Vladimir Putin: „Nu vrem să fim o superputere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO AP
Vladimir Putin FOTO AP

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, susţine că Rusia „nu vrea să fie o superputere“, motivând că ar fi „prea costisitor şi inutil“.

Într-un amplu interviu acordat tabloidului german „Bild“, liderul de la Kremlin a subliniat însă că Rusia este, din punct de vedere economic, una dintre cele mai puternice ţări din lume.

Întrebat fiind despre modul în care a primit declaraţia preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, potrivit căruia Rusia este o „putere regională“, Putin a răspuns că nu a luat-o în serios. „Desigur, fiecare şef de stat sau de guvern are dreptul la propriile opinii. Barack Obama spune şi că America este «naţiunea aleasă». Nici asta nu am luat în serios“, a afirmat Vladimir Putin. 

În ceea ce priveşte conceptul de „putere regională“, şeful Federaţiei Ruse a declarat că cel mai bine ar fi să se analizeze harta lumii. „La vest, regiunea noastră este Europa. La est, Japonia şi SUA cu Alaska sunt vecinii noştri. La nord, împărţim o graniţă cu Canada peste Oceanul Arctic. Dacă vrei să reduci semnificaţia Rusiei în lume, vrei, de fapt, doar să-ţi ridici propria ţară. Iar asta este o greşeală“, a spus Putin. 

În ceea ce priveşte relaţia Rusiei cu NATO, liderul de la Kremlin susţine că ţara sa este dispusă să coopereze cu Alianţa Nord-Atlantică, însă situaţia este „ca în viaţa reală“ – cu alte cuvinte, „dragostea trebuie să fie reciprocă. Dacă cineva nu vrea să coopereze cu noi, atunci asta este“. 

Fermitate în privinţa Turciei

În acest context, jurnaliştii de la cotidianul „Bild“ au adus în discuţie relaţiile Rusiei cu Turcia, stat membru NATO, relaţii care s-au degradat considerabil după ce, pe data de 24 noiembrie 2015, armata turcă a doborât un bombardier rus Suhoi, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, iar Moscova afirmă contrariul. În plus, preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat la scurt timp după incident că doborârea avionului va avea „consecinţe grave“.

Liderul de la Kremlin a rămas la fel de dur pe poziţii în această privinţă şi în cadrul interviului acordat cotidianului „Bild“ .

„Turcia face parte din NATO, dar nu a fost atacată. Prin urmare, NATO nu este nevoită să protejeze Turcia, iar problemele noastre cu Turcia nu au nicio legătură cu apartenenţa acestei ţări la NATO“, a subliniat Putin. „Conducerea turcă ar face bine să-şi ceară scuze pentru doborârea avionului, care reprezintă clar o crimă de război, în loc să sune la sediul NATO“, a adăugat el.

În privinţa riscului ca un astfel de incident să ducă la o escaladare a situaţiei din zonă, preşedintele Federaţiei Ruse a afirmat că speră ca „astfel de evenimente să nu se transforme în conflicte militare de amploare. Dar dacă interesele şi securitatea Rusiei sunt ameninţate, Rusia va opune rezistenţă. Toată lumea trebuie să ştie asta“.

Sprijinul pentru Assad, o chestiune delicată

Liderul de la Kremlin a fost întrebat şi dacă preşedintele sirian Bashar al-Assad, care este responsabil de mii de morţi în rândul propriului său popor, îi este aliat. „Este o întrebare delicată. Cred că preşedintele Assad a făcut multe lucruri greşit în timpul conflictului. Dar conflictul nu ar fi devenit atât de mare dacă nu ar fi fost alimentat din afara Siriei – cu arme, bani şi luptători. Cine este responsabil pentru asta? Guvernarea Assad, care încearcă să ţină ţara unită? Sau rebelii care vor să o distrugă şi să se lupte cu guvernul?“, a răspuns Putin.

Liderul de la Kremlin, care a negat că piloţii ruşi ar bombarda ţinte civile în Siria, în raidurile îndreptate împotriva grupării teroriste Stat Islamic, a declarat că Moscova nu îşi doreşte ca situaţia din Siria să ajungă fie similară celei din Irak sau din Libia.

Deşi a subliniat că „ar trebui încercat totul pentru a sprijini conducătorii legitimi din Siria“, Putin a afirmat că „asta nu înseamnă că situaţia poate rămâne la fel“. Întrebat dacă Assad ar putea primi azil în Rusia în cazul unor alegeri prezidenţiale pe care le-ar pierde, Putin a declarat că este prematur să se pronunţe. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite