Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton şi Donald Trump se acuză reciproc de rasism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hillary Clinton l-a acuzat pe Donald Trump, adversarul său în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, că alimentează rasismul în Statele Unite, iar republicanul i-a replicat democratei că a trădat comunitatea de culoare, blocată în sărăcie, relatează AFP.

Escalada verbală dintre democrată şi republican a atins un nou apogeu în cadrul unor mitinguri, în contextul în care miliardarul populist încearcă să-şi relanseze campania aflată în dificultate.

"Hillary Clinton va încerca să mă acuze, dar şi pe milioane de americani care mă susţin, că sunt rasist", a declarat Donald Trump la Manchester, în New Hampshire.

"Toate politicile susţinute de Hillary Clinton au dezamăgit şi trădat comunităţile de culoare din această ţară", a declarat el. În opinia sa, democrata vrea să deschidă frontiera, ceea ce "încalcă drepturile civice ale afroamericanilor, dându-le locurile lor de muncă unor clandestini".

"Dacă vrei frontiere consolidate, pentru ca oamenii să poată să vină în ţara noastră doar în mod legal, asta nu te transformă într-un rasist", a continuat miliardarul newyorkez, în vârstă de 70 de ani.

"Noul" Trump, lansat săptămâna trecută, transmite mesaje contradictorii.

Pe de o parte el şi-a remaniat echipa şi l-a ales ca director general de campanie pe patronul virulentului site conservator Breitbart, preconizând astfel un brutal viraj la dreapta.

Însă, pe de altă parte, cedând presiunilor partidului său, candidatul foloseşte de-acum un prompter. Mai disciplinat, el îşi concentrează luările de cuvânt asupra lui Hillary Clinton şi acuzaţiilor de corupţie prin Fundaţia Clinton. El încearcă, de asemenea, să-şi extindă baza electorală către comunitatea afroamericană.

Însă el şi-a schimbat adesea poziţia în domeniul imigraţiei, principalul său cal de bătaie începând din 2015.

El şi-a reiterat joi promisiunea de a construi "100%" zidul la frontiera de sud a Statelor Unite şi a repetat că Mexicul va plăti factura. Însă nu şi-a clarificat poziţia cu privire la soarta celor peste 11 milioane de imigranţi clandestini prezenţi în ţară.

Marţi şi miercuri el a sugerat că nu mai susţine expulzarea lor cu mijloace militare şi a evocat o eventuală "relaxare", părând să rupă cu o promisiune emblematică a campaniei sale.

„TEORII ALE COMPLOTULUI”

În loc să răspundă acuzaţiilor de rasism, Hillary Clinton şi-a dat silinţa să le dovedească americanilor că Trump nu s-a schimbat, rezumându-i candidatura în două cuvinte: "prejudecăţi şi paranoia".

Într-un discurs pe care l-a susţinut la Reno, în Nevada, ea l-a acuzat pe republican că se asociază "dreptei alternative" ("alt-right", în engleză), o mişcare de extremă dreapta naţionalistă şi rasistă care răspândeşte pe Internet multiple teorii ale complotului.

Ea consideră o probă suplimentară în acest sens prezenţa fostului lider al partidului britanic eurofob Nigel Farage, cu o zi înainte, la un miting republican în Mississippi.

"Un om cu o lungă poveste de discriminare rasială, amator de teorii sumbre ale complotului luate din paginile tabloidelor de supermarket şi de la marginea Internetului nu ar trebui să poată să ne conducă vreodată Guvernul sau să ne comande armatele", a spus ea, dezgropând scandaluri de discriminare rasială din perioada în care tânărul Trump închiria apartamente la New York sau în care cazinourile sale erau acuzate că refuză crupieri de culoare.

"El a promovat o minciună rasistă potrivit căreia preşedintele Obama nu ar fi cu adevărat cetăţean american", a amintit ea. Apoi a enumerat controversele, citând repostarea de către Trump a unui mesaj de pe un cont de Twitter care promova supremaţia albilor sau refuzul lui de a-şi dezavua susţinerea unui fost lider al organizaţiei rasiste Ku Klux Klan.

Clinton a denunţat de asemenea faptul că Trump a aprobat diverse teorii ale complotului, inclusiv cu privire la sănătatea sa. În curând, fosta Primă Doamnă va împlini 69 de ani.

"Tot ceea ce-ţi pot răspunde, Donald, este că poţi să visezi", l-a ironizat ea.

"Ultimul lucru de care avem nevoie în centrul de gestionare a crizelor de la Casa Albă este un pericol public care nu reuşeşte să facă diferenţa între fapte şi ficţiune şi care adoptă atât de uşor zvonuri pătate de rasism", a subliniat ea.

"Iar, de fapt, Mexicul nu-i va plăti zidul", a adăugat ea.

Cu 11 săptămâni înainte de alegeri, candidata democrată păstrează un avans confortabil în sondaje.

Un nou sondaj Quinnipiac o credita joi cu 51% din intenţiile de vot, faţă de 41% cu cât îl creditează pe Donald Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite