Înfrângere pentru Rusia: Putin anunţă sfârşitul gazoductului South Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat luni seara că Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opunerii Bulgariei, potrivit agenţiilor Itar-Tass şi Interfax.

„Nu putem începe construcţia în mare, atâta timp cât nu avem permisiunea Bulgariei. Şi pentru a începe construcţia în mare şi să ne oprim la malul bulgar ar fi ridicol. Cred că este clar pentru toţi. De aceea, va trebui să ne reconsideram participarea la acest proiect”, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă de luni.

Totodată, liderul de  Kremlin a apreciat că poziţia Uniunii Europene în legătura cu proiectul South Stream nu este constructivă. Urmarea acestui fapt este reorientarea  resurselor ruseşti către alte state.

„Consider că poziţia Comisiei Europene nu a fost constructivă. Dacă Europa nu doreşte realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat”, a precizat liderul rus.

Directorul grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anunţat luni că a pus cruce proiectului de gazoduct South Stream, după ce preşedintele rus Vladimir Putin vorbise anterior de obstacolele ridicate de Uniunea Europeană împotriva realizării acestui proiect, informează Reuters. "Proiectul este închis. Asta este", a declarat Miller reporterilor.

Proiectul South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, urma să transporte gaze ruseşti către centrul Europei, pe o rută care va ocoli Ucraina, cu care Rusia este în relaţii tensionate. În ultimii ani, compania Gazprom finanţase acest proiect prin sume foarte mari de bani.

Comisia Europeană a apreciat încă din anii precedenţi faptul că proiectul South Stream încalcă legislaţia UE în domeniul liberei concurenţe.

Într-o intervenţie de luni, un alt oficial de la Moscova, viceministrul rus de Externe, Alexei Meşkov, a acuzat NATO că vrea destabilizarea ţării sale, dar şi regiunii Europei de Nord. În plus, a acuzat forţele occidentale că preia doar informaţiile furnizate de conducerea de la Kiev, fără a lua în seamă şi varianta Moscovei.

Eni, EdF şi Wintershall, partenerii ruşilor

Anterior, oficialii ruşi au dat asigurări că lucrările la realizarea tronsonului de pe sub Marea Neagră vor începe în data de 15 decembrie.

South Stream trebuia să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria, De aici, ramura nordică trecea prin Serbia, Croaţia, Ungaria şi Austria, iar cea sudică mergea prin Grecia şi Italia. Gazoductul era construit împreună cu grupul petrolier italian Eni, grupul francez de utilităţi EdF şi Wintershall - divizia de gaze a BASF, cea mai mare companie din industria chimică din lume.

De asemenea, OMV era partenerul Gazprom pentru porţiunea austriacă. Relaţiile strânse dintre OMV şi Rusia i-au determinat pe analiştii Chatham House să conchidă că OMV ar putea exporta prin South Stream gazele româneşti din Marea Neagră. Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a avertizat grupul OMV cu privire la acest fapt, afirmând: „Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate“.

Recent, şeful statului a cerut Guvernului să se asigure că niciun metru cub de gaz românesc nu va curge prin South Stream.

Bulgaria şi Ungaria, prinse cu mâţa-n sac

În vară, Comisia Europeană a cerut Bulgariei să înceteze lucrările la gazoductul South Stream, în aşteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislaţia europeană. Executivul european susţine că South Stream nu respectă decizia sa care separă producţia şi furnizarea de transport.

Ulterior, acelaşi gen de modificare l-a făcut şi Ungaria, care se află sub sancţiuni americane. Ungaria a semnat, de altfel, o pleiadă de contracte energetice cu Rusia, inclusiv construirea unor reactoare nucleare la Paks de către Rosatom şi cu un credit furnizat tot de către Rusia. În fine, Bruxelles-ul a ameninţat voalat şi Serbia, pentru că aceasta continuă colaborarea cu Gazprom. 

Construcţia proiectului a început în 2012, iar primele livrări erau aşteptate pentru finele anului 2015, potrivit paginii oficiale de internet a proiectului. Capacitatea finală este programată să ajungă la 63 de miliarde de metri cubi de gaz. 

Mai puteţi citi:

  

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite