Rusia şi Estonia au semnat tratatul de frontieră, după 23 de ani de negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Estonia au semnat marţi, la Moscova, tratatul de frontieră aflat în negocieri din 1991 şi care a făcut obiectul mai multor controverse.

Tratatul a fost semnat în capitala rusă de şeful diplomaţiei estoniene Urmas Paet şi de omologul său rus Serghei Lavrov, potrivit Agerpres.

Părţile nu au oferit niciun detaliu asupra acestui document, notează agenţia citată.

Mica ţară baltică Estonia, republică sovietică până în 1991, s-a alăturat Uniunii Europene şi NATO în 2004 şi era singurul stat membru al UE având frontieră comună cu Rusia şi care nu-şi delimitase oficial graniţa cu marele său vecin.

Moscova şi Tallinn au semnat în mai 2005 un tratat relativ la frontiera lor comună care este, în acelaşi timp, frontiera de est a Uniunii Europene.

Dar, ulterior, Rusia şi-a retras semnătura de pe acest document după ce parlamentul estonian a adăugat în preambulul legii de ratificare a tratatului o referire explicită la încorporarea forţată a Estoniei în URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Parlamentarii estonienii precizau, de asemenea, că acest tratat nu anulează un precedent text datând din 1920 prin care Rusia recunoştea independenţa micului stat baltic şi frontiera sa după destrămarea imperiului ţarist.

Tallinnul considera că această referire la istorie este esenţială pentru a arăta că Estonia nu este o ţară nouă, ci că ea pur şi simplu şi-a recăpătat independenţa.

Negocierile în vederea semnării tratatului de frontieră au fost redeschise în anul 2012.

Estonia şi celelalte două state baltice — Lituania şi Estonia — au fost anexate la Uniunea Sovietică în 1940, ocupate apoi de Germania nazistă din 1941 până în 1944 şi reocupate de Moscova la sfârşitul războiului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite