Rusia propune împărţirea Ucrainei: teritorii pentru Polonia, Ungaria şi România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Medvedev FOTO Profimedia
Dmitri Medvedev FOTO Profimedia

Situaţia se degradează rapid şi, prin voia şi acţiunile liderilor ruşi, încearcă o întoarcere brutală a noastră a tuturor în realitatea marilor jocuri politice care au dus la tragedia celui de-a Doilea Război Mondial.

Dacă vă amintiţi, era vorba atunci despre un act de tâlhărie pură, înţelegerea cumplită între Germania lui Hitler şi Uniunea Sovietică condusă de Stalin pentru a împărţi Polonia cu convingerea absolută că au făcut astfel să dispară de pe hartă nu numai un stat, ci şi întregul popor polonez pe care-l considerau drept duşmanul lor istoric tradiţional. E drept, nu inovau nimic, căci avuseseră de la cine să înveţe, admirând lecţia de excepţional cinism politic cu care, în cadrul unor tratative secrete, Marea Britanie şi Franţa, la finele Primului Război Mondial, îşi împărţeau, în urma unei târguieli ca la piaţă relatată în memoriile celor doi miniştri de externe, teritoriile rămase „libere” în urma înfrângerii Turciei.

De data asta, fostul prim ministru şi preşedinte rus Dimitri Medvedev, acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, avertizează că poate Ucrainei îi vine rândul să dispară de pe harta lumii şi că luptele care se dau acum pot să aibă ca rezultat final pierderea resturilor de suveranitate statală. Spune că există mulţi aventurieri politici care manipulează problematica restaurării unei Ucraine în cadrul fostelor  sale frontiere în speranţa unei victorii a forţelor guvernamentale de la Kiev. A repetat vechea acuzaţie împotriva NATO care, spune el, împotriva logicii şi bunului simţ, s-a apropiat de graniţele Rusiei, aducând riscurile unui conflict global care să provoace distrugerea unei părţi importante a omenirii.

Şi nu numai atât. Retorica asta de război devine demonstraţie provocatoare aplicată atunci când, aşa cum notează Alex Kocharov, Medvedev vine cu o hartă care, pentru acest moment din 2022, repetă la indigo înţelegerea între nazişti şi sovietici privind împărţirea Poloniei. Acelaşi model de gândire, aceeaşi mentalitate:

Iată harta în cu teritoriul Ucrainei împărţit întreb Polonia şi România şi Ungaria, plus, pe ce mai rămâne din teritoriu, cu un stătuleţ ucrainean cu capitala la Kiev. Zice Medvedev că harta ar fi fost redactată de „analişti occidentali” pe care nu-i nominalizează. Dar este foarte uşor de văzut că regiunile care sunt atribuite Poloniei, României şi Ungariei se suprapun peste zonele unde se află etnici polonezi, unguri sau români, ceea ce poate să dea satisfacţie celor care visează la recuperarea de teritorii care ulterior să fie alipite ţării-mamă.

harta foto telegram

Numai că asta înseamnă crearea unui precedent care înseamnă, fără nici cea mai mică umbră de îndoială, calea cea mai rapidă şi mai uşor de străbătut către conflicte nenumărate şi extrem de sângeroase deoarece, de jure şi de facto, ar consemna că, din nou, la modul cel mai brutal posibil, ne întoarcem la logica de cavernă care a produs toate războaiele lumii şi desfiinţăm toate reglementările, tratatele şi acordurile pe care se bazează ordinea internaţională actuală. Sigur că poate exista speranţa unora că „ne luăm ţara înapoi” visând la harta de odinioară a României Mari, Dar dacă e aşa, atunci trebuie să admitem şi că alţii, foarte aproape, aproape sau în vecinătatea noastră balcanică, au în cap alte hărţi şi vor dori să forţeze frontierele pentru a-şi realiza ambiţiile.

Mi se pare extrem de grav.

Mai grav şi mai primejdios decât tot ce s-a petrecut în ultima perioadă deoarece, prin declaraţia de acum prin această „ofertă de nerefuzat” întinsă cu viclenie statelor care ar urma să primească ceva din teritoriile Ucrainei sfârtecate, Rusa face un pas mai departe, cu mult mai departe, în direcţia inacceptabilului.

Inacceptabil doar dacă nu vrem să ne aşezăm pe scaunele împărţelii frăţeşti, prefăcându-ne că nu ştim că ele sunt dotate cu instalaţii explozive detonabile la distanţă. Să vedem cum vor reacţiona politicienii noştri. Dacă vor reacţiona.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite