Armata rusă continuă să-şi umfle muşchii la Marea Neagră: O fregată simulează atacuri asupra altor nave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata Amiral Makarov FOTO EPA-EFE
Fregata Amiral Makarov FOTO EPA-EFE

Rusia continuă cu exerciţii militare care denotă că mizează pe calea confruntării la Marea Neagră. Recent, o fregată rusă a simulat distrugerea unei nave considerată inamică.

Potrivit unui comunicat al Flotei ruse la Marea Neagră, fregata Amiral Makarov a simulat recent o operaţiune de distrugere a unei nave aparţinând unei alte entităţi. Exerciţiul a implicat şi sistemul de rachete antinavă Bastion.

„Un exerciţiu comun cu participarea forţelor navale şi a sistemului de rachete antinavă a fost realizat de Flota la Marea Neagră în vederea distrugerii navei unui potenţial inamic”, se arată în comunicat.

După ce a detectat ţinta, fregata a lansat rachete de croazieră Kalibr, apoi a declanşat sistemul Bastion, precizează sursa citată.

„Exerciţiul a fost efectuat în conformitate cu planul de antrenament militar al Flotei la Marea Neagră”, notează comunicatul.

După anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014, Rusia şi-a sporit prezenţa militară şi simulările de atac la Marea Neagră.

În scopul descurajării unei noi agresiuni militare în regiune, NATO a decis de asemenea să-şi întărească flancul estic.

Recent, Statele Unite au trimis o a treia navă militară în Marea Neagră. La 28 ianuarie, distrugătorul USS Porter a intrat în Marea Neagră cu o patrulă de rutină, alăturându-se distrugătorului USS Donald Cook şi petrolierului de completare USNS Laramie. Este cea mai mare prezenţă a flotei militare a Statelor Unite ale Americii în Marea Neagră în ultimii trei ani, potrivit Breaking Defense, şi vine la câteva zile după ce preşedintele Joe Biden a discutat pentru prima dată în noua sa calitate cu omologul său rus Vladimir Putin. 

Biden, ferm cu Putin

Prezenţa distrugătorului USS Porter în Marea Neagră demonstrează „angajamentul nostru continuu pentru securitate şi stabilitate în regiune împreună cu aliaţii şi partenerii noştri NATO”, a declarat comandantul Thomas Ralston.

Joe Biden a discutat marţea trecută Vladimir Putin pentru prima dată de la inaugurarea sa în funcţie pe 20 ianuarie. Cu acest prilej, liderul de la Casa Albă şi-a exprimat îngrijorările în legătură cu acţiunile Kremlinului, inclusiv tratamentul aplicat liderului de opoziţie întemniţat Aleksei Navalnîi. Purtătoarea de cuvânt Jen Psaki a spus că Biden şi Putin au mai luat în discuţie propunerea preşedintelui american de extindere cu cinci ani a tratatului Noul START, singurul tratat pentru controlul armelor nucleare încă în vigoare între Statele Unite şi Rusia, care urma să expire pe 5 februarie.

Preşedintele american şi-a exprimat „sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei” în faţa agresiunii ruse continue, a mai spus purtătoarea de cuvânt. Tot marţi, Joe Biden a mai discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunându-i că intenţionează să colaboreze cu aliaţii.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite