Rusia se pregăteşte pentru un conflict de amploare cu NATO?
0Serviciul de Informaţii Externe al Estoniei a constatat că, în pofida pandemiei de coronavirus, Rusia se pregăteşte pentru un conflict la scară largă cu NATO – potrivit unui material difuzat de ERR, televiziunea publică din Estonia.
Anul trecut, Federaţia Rusă a extins formarea de noi divizii, precum şi modernizarea şi desfăşurarea de sisteme de rachete în direcţia vestică. Conform estimărilor făcute de serviciile de informaţii estoniene, nu există semne ale unei schimbări din partea Rusiei în ceea ce priveşte strategia sa pe termen lung, şi anume sporirea pregătirii de luptă pentru o confruntare la scară largă cu NATO.
„La fel ca înainte, este clar că, în această chestiune, pentru Rusia este de o importanţă vitală creşterea superiorităţii regionale a forţelor atât în ceea ce priveşte prezenţa trupelor cât şi modernizarea şi desfăşurarea sistemelor de rachete” – se menţionează în material citat de RBC.
Astfel, în 2019, a fost format un nou regiment de tancuri în regiunea Kaliningrad, iar anul trecut a fost creată o divizie autonomă de infanterie motorizată. În paralel, Rusia amplasează sisteme de rachete de coastă „Bal” la graniţa cu Finlanda. În plus, Rusia îşi reformează forţele aeriene, astfel încât acestea să fie capabile să îndeplinească misiuni în întregul spectru de operaţiuni de luptă, de la conflicte locale până la război la scară largă.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, avertizează aliaţii asupra ameninţării ruseşti
Şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a arătat că ştie că principalul rival al NATO – Rusia lui Vladimir Putin – nu aşteaptă. „Comportamentele agresive şi coercitive ale competitorilor strategici întăriţi, precum China şi Rusia, ne consolidează credinţa în securitatea colectivă”, a scris Austin în articolul din Washington Post. „Este foarte evident că Rusia reprezintă o ameninţare pentru toţi aliaţii NATO, inclusiv pentru Statele Unite.
Rusia erodează transparenţa şi predictibilitatea. Foloseşte forţa militară pentru a-şi atinge obiectivele. Sprijină grupurile de agenţi de acţiune, semănă haos şi îndoială şi subminează ordinea internaţională bazată pe reguli”, a declarat un al doilea oficial al apărării implicat în pregătirile SUA pentru reuniune.
„Aşadar, această administraţie a precizat deja că vom lucra cu Rusia pentru a ne promova propriile interese, în timp ce le vom cere socoteală pentru acţiunile lor nesăbuite şi agresive. Aşadar, aşteptăm cu nerăbdare să discutăm asta cu aliaţii noştri, săptămâna aceasta”. Atacurile cibernetice din partea Rusiei continuă să fie în fruntea listei de îngrijorări. NATO aduce acum alte naţiuni în discuţiile sale cu uşile închise, despre cum să facă faţă acestei ameninţări.
Mişcările militare ruseşti făţişe sunt, de asemenea, îngrijorătoare. Moscova intensifică activităţile militare în nord-estul Siriei, unde SUA mai au încă 900 de soldaţi. Există îngrijorări că ruşii ar putea să nu respecte procedurile convenite de mult timp pentru a sta departe de zonele SUA, spun mai mulţi oficiali ai apărării.
Iar SUA şi Rusia concurează pentru poziţia şi prezenţa în Arctica bogată în resurse. Până la sfârşitul lunii, bombardiere B-1 vor începe să zboare din Norvegia, pentru prima dată, în largul coastei de vest a Rusiei. Agenţia de presă rusă Tass a relatat că două bombardiere strategice ruseşti Tu-160 au zburat peste apele internaţionale ale mărilor Barents, Groenlandei şi Norvegiei, la începutul acestei luni.
NATO a raportat, de asemenea, mai multe întâlniri aeriene cu Rusia, în ultimele zile. Avioanele de vânătoare ale NATO din România, Bulgaria şi Turcia au zburat în 10 februarie, ca răspuns la mai multe bombardiere ruse Tu-22 şi avioane de vânătoare care au zburat în apropierea teritoriului NATO deasupra Mării Negre. Aeronavele ruse au zburat fără a transmite un cod transponder şi nu au indicat poziţia, altitudinea şi nici nu au înregistrat un plan de zbor.
Menţinerea unui număr robust de trupe americane în Germania şi mai adânc în flancul estic al NATO, prin rotirea trupelor din România, Polonia şi chiar Ucraina, pentru exerciţii şi antrenament, ar trimite un mesaj clar pentru a-l contracara pe Putin, spun oficialii. Biden a stopat deja scoaterea trupelor din Germania, în aşteptarea unei revizuiri, iar Ucraina declară public că va construi două noi baze navale.
Austin a subliniat că NATO trebuie să îşi protejeze lanţurile de aprovizionare şi tehnologiile de concurenţii strategici, sugerând astfel că se amplifică îngrijorările legate de China şi Rusia. NATO îşi începe procesul de modernizare după sosirea lui Joe Biden. Stars and Stripes scrie că şeful NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la partajarea cheltuielilor de apărare, pentru finanţarea în comun a grupurilor de luptă aflate în aşteptare în ţările membre care se învecinează cu Rusia, a operaţiunilor de poliţie aeriană, a desfăşurării navelor de război cu îndatoriri maritime permanente sau pentru exerciţii militare.
Rusia, în caz de necesitate, va lua măsuri suplimentare cu caracter politico-militar şi tehnico-militar cu scopul asigurării securităţii sale, a declarat, la rândul său, Aleksandr Gruşko, adjunctul ministrului rus de externe, comentând elaborarea noii concepţii strategice a NATO, care vizează descurajarea Rusiei şi a Chinei, scrie Tass.