Separatiştii din întreaga lume, uniţi de Moscova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percepuţi drept destabilizatori în ţările lor de orgine, secesioniştii de pretutidineni, dar mai ales cei aflaţi în război cu Bruxelles-ul şi Washingtonul, sunt bineveniţi, cel puţin o dată pe an, în capitala Rusiei.

Rusia, ţara în care cei care recurg la acţiuni separatiste riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, este, o dată pe an, gazda secesioniştilor din întreaga lume. 

Separatiştii din Europa, Orientul Mijlociu sau America sunt primiţi cu braţele deschise de Mişcarea Anti-Globalizare a Rusiei, care organizează, începând din 2015, conferinţa internaţională „Dialogul naţiunilor“. 

Militând pentru „dreptul popoarelor de a dispune de ele însele“ şi pentru „contruirea unei lumi multipolare“, cu alte cuvinte pentru debarasarea de hegemonia americană, organizaţia neguvernamentală rusă îmbrăţişează obiectivele politicii externe duse de Kremlin, notează euractiv.com.

În acest context, la sfârşitul lunii trecute, Mişcarea Anti-Globalizare a Rusiei a găzduit la Moscova reprezentanţii trimişi de aproximativ 30 de mişcări de independenţă şi de state nerecunoscute.

Corsicanii, bascii, bretonii, scoţienii, lombarzii şi veneţienii nu au venit, dar zeci de mişcări europene şi americane (printre care secesionişti din Texas, California, Hawaii şi Puerto Rico) au luat calea Moscovei pentru evenimentul care a avut loc pe 25 septembrie.

Aliaţii Kremlinului, prezenţi la apel

Doar două grupări cunoscute pe plan internaţional au fost prezente - Sinn Fenn, aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA) şi „Solidaritatea catalană pentru independenţă -, dar acestea nu şi-au trimis membri de prim-rang.

O treime din participanţi a fost reprezentată de aliaţi ai Moscovei în „conflictele îngheţate“ din fosta URSS (printre care Republica Moldovenească Nistreană şi Nagorno-Karabakh). De asemenea, mai mulţi participanţi  la conferinţă au purtat uniforme ale Republicii Populare Doneţk din sud-estul Ucrainei.

A fost prezent şi Orientul Mijlociu - prin intermediul unui partid politic libanez, cunoscut pentru că-l sprijină pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, aliat al Moscovei. De altfel, Assad este membru al Mişcării Anti-Globalizare a Rusiei, ca şi fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad.

„Este dificil de stabilit dacă ruşii nu au conştientizat cât de nesemnificative sunt aceste grupări sau dacă nu le-a păsat, plecând de la ideea că sprijinirea oricărei voci disidente în străinătate este un mijloc de a extinde influenţa Rusiei“, scrie cotidianul „New York Times“.

Moscova a fost slăvită, Occidentul - huiduit

Chiar dacă organizatorii neagă cu vehemenţă că ar reprezenta o agenţie rusă oficială, mulţi dintre invitaţi şi-au început discursurile prin mulţumiri adresate Guvernului de la Moscova pentru sprijinul acordat. Adjunctul ministrului Afacerilor Externe din Transnistria a mers până la a-şi exprima recunoştinţa pentru ajutorul „financiar, mediatic şi militar“ rus.

Numai că singurul oficial rus prezent a fost deputatul ultranaţionalist Mihail Degtiarev, care a susţinut un violent discurs antioccidental. „Aceste fenomene respingătoare observate în lumea noastră de astăzi - rasismul, nazismul, traficul de sclavi... toate s-au născut în sânul societăţii europene, care se defineşte ca «dezvoltat㻓, a afirmat Degtiarev, care nu a uitat să ia şi Statele Unite ale Americii în colimator - „o dictatură, ce se doreşte hegemonică“. 

Însă chiar şi în absenţa demnitarilor ruşi şi a unei umbrele oficiale pentru organizaţie, drumurile acestei mişcări care se opune globalizării par să ducă spre Kremlin. Cel puţin cele financiare. 

O treime din fondurile necesare organizării acestei conferinţe, care s-a desfăşurat la luxosul hotel Ritz-Carlton, cel mai scump din Moscova, a venit de la fondul prezidenţial rus de ajutor. Este vorba despre 48.300 de euro. Celelalte două treimi, după cum a afirmat preşedintele Mişcării Anti-Globalizare a Rusiei, Alexander Ionov, în vârstă de numai 26 de ani, au fost asigurate prin „autofinanţare“, notează letemps.ch. 

Ionov, care s-a prezentat ca fiind şi CEO al unei „companii de comerţ internaţional“, refuzând însă să-i dezvăluie numele, a recunoscut că ONG-ul a plătit deplasarea mai multor delegaţii, însă a refuzat să le nominalizeze.

În ceea ce priveşte o posibilă participare a separatiştilor din cadrul Federaţiei Ruse, Ionov a fost vehement - „Cecenii şi tătarii din Crimeea care cer independenţa sunt extremişti care nu reprezintă interesele comunităţilor lor, ci servesc interesele unei ţări terţe“, a spus el, acuzând implicit SUA.

„Nu invităm decât mişcări care există legal“, a insistat el, făcând astfel referire la legea adoptată anul trecut de Parlamentul rus, care trimite după gratii persoanele care lansează apeluri la independenţă pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite