VIDEO Asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko duce spre Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Litvinenko
Aleksandr Litvinenko

Uciderea lui Aleksandr Litvinenko a fost „probabil“ aprobată de Vladimir Putin. Aceasta este concluzia anchetei britanice în cazul morţii fostului spion FSB otrăvit la Londra în urmă cu aproape 10 ani, transmite BBC.

Judecătorul Robert Owen a declarat, joi, că este probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi, adaugă sursa citată.

„Ţinând seama în totalitate de dovezile şi de analizele pe care le-am avut la dispoziţie, consider că operaţiunea FSB de a-l ucide pe Litvinenko a fost probabil aprobată de dl. Patruşev  şi, de asemenea, de preşedintele Putin“, a scris judecătorul în raport, document ce conţine 300 de apgini.

Nikolai Patruşev a fost şef al FSB (fostul KGB) în perioada 1999-2008. 

Critic al preşedintelui Vladimir Putin, Litvinenko, fost spion FSB, a încetat din viaţă în noiembrie 2006, la Londra, la vârsta de 43 de ani, după ce, la o întâlnire cu doi foşti agenţi ruşi, ce a avut loc la Hotelul Millenium din capitala Marii Britanii,  a băut ceai verde care conţinea poloniu-210.

Aflat pe patul de spital, fostul spion, care tocmai obţinuse cetăţenia britanică, le-a spus detectivilor că asasinarea sa a fost cerută direct de Vladimir Putin. De cealaltă parte, Kremlinul a negat orice implicare, catalogând aceste acuzaţii drept ridicole.

După trei săptămâni de agonie, Litvinenko a încetat din viaţă, medicii care i-au făcut autopsia declarând ulterior că aceasta a fost una dintre cele mai periculoase din istorie.

Moscova a refuzat orice implicare în procedurile din cadrul investigaţiei, ministerul rus de Externe afirmând că „selectivitatea anchetatorilor şi refuzul lor de a ţine cont de punctele de vedere ale serviciilor ruse competente este o dovadă suplimentară că Marea Britanie nu intenţionează să renunţe la politizarea acestui proces şi la interpretarea arbitrară a circumstanţelor cauzei“. 

La rândul lor, cei doi foşti agenţi ruşi  - Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun - suspectaţi de otrăvirea lui Litvinenko, pe care Moscova a refuzat să-i extrădeze, nu au vrut să coopereze. 

În luna iulie a anului trecut, Kovtun şi-a anulat mărturia pe care trebuia să o depună de la Moscova, prin legătură video, în faţa Curţii Regale Justiţie din Londra, el afirmând că nu a primit permisiunea autorităţilor ruse.

Marţi, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că rezultatele anchetei britanice în cazul fostului agent Aleksandr Litvinenko „nu se numără printre subiectele de interes“ pentru Kremlin. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite