Cum ameninţă Rusia securitatea energetică a Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Strategia Rusiei de a cumpăra rafinăriile de petrol din Europa ar putea să compromită securitatea energetică a blocului. Oficialii europeni vor dezbate la summit-ul din 26-27 iunie masurile ce trebuie implementate pentru a reduce dependenţa Europei de resursele energetice din Rusia.

Sectorul rafinăriilor europene a fost slăbit de o combinaţie de preţuri ridicate, cerere slabă şi margini de profit mici. Majoritatea companiilor, pentru a evita pierderile, au fost forţate să-şi vândă multe dintre unităţile de rafinărie. Rusia a fost cel mai mare cumpărător.

Spre exemplu, ruşii de la Lukoil deţin operaţiuni de rafinare a petrolului în Italia, Olanda, Bulgaria şi România. Gazprom, de-asemenea, a devenit un important jucător în această zonă.

Comisia Europeană a pregătit, astfel, în acest sens, un raport în care a fost elaborată o strategie privind îmbunătăţirea securităţii energetice, ca un răspuns la criza din Ucraina şi posibilele consecinţe asupra economiilor din Uniunea Europeană. Cei care au întocmit acest raport au menţionat că industria rafinării este vulnerabilă din cauza interferenţei cu politicul.

27% din consumul de gaz din Uniunea Europeană se bazează pe livrările din Rusia. O treime din consumul de petrol provine tot din Rusia. Pentru Europa, cea mai mare ameninţare în cazul livrării de gaze ar fi o dispută asupra preţului între Kiev şi Moscova. Dacă liderii de la Kremlin vor decide să sisteze furnizarea de gaze naturale, atunci Europa va avea de suferit o serie de efecte dezastruoase.

"Grija noastră principală este să ne pregătim pentru iarna viitoare", a spus Dominique Ristori, directorul general pentru Energie din cadrul Comisiei Europene.

consum gaz uniune





 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite