Studiu: Rusia îşi măreşte bugetele militare, în ciuda sancţiunilor economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a urcat pe locul trei în lume în topul cheltuielilor cu apărarea în anul 2016, în ciuda scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor economice ce i-au fost impuse, în contextul creşterii globale a cheltuielilor militare pentru al doilea an consecutiv, afirmă AFP citând un studiu în materie.

Cheltuielile militare ale Rusiei au ajuns la 69,2 miliarde $ în anul 2016, o creştere cu 5,9% faţă de anul precedent, se arată într-un studiu publicat de către Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) luni. Această sumă reprezintă, ca procent din PIB, cea mai mare sumă alocată apărării de către Rusia de când a devenit un stat independent.

„Această creştere a bugetului de apărare, şi a poverii majore pe care o pune pe economie, vine într-un moment în care economia Rusiei se află într-un moment foarte dificil datorită preţului scăzut al petrolului şi al gazului natural şi al sancţiunilor economice impuse din anul 2014”, au declarat cei de la SIPRI.

Arabia Saudită ocupa locul al treilea în anul 2015, însă a coborât pe poziţia a patra după ce cheltuielile sale militare au scăzut cu 30%,  până la 63,7 miliarde $, „în ciuda implicării continue în conflictele regionale”.

„Scăderea veniturilor provenite din exportul de petrol şi problemele economice asociate cu şocul preţului petrolului a obligat multe ţări exportatoare de petrol să-şi reducă cheltuielile militare”, a explicat Nan Tian, cercetător la SIPRI.

Statele Unite au rămas pe prima poziţie, cheltuielile sale crescând cu 1,7% faţă de anul precedent, ajungând la 611 miliarde $. Şi China şi-a majorat investiţiile militare cu 5,4%, ajungând la 215 miliarde $, totuşi o rată de creştere mai mică faţă de anii precedenţi.

Autorii studiului au afirmat că mărirea bugetului de apărare în cazul Statelor Unite „poate semnala sfârşitul trendului de micşorare a acestor cheltuieli” cauzate de către criza financiară din anul 2008 şi de retragerea trupelor militare din Irak şi Afganistan.

Confruntate cu o serie de atacuri teroriste în ultimii ani, ţările din Europa de Vest şi-au mărit bugetele pentru al doilea an consecutiv cu 2,6%. Per total, în Europa, cheltuielile militare au crescut cu 2,4%.

„Creşterea acestor cheltuieli în cazul multor ţări din Europa Centrală poate fi atribuită parţial percepţiei că Rusia reprezintă o ameninţare serioasă. Acest lucru se menţine în ciuda faptului că bugetul Rusiei de apărare reprezintă doar 27% din bugetul statelor europene membre NATO”, a declarat Siemon Wezeman, unul din pricipalii cercetători de la SIPRI.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite