Rusia, „îngrijorată“ de protestele din Bucureşti
0Protestele care au loc în România au atras atenţia Rusiei, care a „monitorizat îndeaproape“ ce se întâmplă şi şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de evenimentele din ultimele două săptămâni. Ruşii speră că liderii români vor reuşi să rezolve situaţia care a început să dividă societatea, arată un mesaj al Ministrului Afacerilor Externe (MAE) de la Moscova, citat de Realitatea.
În acelaşi mesaj, oficialii au mai adăugat că „se pare că liderii români s-au lăsat atât de purtaţi de val în a crea o imagine mitică a inamicului – Rusia – că au ignorat problemele grave din propria ţară, pe care situaţia curentă le-a scos la lumină”.
Ministerul rus a admis că a monitorizat îndeaproape evenimentele din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, iar amploarea protestelor antiguvernamentale pornite pe 22 ianuarie „nu pot decât să creeze îngrijorări”.
Din mesaj reiese şi speranţa că liderii din Capitală vor rezolva situaţia de conflict la care s-a ajuns.
„Ne exprimăm încrederea că, în mijlocul tensiunilor crescânde care se revarsă pe străzile oraşelor, liderii României vor găsi modalităţi de a preveni adâncirea divizării din societate şi vor rezolva situaţia complicată din prezent, pe baza Constituţiei şi a legilor României. Plecăm de la premisa că diferendele acute dintre forţele politice opuse pot fi rezolvate doar prin modalităţi politice şi democratice”, se mai arată în mesajul de la Moscova.
Ambasadorul Rusiei în România: „Sper că societatea românească va fi suficient de matură să iasă din impasul creat de această problemă minoră a amnistiei“
Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a acordat săptămâna trecut un amplu interviu cotidianului „Adevărul“, în care a vorbit şi despre protestele de la Bucureşti şi din marile oraşe ale ţării. Declaraţiile sale au stârnit rumoare întrucât diplomatul rus a catalogat drept „problemă minoră“ încercarea Guvernului de la Bucureşti de a modifica Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. „Sper că societatea românească va fi suficient de matură să iasă din impasul creat de această problemă minoră de a declara sau nu o amnistie. În ţara noastră au fost două momente când preşedintele Putin a dezincriminat câteva fapte penale cu caracter minor. Au fost mai mult infracţiuni cu caracter economic. Sper că aceste discuţii publice să nu împiedice guvernul să continue relaţiile şi proiectele economice“, a declarat Valeri Kuzmin.
Acesta a lăsat să se înţeleagă că are mari aşteptări de la actualul guvern, după ce experienţa guvernului tehnocrat de anul trecut. „Primele cinci luni de când am sosit aici le-am dedicat aşteptării rezultatelor alegerilor, care ar fi trebuit să aducă un guvern cu mai multă stabilitate. Nu e doar impresia mea când spun că mulţi dintre colegii mei din corpul diplomatic susţineau acelaşi lucru ca şi mine: fostul guvern nu făcea nimic. Nu neapărat din rea-voinţă, dar pentru că avea un mandat limitat. Era aproape imposibil să menţinem contacte şi să avansăm pe orice palier de cooperare“, a mai declarat ambasadorul Rus.