Ambiţionaţi de Brexit, secesioniştii texani cer şi ei un referendum de independenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcarea Naţionalistă din Texas a cerut formal guvernatorului statului american să organizeze un referendum similar celui din Marea Britanie pentru ieşirea din Statele Unite, relatează Reuters, care observă că naţionaliştii texani sunt gata să împrumute tacticile de campanie ale taberei pro-Brexit.

Mişcarea a devenit populară pe Twitter sub numele de „Texit” - referinţă evidentă la referendumul britanic – fiind promovată acerb de gruparea texană, care vizează un referendum de secesiune în 2018.

„Este important pentru Texas să privească Brexit-ul drept o inspiraţie şi un exemplu că texanii pot şi ei prelua controlul asupra propriului destin” a declarat Daniel Miller, preşedintele Mişcării Naţionaliste din Texas, într-o declaraţie oferită la scurt timp după anunţul oficial al rezultatului referendumului britanic. 

Gruparea se bazează pe o petiţie online pentru un referendum asemănător care a strâns 260.000 de semnături, reprezentând mai puţin de 1% din populaţia de 27 de milioane de locuitori a statului. Liderii mişcării argumentează că PIB-ul de 1,6 trilioane de dolari al statului american i-ar garanta o poziţie printre primele 10 economii ale lumii.

„Credem că texanii sunt sătuli de a fi guvernaţi de birocraţi din Washington pe care nu i-au ales şi care forţează politici pe care nu le doresc asupra lor” se arată pe site-ul organizaţiei.

Duminica trecută, Miller a comentat referendumul din Marea Britanie la o întâlnire locală a republicanilor, considerând că relaţia dintre britanici şi Europa este un „mariaj de convenienţă 

între doi partenere nepotriviţi, care a devenit dificil şi pregătit pentru divorţ din cauza unor diferenţe ireconciliabile, cu prea multă suveranitate cedată unei birocraţii centrale ineficiente”, conform „The Guardian”. 

Liderul mişcării secesioniste este de părere că, într-o situaţie similară, Texas-ul poate prelua uşor locul Marii Britanii şi Statele Unite cel al Uniunii Europene, într-un scenariu în care Bruxelles-ul este reprezentat de Washington.

Organizarea unui astfel de referendum este aproape imposibilă conform Constituţiei Statelor Unite, care nu permite secesiunea niciunui teritoriu al uniunii fără acord federal. Un caz judecat de Curtea Supremă în 1861 a stabilit că secesiunea unilaterală nu poate fi recunoscută, însă căpătare independenţei prin revoluţie sau cu acord federal ar putea fi recunoscută de Statele Unite.

Cu toate acestea, au fost multe încercări de-a lungul anilor de a promova referendumuri privind secesiunea unora dintre statele americane. 

Secesioniştii texani invocă drept precedent o perioadă dintre 1836 şi 1845 în care statul a fost o republică suverană independentă, între secesiunea de Mexic şi anexarea non-violentă de către Statele Unite. La scurt timp după, în 1861,Texasul s-a alăturat statelor secesioniste ale Confederaţiei pentru perioada Războiului Civil American, însă a fost readăugat Statelor Unite după victoria unioniştilor.

Singurul sondaj făcut pe această temă în rândul texanilor, făcut de compania Research 2000 în 2009 arăta cu 37% dintre locuitorii statului ar fi de acord cu o secesiune, în timp ce 58% s-au arătat împotriva ideii. O majoritate de 51% a respondenţilor care s-au declarat republicani s-au pronunţat pentru secesiune, iar procentajele ar putea fi chiar mai mari în momentul de faţă, luând în considerare creşterea nemulţumirii faţă de guvernul federal în ultimii şase ani.

La nivelul întregului teritoriu al Statelor Unit, 23,9% dintre americani sunt de acord cu secesiunea propriului stat din uniune, în timp ce 53,3% sunt împotriva oricărui fel de secesiune, conform unui sondaj Reuters/Ipsos efectuat în 2014.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite