NYT: Ce este în mintea lui Putin? Cum evaluează serviciile secrete americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Este dificil să îţi dai seama de intenţiile unui lider autocrat, dar Vladimir Putin, care şi-a început cariera în KGB, reprezintă o provocare deosebită, scrie „The New York Times”.

La apogeul eforturilor Kremlinului de a manipula alegerile organizate în 2016 în Statele Unite, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) avea o armă secretă, şi anume o persoană cu acces la cel mai apropiat cerc de Putin care informa Washingtonul despre cum îşi plănuia preşedintele rus mişcările.

Agentul respectiv a fost extras din Rusia în 2017, ceea ce a lăsat Statele Unite fără o „armă vitală” pentru a afla ce anume gândeşte Putin. La cinci ani distanţă, serviciile secrete americane se confruntă cu un test crucial, şi anume să descifreze intenţiile reale ale liderului de la Kremlin în legătură cu cei aproximativ 150.000 de soldaţi plasaţi în coastele Ucrainei. Mişcările din zonă sugerează că un atac este iminent, dar nu este exclus ca Putin să folosească această forţă militară ca pârghie pentru un acord diplomatic care să convină intereselor sale.

În prezent, unele concluzii sunt rodul unor interceptări electronice, în timp ce altele sunt obţinute în urma analizării discuţiilor dintre preşedintele Joe Biden şi Vladimir Putin.

Potrivit unui oficial american, Putin îşi schimbă probabil calculele pe măsură ce cântăreşte costurile unei invazii şi estimează ce ar putea obţine dacă va da curs negocierilor. Mai mulţi oficiali americani au observat că Putin are obiceiul de a aştepta până în ultimul moment pentru a lua o decizie, reevaluându-şi constant opţiunile, relevă „The New York Times”.

Este dificil să îţi dai seama de intenţiile unui lider autocrat, dar Vladimir Putin, care şi-a început cariera în KGB, reprezintă o provocare deosebită, notează cotidianul newyorkez.

Liderul de la Kremlin evită dispozitivele electronice, interzice adesea luarea de notiţe şi transmite puţine informaţii colaboratorilor săi.

„Nu înţelegem în mod fundamental (...) ce se află în mintea preşedintelui Putin, aşa că nu putem să facem nicio presupunere asupra direcţiei în care se îndreaptă” criza ruso-ucraineană, a spus marţi ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.

Un oficial american implicat în dezamorsarea tensiunilor din jurul Ucrainei a declarat recent că a rămas cu impresia că omologii săi ruşi au adoptat o linie dură doar pentru că nu aveau nicio informaţie concretă asupra intenţiilor şefului lor de la Kremlin, scrie „The New York Times”.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite