Afaceristul Martin Shkreli a fost găsit vinovat pentru fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Martin Shkreli, directorul unei companii farmaceutice, a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat la trei dintre cele opt capete de acuzare, în urma unui proces care a durat cinci săptămâni, la Curtea Federală din Brooklyn, relatează The New York Times. Numele lui Shkreli a devenit controversat în SUA, din cauza politicii sale de a majora preţurile unor medicamente pentru boli mai puţin comune.

Acesta se poate confrunta chiar şi cu 20 de ani de închisoare.

Înaintea începerii procesului, excentricul director spunea că este nevinovat şi că judecătorul, juriul şi procurorii îşi vor scere scuze la final.

Shkreli a fost acuzat că s-a folosit de două fonduri speculative pe care le conduce, pentru a comite fraudă. Procurorii au precizat că acesta s-a folosit în mod ilegal de compania farmaceutică pe care a înfiinţat-o, Retrophin, pentru a rambursa investitorii MSBM fraudaţi.

Printre dovezile aduse de către procurori s-au numărat o scrisoare cu ameninţări trimisă soţiei unui fost angajat, documente trimise investitorilor MSMB care asigurau că firma a avut rezultate remarcabile, deşi nu existau bani în conturile fondului, sau trei versiuni ale unui acord retroactiv, prin care voia să pară că MSMB Capital ar fi investit în Retrophin, totul fiind o faţadă.

Problemele lui Shkreli au început în luna februarie, 2011, când în urma unei decizii proaste de afaceri, MSMB Capital ar fi rămas fără fonduri. Ulterior, afaceristul a ascuns aproape timp de un an şi jumătate acest aspect faţă de investitori, spunându-le că rezultatele sunt foarte bune.

Apărarea lui Shkreli nu a apelat la vreun martor, însă a adus în discuţie starea mentală în care se afla afaceristul la acea dată, întrucât, pentru a fi condamnat pentru fraudă, persoana respectivă trebuie să fie conşientă de actul pe care îl comite. Avocaţii directorului au încercat să-i convingă pe juraţi că după ce şi-a dat seama de greşeală, Shkreli a încercat să înapoieze banii investitorilor.

Acesta din urmă a devenit cunoscut, după ce, peste noapte, a mărit preţul unui medicament – Daraprim, de la 13.50 dolari la 750 de dolari, pentru o pilulă. Apărându-şi decizia, Shkreli a spus că din cauza acestei controverse autorităţile l-au luat în vizor. Totuşi, potrivit oficialilor, investigaţiile au pornit dinaintea acestei controverse, şi că urmăreau de mai multă vreme ce se întâmplă la Retrophin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite