Alte două victime au fost identificate la 20 de ani de la atentatele care au zguduit America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Două victime ale atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 au fost identificate, în mod oficial, cu ajutorul unei noi tehnologii de secvenţiere a ADN-ului, relatează AFP.

Directoarea Institutului Medico-Legal din New York, Barbara Sampson, a anunţat marţi, într-un comunicat, că laboratorul a identificat victimele 1.646 şi 1.647 de la World Trade Center.

În total, 2.753 de persoane au murit după ce un comando al-Qaeda a intrat cu două avioane de linie în Turnurile Gemene din Manhattan, la 11 septembrie 2001.

Din acest total, 1.106 persoane mai sunt de identificat - reprezentând 40% dintre femeile şi bărbaţii care au murit la New York.

„În urmă cu 20 de ani, am promis familiilor victimelor de la World Trade Center că vom face tot ceea ce putem - indiferent cât timp va lua acest lucru -, pentru a le identifica pe cei dragi. Odată cu aceste două noi identificări, continuăm să răspundem obligaţiilor imperioase pe care le avem”, anunţă directoarea Institutului Medicol-Legal din New York.

Prima dintre aceste două victime este Dorothy Morgan, domiciliată pe Long Island şi ale cărei rămăşiţe, găsite în 2001, au fost supuse unor teste ADN.

A doua victimă este un bărbat din ale cărui rămăşiţe au fost găsite fragmente în 2001, 2002 şi 2006, a cărui identitate rămâne secretă, la cererea familiei acestuia.

Sampson consideră că procesul şi tehnicile implementate de 20 de ani în identificarea fiecărei victime de la World Trade Center reprezintă „ancheta de medicină legală cea mai importantă şi cea mai complexă din istoria Statelor Unite”.

Ea a fost făcută posibilă cu ajutorul unei noi tehnologii de secvenţiere ADN - denumită de nouă generaţie -, potrivit Institutului.

Statele Unite comemorează sâmbătă cele mai sângeroase atentate din istoria sa, cu un Joe Biden slăbit de sfârşitul haotic al Războiului din Afganistan, un conflict declanşat de atacurile de la 11 septembrie.

Preşedintele american urmează să viziteze cele trei locuri unde au murit în total aproape 3.000 de oameni.

Bolile legate de 9/11 s-au soldat cu mai mulţi morţi decât atacurile teroriste

Numărul persoanelor care au murit din cauza unor boli cauzate de atentatele din 11 septembrie 2001 a depăşit numărul morţilor din ziua atacurilor, arată un raport ale fondului de indemnizaţie a victimelor, potrivit AFP.

Peste 67.000 de cereri de indemnizaţie au fost depuse la acest fond de când a fost deschis, în 2011, de către persoane care se aflau în apropierea producerii atentatelor şi care au dezvoltat ulterior patologii.

Majoritatea acestor cereri au fost depuse de către persoane care locuiau sau munceau în apropierea Turnurilor Gemene World Trade Center, la New York, a căror surpare a provocat fumuri toxice care au împânzit cartierul timp de săptămâni  de zile.

Aproape jumătate dintre aceste dosare privesc persoane care au făcut cancer, iar 3.900 au fost despuse în numele unor persoane decedate.

„Acest lucru înseamnă că bilanţul persoanelor a căror moarte pare că a fost cauzată de boli legate de 9/11 este de-acum mai mare decât cel al persoanelor moarte la 11 septembrie”, a subliniat marţi directoarea findurilor, Rupa Bhattacharyya.

În acea zi, care a intrat în istorie, aproape 3.000 de oameni au murit după deturnarea a patru avioane de linie - dintre care două au fost izbite de zgârie norii din Manhattan, unul de Pentagon, iar celălalt s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Pennsylvania, în urma unui contraatac al pasagerilor.

Un fond de indemnizaţie a fost înfiinţat ulterior, destinat rudelor persoanelor dispărute şi supravieţuitorlor.

În 2011, o lege a relansat şi lărgit fondul la un nou public, în urma apariţiei unor cancere în rândul pompierilor şi persoanelor care au îndepărtat moloz la New York.

În 2019, mandatul fondului a fost prelungit până în 2090.

Cereri continuă să fie depuse, iar 900 de dosare au fost depuse lunar în 2021, potrivit lui Rupa Bhattacharyya, care subliniază că este în continuare dificil să se estimeze bilanţul total al dramei.

„Tragedia de la 11 septembrie continuă”, subliniază ea.

Pentru moment, fondul a stabilit că peste 41.000 de dosare sunt legitime - dintre care 2.132 privesc persoane decedate - şi a plătit în total indemnizaţii în valoare de aproape nouă miliarde de dolari.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite