Rusia schimbă legea privind adopţiile după ce tot mai multe state au adoptat căsătoriile gay
0La începutul săptămânii viitoare, în Dumă (camera inferioară a parlamentului rus ) ar putea fi înaintate o serie de amendamente la legea privind adopţiile, din cauza adoptării de către Franţa a legii care legalizează căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi aprobă adopţiile în cazul cuplurilor de homosexuali.
„Luni sau marţi intenţionăm să înaintăm în Duma de Stat o serie de amendamente care vor conţine fie interzicerea totală a adopţiei de copii de către astfel de cupluri, fie modificarea Acordului cu Franţa privind adopţiile“ - a declarat adjunctul preşedintelui Comitetului Dumei pentru politică socială, Elena Afanasieva. Ea a explicat că în Rusia „este prevăzută o altă formă de organizare familială“, motiv pentru care deputaţii ruşi consideră necesare aceste amendamente.
„În mentalitatea rusă, familia înseamnă mama, tata, bunica şi bunicul, nu părintele numărul unu şi părintele numărul doi. De ce trebuie noi, de dragul intereselor cetăţenilor altei ţări, să schimbăm mentalitatea copilului nostru?“ - a declarat Afanasieva. La rândul său, şeful Comitetului Dumei pentru problemele familiei, femeilor şi copiilor, Elena Mizulina, a declarat că cel mai probabil, Rusia ar putea să ridice problema denunţării acordului cu Franţa privind adopţiile. Ea a amintit că Franţa „nu a ratificat nici până acum acest document“.
Franţa este a 14-a ţară din lume care legalizează astfel de uniuni maritale. Conform datelor adjunctului preşedintelui Comitetului de profil al Dumei, Olga Batalina, în anul 2009 în Franţa au fost adoptaţi 278 de copii din Rusia, în 2010 - 304, iar în 2011 - 283.
Legea privind căsătoria între persoane de acelaşi sex a intrat în vigoare sâmbătă, în Franţa, după ce a fost promulgată de preşedintele François Hollande, iar prima căsătorie gay va avea loc pe 29 mai la Montpellier (sud), după o „bătălie“ parlamentară de patru luni şi manifestaţii, relatează AFP.
Cabinetul primarului socialist Hélène Mandroux a anunţat sâmbătă că va oficia uniunea lui Vincent Autin, un activist al cauzei homosexualilor, în vârstă de 40 de ani, cu partenerul său Bruno, în vârstă de 30 de ani, care formează un cuplu de aproape şapte ani.
Ministrul pentru drepturile femeii Najat Vallaud-Belkacem, totodată purtătoare de cuvânt a Guvernului, a promis în septembrie că prima căsătorie gay va avea loc la Montpellier, un oraş cunoscut şi sub numele de „San Francisco francez“, ales în septembrie „cel mai friendly“ oraş de către revista gay Têtu.