Moscova răspunde Vilniusului în cazul tragediei din 13 ianuarie 1991. Procurorii şi judecătorii implicaţi în acest dosar riscă să fie arestaţi în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ruse le-au pus gând rău procurorilor şi judecătorilor lituanieni implicaţi în dosarul 13 ianuarie 1991, când forţele sovietice au ucis civili la Vilnius într-o tentativă  de a înăbuşi independenţa Lituaniei.

Comitetul de Anchetă al Federaţiei Rusiei a deschis luni dosare penale împotriva procurorilor şi judecătorilor lituanieni angajaţi în elucidarea evenimentelor sângeroase din 11-13 ianuarie de la Vinius şi alte oraşe ale Lituaniei. Ei sunt acuzaţi că au adus în instanţă persoane nevinovate.

Autorităţile lituaniene au denunţat în unanimitate acest act, calificându-l drept o imixtiune în justiţie.

Procurorul general al Lituaniei, Evaldas Pašilis, s-a pronunţat împotriva urmăririi penale în Rusia a procurorilor şi judecătorilor implicaţi în dosarul 13 ianuarie 1991. În opinia sa, acest lucru este o „încercare de a influenţa munca lor“ şi „contravine principiilor democratice ale justiţiei lituaniene“.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei, Dainius Žalimas, a vorbit despre „o parodie“.

Potrivit lui, Lituania este a doua fostă republică sovietică luată în vizor de Comitetul de Anchetă al Rusiei după Ucraina. În cazul Ucrainei, Comitetul de Anchetă a cerut urmărirea penală a procurorilor şi judecătorilor implicaţi în dosarul anexării Crimeei de către Rusia.

Întrebat în legătură cu acest subiect, ministrul lituanian al Justiţiei, Elvinas Jankevičius, a declarat că este „motivat politic“ şi a amintit despre refuzul Moscovei de a coopera cu Vinius în tragedia din 13 ianuarie 1991.

Colegul său de la Externe, Linas Linkevičius, a intervenit cu un sfat practic. El le-a recomandat procurorilor şi judecătorilor vizaţi să nu efectueze vizite în Rusia sau în ţările sale satelit, avertizându-i asupra riscului de a fi arestaţi.

Parchetul General al Lituaniei afirmă că nu a fost înştiinţat de autorităţile ruse, dar atrage atenţia asupra independenţei procurorilor şi judecătorilor în exercitarea meseriei lor.

Cel puţin 14 persoane au fost ucise şi alte peste 600 rănite la 13 ianuarie 1991 într-o tentativă a forţelor sovietice de a împiedica procesul de independenţă a Lituaniei.

Şase persoane au fost condamnate în acest dosar, printre ele figurând mai ales doi foşti secretari ai Comitetului Central al Partidului Comunist din Republica Sovietică Socialistă Lituaniană.

Piesa grea în acest dosar este însă ministrul sovietic al Apărării de la acea vreme, Dmitri Iazov, care riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii. Iazov are în prezent 93 de ani şi este ultimul om ridicat la gradul de mareşal în Uniunea Sovietică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite