Alegeri SUA 2016. Marea revoluţie americană din noiembrie INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din Statele Unite Foto: Guliver / Getty Images
Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din Statele Unite Foto: Guliver / Getty Images

Republicanul Donald Trump va fi al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, după ce a obţinut o victorie descrisă de el drept „istorică“ în faţa rivalei sale democrate, Hillary Clinton. Victoria miliardarului este produsul unei revolte împotriva sistemului şi a status-quo-ului politic.

Victoria în alegerile prezidenţiale de marţi a miliardarului Donald Trump este descrisă de mulţi drept „surprinzătoare“, după ce majoritatea sondajelor sugerau că va învinge Hillary Clinton.

Miliardarul s-a bucurat de sustinerea a 289 de electori, iar pentru a obţine victoria, el avea nevoie de cel putin 270 de electori din cele 50 de state din SUA, iar Hillary Clinton, deşi a câştigat votul popular, cu un avans (miercuri seară) de peste 150.000 de voturi, a obţinut votul doar a 218 electori.

În istoria electoral americană s-a mai întâmplat de patru ori ca cel care câştigat să piardă votul popular, inclusiv în 2000, când Al Gore a obţinut cu 544.000 mai multe voturi decât George W. Bush, pierzând însă cursa pentru Casa Albă. 

Victoria acestui miliardar imprevizibil, căruia nu i se acordau şanse mari, poate fi considerată un „Brexit la puterea a treia“, notează AFP.

De ce s-au înşelat sondajele

INFOGRAFIE Rezultate alegeri

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţialele din SUA a fost o surpriză majoră şi din cauza „orbirii collective“ a caselor de sondare a opiniei publice. O analiză realizată de „The Telegraph“ arată că, în mod uimitor, doar sondajele realizate de „Los Angeles Times“ şi o companie specializată l-au dat constant câstigator pe Trump. Situaţia e similară cu cea înregistrată în Marea Britanie înainte de votul pentru Brexit.

Potrivit publicaţiei britanice care citează cele 93 de sondaje agregate de-a lungul întregii campanii de site-ul specializat Real Clear Politics, doar zece sondaje l-au dat pe Trump învingător în faţa contracandidatei democrate Hillary Clinton. 10 din 93, în perioada 8 octombrie - 8 noiembrie. Dintre cele zece corecte, nouă aparţin „Los Angeles Times“, iar unul a fost făcut de Fox News, televiziune de ştiri cu vederi conservatoare.

Hillary Clinton  l-a depăşit pe Donald Trump ca număr de voturi exprimate la nivelul întregii naţiuni. Mai multe case de sondare  pronosticaseră un vot popular pentru candidata democrată superior celui pentru contracandidatul republican, doar una singură - IBD/Tipp Tracking, foarte precisă în 2012 - propusese scenariul invers.

Mai multe analize publicate de-a lungul campaniei în presa americană au atras atenţia asupra fenomenului sociologic cunoscut drept „spirala tăcerii“ - el se manifestă atunci când segmente semnificative din societate refuză să-şi facă publice intenţiile de vot din cauza fricii de excludere socială.

Singur împotriva tuturor 

Republicanul Donald Trump a câştigat şefia Casei Albe ducând o luptă ce părea să fie sortită eşecului. Marile publicaţii americane au strâns rândurile în jurul democratei Hillary Clinton, unele chiar rupând tradiţia de a nu lua poziţie în prezidenţialele americane. 

Printre acestea şi „Foreign Policy“, care l-a catologat pe Trump drept „cel mai rău candidat al unui mare partid“ din istoria SUA. În timp ce Clinton şi-a asigurat sprijinul multor consilii editoriale - de la „The New York Times“ până la „The Baltimore Sun“ -, Trump nu a obţinut susţinerea vreunuia, notează „Business Insider“. 

Până şi publicaţiile care îi susţineau în mod tradiţional pe republicani s-au distanţat de el. La fel ca şi mulţi membri de marcă ai partidului. Fostul preşedinte George W. Bush şi soţia sa, Laura, au preferat să nu voteze la prezidenţiale pentru a nu-l credita pe Trump. 

După anunţarea rezultatului final, în statele California şi Oregon sute de oameni au ieşit în stradă protestând faţă de alegerea republicanului.

image

Foto: EPA

Undă de şoc în toată lumea

Câştigarea alegerilor prezidenţiale americane de către republicanul populist Donald Trump a declanşat un seism politic fără precedent, care aruncă Statele Unite şi lumea în incertitudine, notează AFP.

Pentru ministrul Apărării din Germania, Ursula von der Leyen, neaşteptata victorie a lui Trump a fost „un şoc uriaş“. „Cred că Trump ştie că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishmentului“, a declarat ea la postul de televiziune ARD.

„Se pare că acesta va fi anul dublului dezastru din Vest“, a scris pe reţeaua Twitter fostul minstru de Externe al Suediei Carl Bildt, făcând referire şi la votul din iunie al Marii Britanii în favoarea ieşirii din blocul comunitar. „Să vă puneţi centurile de siguranţă“, a mai spus el.

Ambasadorul francez în SUA, Gerard Araud, ar fi scris, de asemenea, un mesaj foarte dur pe Twitter, după care l-ar fi şters însă, relatează ndtv.com „După Brexit şi aceste alegeri, orice este posibil. O lume se prăbuşeşte în faţa ochilor noştri. Ameţeală“, ar fi scris diplomatul, potrivit sursei citate. 

Premierul Italiei, Matteo Renzi, care îşi exprimase sprijinul pentru democrata Hillary Clinton, a afirmat că „este o nouă evoluţie politică“. „Împreună cu altele, arată că am intrat într-o nouă eră“, a declarat Renzi, care l-a felicitat însă pe republican pentru victorie, la fel ca şi mulţi alţi lideri ai lumii.

Spre o epocă a incertitudinii

În acest timp, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat că alegerea  lui Donald Trump la conducerea SUA va face munca „mai grea“ pentru UE.

„Va fi greu, mai greu decât cu administraţiile anterioare, dar el este preşedintele ales în mod liber“, a declarat Schulz la postul de radio Europe 1. „Trebuie să respectăm viitorul preşedinte al Statelor Unite (...) Sper că vom găsi o deschidere de a coopera“, a mai spus el.

Despre o viitoare perioadă de incertitudine a vorbit şi preşedintele francez, François Hollande.

„Îl felicit, acest lucru este firesc între doi şefi de state democratice. (…) Aceste alegeri americane deschid o perioadă de incertitudine“, a afirmat Hollande, adăugând că  Franţa trebuie să fie mai puternică şi Europa trebuie să fie unită. 

Felicitări au venit şi din partea Moscovei. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, liderul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa „într-o conlucrare pentru scoaterea relaţiilor ruso-americane din actuala criză, precum şi în ceea ce priveşte problemele presante ale agendei internaţionale şi căutarea unor răspunsuri eficiente la provocările din domeniul securităţii mondiale“.

Între timp, Cuba a anunţat organizarea unor exerciţii militare naţionale pentru pregătirea armatei în cazul unor „acţiuni inamice“, dar nu a precizat dacă acestea sunt un răspuns direct la rezultatul alegerilor din SUA.

Analiză „The New York Times“: Victoria lui Trump, o respingere a clasei politice

Politicianul republican Donald Trump a fost ales al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, un rezultat neaşteptat venit după o campanie explozivă, marcată de accente populiste, antiinstituţională, îndreptată împotriva sistemului politic, a scris cotidianul „The New York Times“.

Surprinzătorul deznodământ, care sfidează sondajele ce arătau pe ultima sută de metri un avans modest, dar persistent al lui Hillary Clinton, riscă să genereze convulsii atât în Statele Unite, cât şi la nivel internaţional, unde scepticii priveau cu îngrijorare declaraţiile lui Donald Trump primite însă bine de alegătorii deziluzionaţi, a adăugat publicaţia citată.

Triumful lui Trump, în vârstă de 70 de ani, un magnat în domeniul imobiliarelor devenit star de televiziune, care nu are niciun pic de experienţă în materie de guvernare, reprezintă o respingere puternică a forţelor sistemului politic clasic mobilizate împotriva lui - de la mediile de afaceri până la membri ai administraţiei de la Washington. Reprezintă, totodată, o respingere a consensului actualelor forţe politice în toate domeniile - de la comerţ internaţional la imigraţie, mai scrie „The New York Times“.

Potrivit sursei citate, rezultatul este o respingere nu doar a lui Hillary Clinton, ci şi a preşedintelui Barack Obama, a cărui moştenire politică este pusă brusc în pericol. Şi este o demonstraţie decisivă de putere din partea unei coaliţii, în general ignorată, a alegătorilor din categoria mijlocie şi a angajaţilor, oameni care au simţit că idealul american riscă să le scape printre degete ca urmare a zecilor de ani de politici în favoarea globalizării şi multiculturalismului.

Dar zecile de combinaţii de afaceri pe care le-a avut, multe în străinătate, îl vor urmări pe Trump în Biroul Oval, ridicând semne de întrebare privind potenţiale situaţii de conflict de interese. Dar americanii ştiu că Donald Trump va remodela tonul, standardele şi aşteptările din partea preşedinţiei Statelor Unite, conchide cotidianul american citat.

Donald Trump controversat INFOGRAFIE

Cum au evoluat lucrurile

Primele secţii de vot din Statele Unite s-au deschis pe coasta de est, pe 8 noiembrie, la ora 06.00 dimineaţa (13.00, ora României). Treptat, s-au deschis secţiile în toate cele 50 de state ale SUA. Primele proiecţii au început la ora 02.00, ora României, iar în jurul orei 07.00 dimineaţa televiziunile americane au început să anunţe primele proiecţii. 

Scorul a fost strâns toată noaptea, însă, încet, încet, Donald Trump a preluat conducerea. Ambii candidaţi au obţinut victorii clare în statele unde era de aşteptat să câştige. 

Trump a obţinut statele conservatoare din sud şi Midwest, iar Clinton câteva state de pe coasta de est şi Illinois, în Midwest.

Pe măsură ce numărarea voturilor continua, iar diferenţa dintre cei doi candidaţi devenea tot mai mică, republicanii şi-au asigurat controlul în Camera Reprezentanţilor şi în Senat. 

În jurul orei patru dimineaţa, Donald Trump se distanţase de Hillary Clinton cu 21 de voturi în plus în Colegiul Electoral. Din 24 de state în care voturile au fost numărate până în acel moment, Clinton a câştigat 10 şi Trump 14.  

Pentru Donald Trump momentul-cheie a fost câştigarea voturilor în Ohio, în timp ce pentru Hillary Clinton a fost importantă victoria în Colorado. Candidata democrată a luat şi California, un stat cu 55 de electori, însă republicanul a câştigat Florida, care are 29 de electori. 

La 06.00 dimineaţa, televiziunile şi agenţiile de presă au dat primele proiecţii. Scorul era strâns: 

AP: Trump - 216, Clinton - 197; 

Fox News: Trump - 222, Clinton - 202; 

CNN, ABC News: Trump - 187, Clinton - 197; 

New York Times: Trump - 187, Clinton - 188.

O oră mai târziu, presa americană pregătea terenul pentru a anunţa victoria lui Donald Trump.  The New York Times a titrat „Ne apropiem de un deznodământ uimitor”, Fox News anunţat că republicanul are voturile a 254 de delegaţi din cei 270 necesari. 

La sediul de campanie al lui Hillary Clinton apăreau primele semne ale înfrângerii.

În jurul orei 08.30, Fox News a anunţat că Donald Trump a obţinut cele 270 de delegaţii de care avea nevoie. La ora 10.00, Donald Trump şi-a revendicat public victoria în faţa susţinătorilor.

Discursul noului preşedinte al SUA 

„Vă mulţumesc! Vă mulţumesc foarte mult. Vă cer scuze pentru că v-am făcut să aşteptaţi. A fost foarte complicat. Tocmai am primit un telefon de la secretarul Clinton. Ne-a felicitat pentru victoria de astăzi şi eu am felicitat-o pe ea şi pe familia ei, pentru că a luptat extrem de bine în această campanie. Hillary a muncit extrem de mult pentru o perioadă lungă de timp, iar noi îi datorăm recunoştinţă pentru serviciul în slujba ţării noastre. Acum e timpul ca americanii să vindece rănile ţării noastre.“

„Este timpul să ne unim. Eu mă angajez faţă de fiecare cetăţean că voi fi preşedintele tuturor americanilor, iar această poziţie este extrem de importantă pentru mine. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, şi au fost destui care au făcut asta, lansez un apel pentru unitate.“

„Noi nu am dus o campanie, ci mai degrabă o mişcare extraordinară. Avem un plan economic măreţ. Ne vom dubla creşterea economică. Vom fi cei mai puternici. Ne vom înţelege bine cu toate naţiunile care vor să se înţeleagă bine cu noi. America nu se va mulţumi decât cu ceea ce este mai bun. Trebuie să reluăm controlul asupra destinului ţării noastre.“ 

„Vreau să spun comunităţii internaţionale că deşi interesul Americii este pe primul loc, ne vom înţelege bine cu toată lumea. (...) Vom căuta o bază comună, nu ostilitate, un parteneriat, şi nu un conflict.“

„Vă promit că nu vă voi dezamăgi. Voi face o treabă minunată. Abia aştept să fiu preşedintele vostru. În timp ce această campanie s-a încheiat, vreau să vă spun că mişcarea noastră abia acum începe. Veţi fi atât de mândri de preşedintele vostru. Atât de mândri. Iubesc această ţară“, a declarat Trump.

Mulţimea de susţinători l-a primit cu aplauze în centrul de convenţie din Manhattan pe Donald Trump, scandând puternic „USA! USA! USA“. Învingătorul a fost însoţit de soţia şi cei cinci copii, precum şi de toţi politicienii care au participat la campania republicană, inclusiv Rudy Giulliani, Ben Carson şi Chris Christie.

Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea

Democrata Hillary Clinton l-a sunat miercuri dimineaţă pe rivalul ei republican, recunoscându-şi înfrângerea în alegerile prezidenţiale şi felicitându-l pe acesta pentru victoria în cursa pentru Casa Albă, transmite CNN.

Hillary Clinton a pierdut pentru că nu a putut să păstreze sprijinul pe care îl avea Barack Obama şi acest lucru s-a dovedit cea mai mare slăbiciune a sa, potrivit  CNN. Votanţii afro-americani, latino şi tinerii nu s-au prezentat în număr suficient de mare pentru a o propulsa pe Clinton la Casa Albă. 

În schimb, Trump a primit un procent de voturi de la persoanele de culoare şi de la minoritatea latino mai mare decât primise Mitt Romney în 2012, în ciuda remarcilor dure ale republicanului la adresa afro-americanilor, mexicanilor şi imigranţilor ilegali. 

Congres controlat de republicani

Donald Trump îşi va începe mandatul cu un Congres care va fi controlat în totalitate de republicani. La alegerile de marţi, o dată cu cele prezidenţiale, candidaţii republicani au câştigat în faţa celor democraţi în multe state, reuşind să menţină şi majoritatea în Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Acest lucru poate însemna între altele că nou alesul preşedinte Donald Trump va putea numi la Curtea Supremă noi judecători cu vederi conservatoare, ducând la o schimbare cardinală a componenţei curţii, care poate dura timp de decenii.

Dar Donald Trump şi leadershipul republican, care nu au avut până acum cea mai bună relaţie, vor trebui să înveţe să coopereze.

Panică pe pieţele financiare

Pieţele financiare au reacţionat impulsiv la anunţul că Donald Trump a câştigat alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii. 

Dolarul şi acţiunile au scăzut la nivel mondial, investitorii renunţând la activele considerate riscante. În deschiderea şedinţelor de tranzacţionare, contractele futures de pe Wall Street s-au prăbuşit cu 5%, indicele american Standard&Poors’s 500 a coborât cu 5%, în timp ce peso-ul mexican s-a prăbuşit cu până la 13%, cel mai mult după 1994. 

De asemenea, contractele futures pentru acţiunile europene erau în scădere puternică miercuri dimineaţa.

Indicele Stoxx 600 coborâse cu 3,8% în timpul tranzacţiilor premergătoare, iar DAX 30 al bursei din Frankfurt era pe minus cu 3,4%, CAC 40 al bursei din Paris - cu 3,9%, iar FTSE 100 al bursei londoneze - cu 3,1%. 

Totodată, cotaţia petrolului a scăzut cu până la 4%, iar rubla rusească era şi ea în cădere. În schimb, yuanul s-a apreciat, iar preţul aurului cu livrare în decembrie a urcat cu 3,2%, cel mai mult de după Brexit. 

Ulterior, discursul temperat al lui Trump a calmat rapid pieţele financiare, iar deprecierile s-au temperat considerabil. 

Miercuri după-masa, în deschidere, Bursa din Moscova înregistra cea mai mare creştere din luna iunie, în urma speculaţiilor că Donald Trump, va îmbunătăţi relaţiile cu Moscova.  

Pe piaţa românească, evoluţiile au fost temperate: euro a crescut cu 0,06%, la 4,51 lei, iar dolarul a scăzut cu 0,41%, la 4,064 lei. Indicele BET al Bursei de la Bucureşti a coborât cu 0,66%. 

image

   

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite