Stanislav Belkovski: Rusia are agenţi în conducerea Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Organigrama conducerii Statului Islamic
Organigrama conducerii Statului Islamic

Rusia ar dispune de o reţea extinsă de agenţi la nivelul conducerii grupării Statul Islamic (SI) întrucât pe plan militar gruparea jihadistă este condusă de foşti ofiţeri ai lui Saddam Hussein, fost aliat al URSS, iar ulterior al Rusiei, a declarat  cunoscutul politolog rus Stanislav Belkovski, într-un interviu la postul de radio Ecoul Moscovei.

„Această agentură extinsă la nivelul conducerii ISIS se datorează faptului că pe plan militar gruparea este dirijată de foşti baasişti (partidul Baas, la guvernare în Irak în timpul lui Saddam Hussein), de foşti reprezentanţi ai armatei lui Saddam. Aceştia sunt, de fapt, oameni foarte apropiaţi de URSS şi de Rusia. Serviciile secrete ruse dispun de o reţea extinsă de agenţi în acest mediu încă de pe vremea războiului dintre Iran şi Irak şi chiar mai devreme“, a afirmat Belkovski, în emisiunea 'Osoboe mnenie'(O altfel de opinie) de la postul de radio citat. 

Pe vremuri, toate aceste afaceri legate de Orientul Mijlociu erau supervizate de fostul premier Evgheni Primakov (decedat în iunie 2015, la vârsta de 85 de ani), ex-ministru de externe, ex-director SVR (Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei). De altfel, Primakov a fost trimis de Putin la Bagdad, înainte de intervenţia americană din 2001 în Irak, pentru a-l convinge pe Saddam Hussein să predea puterea şi să accepte organizarea de noi alegeri pentru a evita o intervenţie străină, după cum a relatat la acea epocă presa rusă.

„Acesta a fost în ultimii săi ani de viaţă un foarte apropiat prieten al lui Vladimir Putin, după o lungă perioadă în care s-a ţinut departe de el“, spune Stanislav Belkovski, care nu a exclus posibilitatea ca Moscova să fi deţinut unele informaţii despre pregătirea atentatelor din 13 noiembrie de la Paris. 

Belkovski nu a exclus posibilitatea ca Moscova să fi deţinut unele informaţii despre pregătirea atentatelor din 13 noiembrie de la Paris. 

Cu toate acestea, agenţiile secrete ruse nu au putut să prevină prăbuşirea avionului de pasageri Airbus A321, al companiei ruse Metrojet, cu 224 de pasageri la bord în Peninsula Sinai la sfârşitul lunii octombrie. Moscova, care a respins la început pista teroristă în cazul avionului Metrojet, a recunoscut că, într-adevăr o bombă a explodat la bord abia după atacurile de la Paris, a remarcat, analistul. 

Belkovski, autorul volumului „Putin — o biografie interzisă“, a observat că „Putin a fost incredibil de sentimental vinerea trecută, în seara în care au fost comise atentatele de la Paris“, detaliu ce i-a sugerat că s-ar putea ca autorităţile ruse să fi avut totuşi „unele informaţii despre iminenţa unor atacuri“ în capitala franceză. 

„Putin, de regulă, se blochează atunci când nu ştie ce să facă, sau atunci când ceva nu îi este cunoscut. Dispare, pur şi simplu. Aşa a fost când s-a scufundat submarinul nuclear Kursk (august 2000), în timpul luării de ostatici la teatrul de pe Dubrovka (octombrie 2002), în timpul luării de ostatici la Beslan (septembrie 2004). El mereu dispare undeva. Iar aici, imediat după atacuri, a ieşit cu o declaraţie Peskov (Dmitri, purtătorul de cuvânt al lui Putin) care a spus că este o tragedie cumplită şi dintr-o dată a vorbit şi preşedintele rus“, a spus Belkovski.

Serghei Jirnov, care a activat în cadrul KGB-ului sovietic şi în cadrul Serviciului rusesc de spionaj internaţional, iar acum trăieşte la Pris, ]l completaeză şi îi dă dreptate lui Belkovski.  El a declarat pentru serviciul în linba rusă al Europei Libere, preluat de adevărul.md că „teroriştii actuali sunt urmaşii celor care au fost instruiţi, selectaţi, educaţi, înarmaţi antrenaţi în lagărăle noastre aşa cum serviciile speciale putiniste sunt „moştenitoarele” celor din perioada sovietică. 

Bătrânii au murit, dar nostalgia a rămas, precum şi complexul inferiorităţii... Problema actuală a Rusiei putiniste este că nu are un model măcar pentru cetăţenii săi, nemaivorbind de faptul că nu poate oferi nimic întregii lumi. În terorismul arab a venit o nouă generaţie, care nu se mai joacă de-a comunismul şi revoluţia. Arabii au mai mulţi bani decât Rusia. Totuşi, noi avem duşmani comuni – SUA şi Occidentul şi Putin încearcă să se folosească de acest lucru”, a declarat Jirnov.

„Cecenia, Tatarstan - coridoare pentru propulsarea agenţilor secreţi ruşi”

Potrivit fostului KGB-ist, puterea de la Moscova, nostalgică după timpuri demult apuse, nu înţelege cum s-a schimbat atât de radical situaţia geopolitică: Egiptul a trădat URSS, fiul slab al lui Al-Assad a venit în locul tatălui puternic, a murit vechiul Irak, iar Israelul nu este nici duşman, nici prieten după ce era văzut clar ca inamic, fiind, astfel, schimbată atitudinea faţă de palestinieni. „Iar cel mai important este că ei ( n.r. – reprezentanţii puterii de la Moscova” ) nu înţeleg că nu există URSS şi comunismul. Putin nu le poate oferi mult, însă se bazează pe terorism ca pe un factor de presiune la nivel internaţional, de aceea sunt convins că regimul lui Putin are puternice legături ilegale cu terorismul la nivelul serviciilor secrete. Noi avem „coridorul” nostru pentru propulsarea agenţilor secreţi, cum ar fi Cecenia, Tatarstan şi alte republici autonome islamiste”, a menţionat Serghei Jirnov.

Fostul spion rus se arată absolut convins de faptul că lui Putin îi reuşeşte să manipuleze anumite grupuri teroriste. „Chiar reuşeşte să întreprindă anumite acţiuni sub steagul terorismului şi să scoată în Occident castanele din foc. De câte ori când acţiunile sale nu sunt apreciate de statele civilizate, într-un mod foarte straniu se intensifică activitatea teroristă împotriva Occidentului, fapt ce îl aruncă pe Putin în braţele acestuia. Schema este scandalos de simplă, însă a funcţionat în cazul lui Bush jr., iar acum funcţionează în cazul lui Hollande şi Obama”, a subliniat Serghei Jirnov.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite