Atentatul de la Sankt-Petersburg. Cum a devenit erou conductorul garniturii de metrou în care a avut loc explozia: „Am urmat instrucţiunile“

Atentatul de la Sankt-Petersburg. Cum a devenit erou conductorul garniturii de metrou în care a avut loc explozia: „Am urmat instrucţiunile“

Aleksandr Kaverin, conductorul-erou al garniturii de metrou în care a explodat o bombă

Conductorul garniturii de metrou în care a explodat o bombă, luni, ce a făcut 14 morţi şi cel puţin 49 de răniţi, în Sankt-Petersburg, a declarat, în timpul primei sale conferinţe de presă, că pur şi simplu „a urmat instrucţiunile“, iar acest fapt a dus la salvarea multor vieţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„După explozie (...) S-a auzit o bubuitură puternică şi fum“, a declarat marţi Aleksandr Kaverin, în vârstă de 50 de ani, în prima sa conferinţă de presă. „Am început să primesc mesaje de neînţeles prin interfon-ul pasager-conductor. Toţi vorbeau deodată, în toate vagoanele, a declarat conductorul erou.
 
„Am urmat instrucţiunile,“ a  subliniat Kaverine care face munca aceasta de 15 ani. „Am luat decizia de a nu opri, am scos trenul din tunelul“.
 
A fost „o zi grea“, a adăugat el. Omul a mai spus că nu putut să-şi petreacă noaptea acasă cu soţia şi cei doi copii din cauza numărului de jurnalişti care aşteptau la uşa lui. Prin aducerea trenulului la peron în staţia Institutul Tehnologic, conductorul a salvat multe vieţi , a spus şi directorul Metroului din Sankt- Petersburg, Vladimir Kariughin.
 
„Dacă ar fi trebuit să scoatem atâţia oameni din vagoane prin tunel ar fi fost complicat“, a mai spus acesta, explicând că, în timp ce trenul era staţionat  serviciile de urgeţă au putut să acorde asistenţă şi să evacueze rapid răniţii.
 
 „În situaţii de urgenţă, oamenii devin eroi“, a declarat Kariughine, adăugând că şoferul va primi o medalie pentru curaj.
 
Directorul metroului a lăudat, de asemenea, „vigilenţa“ a unui angajat de la o altă staţie de metrou, Piaţa Vosstania, care a raportat luni prezenţa unui sac abandonat, care conţinea o bombă care a fost dezamorsată la timp.
 
„El a securizat la timp zona, a chemat specialişti şi astfel un act de terorism a fost evitat“, a spus directorul. „Angajaţii de la metrou şi pasagerii s-au ajutat reciproc. Au fost în stare de şoc, dar nu a existat nici o isterie“, a mai spus oficialul.
 
Investigatorii spun că decizia luată de conductor, care nu a oprit trenul până nu a ajuns în staţie a fost foarte bună. Astfel a fost evitat un număr mai mare de victime, iar echipele de salvatori au intervenit mai uşor. 
 
La fel cred şi pasagerii. Ekaterina Sergeeva, circula pe linia albastră în direcţia staţiei de metrou Nevski Prospect, a povestit pentru Sputnik cum a trăit momentul: „La momentul exploziei, eram în vagonul de metrou, pe linia albastră în direcţia Nevski Prospect. Dintr-o dată, trenul s-a oprit.
 
 Oamenii din jurul meu nu au înţeles ce se întâmplă. Ni s-a spus că toate ieşirile şi intrările au fost blocate. Operatorul ne-a contactat câteva momente mai târziu şi ne-a cerut să deschidem ferestrele pentru a lăsa aerul proaspăt să intre. Dar mai rău a făcut pentru că oamenii au intrat în panică. Puţin mai târziu, trenul nostru s-a  pus în mişcare , şi am ajuns în staţie. Oamenii au început să se precipite spre ieşire, şi am ajuns în stradă“. 
 
Polina, studentă,  susţine că a auzit o bubuitură puternică înainte ca un miros de fum să umple garnitura de metrou dintre staţiile Institutul Tehnologic şi Piaţa Sennaia. ”Călătoream în următorul vagon, nu în cel în care s-a produs deflagraţia, şi în acel moment era multă aglomeraţie: toate scaunele erau ocupate şi multe persoane stăteau în picioare. 
 
Explozia a avut loc între staţii. Am auzit o bubuitură puternică, iar apoi am simţit un miros puternic înainte să vină fumul”, a declarat Polina. Ea a mai explicat că toţi oamenii au început să alerge spre celălalt capăt al vagonului, iar două femei au leşinat din cauza aglomeraţiei. 
 
”Asta se întâmpla în timp ce metroul continua să meargă, nu s-a oprit. Toată lumea a coborât la Institutul Tehnologic . Atunci am văzut că vagonul alăturat era distrus, ferestrele erau sparte, nu era lumină, numai sânge”.
 
 
citeste totul despre: