VIDEO Gazprom dă asigurări că Serbia va începe de luna viitoare construcţia South Stream. Bulgaria lucrează pe ascuns la gazoduct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principalii parteneri europeni pentru realizarea South Stream sunt Eni, EdF, Wintershall şi OMV
Principalii parteneri europeni pentru realizarea South Stream sunt Eni, EdF, Wintershall şi OMV

Construcţia segmentului sârb al gazoductului South Stream va începe din luna octombrie, indiferent de situaţia din Bulgaria, a declarat Alexander Siromyatin, şeful diviziei de proiecte internaţionale din cadrul Gazprom, scrie EurActiv.

UPDATE Comisia Europeană a cerut din nou autorităţilor bulgare să suspende lucrările la construcţia gazoductului South Stream, avertizând asupra unor posibile sancţiuni împotriva Bulgariei.

Vorbind în cadrul unei conferinţe despre piaţa gazelor naturale şi perspectivele oferite de regiunea Dunării, ţinută la Budapesta, Siromyatin a afirmat că permisele pentru construcţia secţiunii din Serbia va fi eliberat de autorităţile de la Belgrad până la finele acestei luni, potrivit sursei citate.

Marlene Holzner, purtătorul de cuvânt al lui Günther Oettinger, Comisarul European pentru Energie, a afirmat că, deşi Serbia este candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, nu este totuşi obligată să respecte aceleaşi reguli. „Totuşi, dacă ideea este să aduci gaze din Rusia în Europa, trebuie să treci pe teritoriul european şi, după cum am spus despre proiectele de infrastructură mare, dacă vrei să faci afaceri pe teritoriul european, trebuie să respecţi legislaţia noastră“, a spus ea.

Cu câteva zile înainte, Siromyatin a mai făcut un anunţ surprinzător: el a spus că Gazprom se aşteaptă ca Bulgaria să acorde autorizaţia de construcţie pentru South Stream imediat după alegerile din data de 5 octombrie.

La summitul G7 din 4 iunie, ţinut la Bruxelles, José Manuel Barroso – preşedintele Comisiei Europene, anunţa că Executivul de la Bruxelles a demarat o procedură de infringement împotriva Bulgariei pentru că nu se supune regulilor europene.

Anterior, Bulgaria acordase pentru South Stream un statut de interconector, ceea ce scotea conducta din lista celor care trebuie să se supună regulilor europene.

Între timp, Bulgaria a suspendat construcţia South Stream, în urma presiunilor Uniunii Europene şi a SUA. Totuşi, un filmuleţ postat pe portalul bulgar Dnevnik, arată cum muncitorii bulgari din portul Varna lucrează printre ţevile livrate pentru South Stream, făcând loc pentru altele.

South Stream este un gazoduct menit să ocolească Ucraina şi care trebuie să subtraverseze Marea Neagră, din Rusia către Bulgaria. De aici, va trece prin Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria, cu ramificaţii către Croaţia şi Bosnia-Herţegovina.

O ramură sudică este programată să treacă prin Grecia şi Marea Mediterană, până în Italia. Principalul partener al Gazprom pentru construcţia South Stream este grupul petrolier italian Eni, dar şi nemţii de la Wintershall şi francezii de la EdF. De asemenea, şi OMV promovează proiectul.

Comisia Europeană spune că gazoductul încalcă prevederile care separă producţia şi furnizarea de gaze şi energie de transport. Or, Gazprom este şi furnizor şi deţine şi conducta. De asemenea, legislaţia comunitară prevede accesul terţilor la conductă.

Mai puteţi citi: 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite