea care dă de gîndit rămâne. Retorica publică vitriolică şi atmosfera de ostilitate ireconciliabilă din spaţiul politic american pot impinge cu uşurinţă astfel de persoane dezechilibrate spre violenţă, aşa cum pare să se fi întâmplat de câteva ori în ultima săptămână în Statele Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite