Noii emigranţi ruşi. Tot mai mulţi oameni pleacă din Rusia din motive politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul ruşilor care aleg să părăsească Rusia a crescut semnificativ în ultimele luni, iar experţii spun că tot mai mulţi ruşi aleg să plece din motive politice.

Gradul de popularitate al preşedintelui Vladimir Putin a crescut la 85% în martie, imediat după anexarea Peninsulei Crimeea, însă a scăzut constant în ultimele luni, ruşii fiind nemulţumiţi de conflictul lung din estul Ucrainei. Acum, specialiştii estimează că în jur de şapte milioane de ruşi vor să emigreze din Federaţia Rusă, iar mulţi spun că vor să plece din motive politice, mai exact pentru că nu sunt de acord cu acţiunile Kremlinului. 

„Cei care pleacă din Rusia reprezintă o minoritate, însă în această minoritate se poate observa o creştere a numărului celor care vor să plece din motive politice. Totul a început după protestele antiguvernamentale din 2011, după ce oamenii au realizat că Rusia nu mai este o ţară a oportunităţilor”, explică pentru France 24 Denis Volkov, sociolog rus. 

„Cei puternici nu mai au nicio ruşine”

Leonid Berşidski, un cunoscut jurnalist rus, s-a mutat din Moscova în Berlin după anexarea Crimeei, în martie. „Sunt un patriot, iar abilitatea Rusiei de a se ridica din genunchi din 1991 încoace a fost un mare motiv de bucurie pentru mine. Acum însă, cei puternici nu mai au nicio ruşine”, a scris jurnalistul. 

Înainte de el, economistul şi politicianul de opoziţie Serghei Guriev a plecat în Franţa, frustrat de cazul lui Mihail Hodorkovski, magnatul închis din motive politice în Rusia şi eliberat recent. „Nu am niciun motiv să cred că este sigur să mă întorc în Rusia. Nu-mi voi risca libertatea. Mai bine trăiesc în străinătate decât să-mi pierd libertatea în Rusia”, spune Guriev, care a fost şi rectorul Noii Şcoli de Economie din Moscova. 

Masha Gessen, scriitor şi activist pentru drepturile persoanelor homosexuale, a fugit la New York de teamă că-şi va pierde copiii. „Se vorbea şi scria foarte mult despre faptul că încerc să distrug familia tradiţională ortodoxă rusă. Mulţi politicieni au anunţat că vor să-mi ia copiii, aşa că ne-am făcut bagajele şi am plecat”, spune Gessen. 

Peste 60% din ruşi speră că Vladimir Putin va rămâne preşedinte şi după 2018, atunci când i se termină cel de-al treilea mandat, reiese dintr-un sondaj realizat luna trecută de Fundaţia pentru Opinie Publică, organizaţie cunoscută drept apropiată Kremlinului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite