VIDEO Rusia intensifică bombardamentele în Siria, susţinând că sute de terorişti vor să fugă spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a intensificat, duminică, raidurile aeriene efectuate în Siria, distrugând poziţii teroriste, Statul Major al armatei ruse susţinând că aproximativ 600 de islamişti încearcă, pe fondul bombardamentelor, să fugă spre Europa, informează CNN.

"Raidurile ruse au redus considerabil capacităţile teroriste", a declarat generalul rus Andrei Kartapolov, şeful Direcţiei pentru operaţiuni de luptă din cadrul Statului Major al armatei ruse, subliniind că sunt vizate poziţii ale grupurilor islamiste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra.

Începând de miercuri, avioane militare ruse au efectuat peste 60 de raiduri, distrugând circa 50 de poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Generalul Andrei Kartapolov a anunţat sâmbătă că Rusia va intensifica raidurile aeriene în Siria.

"Înainte de lansarea bombardamentelor, experţi americani ne-au informat că în zonele vizate sunt doar terorişti. După începerea raidurilor aeriene, militanţii islamişti au intrat în panică şi au început să dezerteze. Aproximativ 600 de mercenari şi-au părăsit poziţiile şi încearcă să fugă în Europa. Astfel, raidurile aeriene nu doar că vor continua, ci se vor şi intensifica", a spus Kartapolov.

Sâmbătă, bombardamentele ruse s-au concentrat asupra oraşului sirian Raqqa, fieful reţelei teroriste Stat Islamic.

Forţele aeriene ruse folosesc în Siria rachete ghidate prin laser de tip KH-29L 

Forţele aeriene ruse folosesc în Siria rachete ghidate prin laser de tip KH-29L, a anunţat duminică agenţia rusă RIA Novosti, citând declaraţii făcute de colonelul Igor Klimov, purtător de cuvânt al forţelor aeriene ruse.

Rachetele de înaltă precizie sunt folosite de către avioanele Su-34 şi Su-24, a spus Klimov. "Rachetele J-29 sunt echipate cu focoase ghidate prin laser. Atunci când are loc o lansare, pilotul iluminează obiectivul cu laserul, în timp ce avionul îşi poate continua manevrele", a spus Klimov, citat de EFE. Rachetele J-29 (AS-14 Kedge, potrivit clasificării NATO) au o deviere maximă de la obiectivul vizat de circa doi metri. "Focosul rachetei cântăreşte 500 de kilograme. Este capabil să lovească obiective cu maximă precizie", a explicat el.

În acest mod încearcă autorităţile ruse să aducă la tăcere criticile formulate de SUA şi din Marea Britanie, care acuză Moscova că foloseşte în Siria bombe neghidate (aşa-numitele „Dumb bombs“), bombe care, odată lansate din avion, cad la întâmplare, datorită forţei de gravitaţie.

Atacuri aeriene despre care se crede că au fost efectuate de avioane ruse au lovit duminică ţinte în jurul oraşului Talbiseh (vestul Siriei), au declarat pentru Reuters cetăţeni şi o organizaţie care monitorizează războiul civil din Siria, la o zi după ce Rusia a promis să-şi intensifice campania de bombardamente. Ambulanţele au dus răniţii la spitalul din Talbiseh, aflat la nord de oraşul Homs, iar un cetăţean a spus că cel puţin cinci cadavre au fost recuperate din partea de vest a oraşului.

image

"Până acum au fost şase sau şapte raiduri asupra oraşului", a declarat Abdul Ghafar al Dweik, fost angajat guvernamental şi care acum lucrează ca voluntar. Al Dweik crede că raidurile au fost efectuate de avioane ruse. "Au venit brusc... În cazul avioanelor siriene mai primim câte un avertisment, dar acum le-am văzut brusc deasupra capetelor", a spus el. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care monitorizează conflictul civil de peste patru ani din Siria printr-o reţea de surse, a anunţat că avioane ruse au atacat duminică provincia Homs şi provincia vecină Hama.

O sursă oficială rusă, citată de Reuters, a declarat că avioanele ruse au efectuat în ultimele 24 de ore noi raiduri asupra a 10 poziţii ale grupării jihadiste Statul Islamic în Siria. "În ultimele 24 de ore, avioane Su-34, Su-24M şi Su-25 au efectuat 20 de raiduri", a anunţat Ministerul Apărării. "Zece ţinte de infrastructură ale bandiţilor din SI au fost lovite", a adăugat oficialul rus. Avioanele ruse au lovit o tabără de antrenament a teroriştilor, inclusiv o fabrică unde se produceau centuri pentru terorişti sinucigaşi, a scris ministerul pe pagina sa web stat.mil.ru.

"Ca urmare a loviturilor noastre aeriene asupra ţintelor Statului Islamic, am reuşit să le întrerupem sistemul de control, liniile de aprovizionare şi am provocat pagube serioase infrastructurii pe care o foloseau pentru a comite acte de terorism", a mai scris Ministerul Apărării din Rusia. 

Rusia, principalul aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat miercuri raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie afiliată opoziţiei siriene, raidurile aeriene ruse s-au soldat cu moartea a cel puţin 39 de civili. 

În paralel, regimul Bashar al-Assad şi coaliţia coordonată de Statele Unite au continuat bombardamentele în Siria.

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a cerut, vineri, Rusiei să înceteze imediat bombardamentele în afara zonelor ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic. În plus, preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat Rusia şi Iranul că implicarea în războiul din Siria nu va contribui la depăşirea crizei, acuzând că raidurile aeriene ruse pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad slăbesc opoziţia moderată şi consolidează poziţiile reţelei teroriste Stat Islamic. Obama a respins poziţia Rusiei, care consideră că toate forţele care luptă împotriva regimului de la Damasc ar fi "terorişti". "Problema în Siria este Bashar al-Assad şi acţiunile brutale asupra poporului sirian; aceste lucruri trebuie să înceteze", a declarat Obama.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat marţi pe omologii săi din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Francois Hollande, care fac apel în mod frecvent la înlăturarea liderului sirian Bashar al-Assad. Barack Obama a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului din Siria, însă Vladimir Putin a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite