Tiraspolul califică decizia Chişinăului de a semna un contract de livrare a energiei electrice cu Ucraina drept o acţiune politică contra Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO nb.kz
FOTO nb.kz

Decizia Chişinăului de a semna cu Ucraina noul contract de livrare a energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova a nemulţumit autorităţile de la Tiraspol. Aşa-numitul ministru al Economiei din regiune, Sergey Obolonik, a afirmat că licitaţia a avut loc cu un şir de încălcări, îndreptate contra Rusiei.

Regiunea transnistreană riscă să aibă pierderi economice considerabile, din cauza faptului că Republica Moldova nu va mai procura, cel puţin pe perioada unui an, energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, fapt ce îngrijorează Tiraspolul. 

Centrala de la Cuciurgan este cea mai mare întreprindere de pe teritoriul regiunii, dar şi unul dintre agenţii economici care contribuie cel mai mult la bugetul Transnistriei prin plata de impozite. 

„Este evident o acţiune cu caracter politic îndreptată contra Federaţiei Ruse, împotriva Transnistriei care conlucrează cu Rusia în sectorul energetic. Aceste acţiuni sunt consecinţa acelei politici pe care o observăm acum şi în raport cu situaţia de la Cuciurgan (referindu-se la decizia autorităţilor de la Kiev şi Chişinău de a instala un post vamal comun în Ucraina la frontiera cu regiunea transnistreană) problema căilor ferate şi în general presiunea care se pune asupra economiei Transnistriei în general”, a declarat Obolonik.

Cu toate acestea, reprezentanţii de la Tiraspol susţin că au întreprins acţiunile necesare pentru a stabiliza piaţa energetică din regiune şi a suplini bugetul „de stat”.

La 1 aprilie, în urma unei licitaţii la care Moldova a avut de ales între oferta Centralei de la Cuciurgan şi „DTEK Trading” (Ucraina), Chişinăul, prin intermediul SA Energocom a pledat pentru oferta părţii ucrainene, încheind un contrat pe perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018.

„Oferta SA „Energocom” a fost agreată de operatorii reglementaţi datorită preţului mai avantajos oferit – 50,2 de dolari pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus preţul de 58,5 dolari pentru 1 MWh, diminuându-l în cea de-a doua rundă până la 54,4 de dolari”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite