Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean, găsită vinovată pentru moartea a doi jurnalişti ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul din Doneţk, regiunea Rostov, a anunţat luni că pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost găsită vinovată de magistraţi pentru moartea a doi jurnalişti ruşi, ucişi în estul Ucrainei de mortierele armatei ucrainene. Pedeapsa urmează să fie anunţată marţi, însă procurorii ruşi au cerut 23 de ani de închisoare, transmite TASS.

Comandanta batalionului de volutari ucraineni Aidar a fost numită mintea criminală din spatele morţilor celor doi jurnalişti ai VGTRK, Igor Corneliuk şi Anton Voloşkin.

În timpul procesului, procurorii ruşi au cerut magistraţilor ca pilotul ucrainean să fie găsit vinovat pentru toate crimele înscrise în rechizitoriu. Ei au acuzat-o pe Savcenko de rolul jucat în moartea a doi jurnalişti ruşi, de tentativa de ucidere a unui civil şi de trecerea ilegală a graniţei în Rusia şi au cerut o pedeapsă de 23 de ani de închisoare şi o amendă de 1.500 de dolari.

Nadia Savcenko a negat acuzaţiile, iar avocaţii pilotului militar au susţinut că vor transferarea acesteia într-o închisoare ucraineană, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Ea a susţinut că va depune apel la decizia instanţei ruse.

Procurorii ruşi i-au acuzat pe avocaţii apărării că fac declaraţii provocatoare şi le lipseşte analiza obiectivă a faptelor.

„Cazul penal împotriva Nadiei Savcenko nu poate fi comparat cu alte procese. Motivul nu este cetăţenia acuzatei, ci presiunea extraordinară la care a fost supusă investigaţia şi instanţa, nu doar din partea oficialilor ucraineni, dar şi a celor occidentali şi a presei“, a precizat procurorul Pavel Filipchuk.

De altfel, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogheri, a cerut Rusiei, în urmă cu două săptămâni, să o elibereze pe Nadia Savcenko, a doua zi după ce România şi alte patru state membre UE au cerut sancţionarea oficialilor ruşi responsabili pentru proces.

„Acesta nu mai este numai un caz judiciar sau politic; acum este o chestiune de compasiune umană“, se arată într-un comunicat al lui Morgherini dat publicităţii de Reprezentanţa UE la Moscova.

„Starea sa medicală se deteriorează rapid şi ne temem cu toţii de consecinţe îngrozitoare“,  a subliniat Morgherini, care a cerut eliberarea din motive umanitare.

Între timp, Savcenko, intrată în greva foamei la 3 martie, a început să bea lichide. Refuză, însă, în continuare hrana.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite