Ziua Internaţională a Femeii. Femeile din Spania intră în grevă „feministă“. Sunt programate evenimente şi în alte ţări din lume, inclusiv în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile angajate din Spania sărbătoresc Ziua Internaţională a Femeii cu o grevă fără precedent pentru a protesta faţă de inegalitatea de gen şi discriminarea sexuală, scrie BBC, notând că şi în România sunt programate proteste faţă de violenţa domestică.

Comisia 8 Martie a organizat în Spania o grevă generală de 24 de ore şi a fost susţinută de zece sindicate şi de unele dintre cele mai importante femei din politica spaniolă. De asemenea, sunt programate sute de marşuri cu mesajul „Dacă noi ne oprim, lumea se opreşte”.

În Spania, organizatorii au făcut apel la femei să nu mai meargă la serviciu, să nu cheltuiască bani şi să nu facă nicio muncă în gospodărie. Drept urmare, 300 de trenuri au fost anulate conform Ministerului Transporturilor, iar metroul din Madrid a fost de asemenea perturbat.

Evenimente sunt plănuite în Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia şi în alte 200 de zone din Spania.

Manifestul Comisiei pentru 8 Martie cere "o societate fără opresiune sexistă, fără exploatare şi violenţă împotriva femeilor” şi spune: "Nu acceptăm condiţii precare de muncă sau să fim plătite mai puţin decât bărbaţii pentru aceeaşi muncă”

Conform El Pais, majoritatea sectoarelor vor fi afectate, iar un sondaj făcut de cotidianul spaniol pe un eşantion de 1.500 de persoane arată că 82% dintre persoane susţin greva, iar 76% consideră că femeile au o viaţă mai grea decât bărbaţii.

Grupările feministe ar fi vrut ca doar femeile să intre în grevă pentru a arăta cât de importantă este absenţa lor, dar legea spaniolă nu permite greve ale unui singur sex, aşa că bărbaţii sunt bineveniţi.

Partidul de centru-dreapta aflat la putere, Partido Popular (PP), a spus că acţiunea „se adresează doar elitelor feministe, şi nu femeilor obişnuite cu probleme cotidiene”.

Evenimente pentru Ziua Internaţională a Femeii sunt programate în zeci de ţări din lume.

Iată ce se  întâmplă şi în alte ţări:

- Un grup al unor femei catolice influente se va întâlni la Roma pentru a cere mai multă putere de decizie în organizarea Bisericii Catolice. Dar lista celor care vor ţine discursuri nu este pe placul Bisericii, iar Papa Francisc a refuzat să participe. Un fost preşedinte al Irlandei, Mary McAleese, a descris Biserica Catolică drept „un imperiu al misoginismului”.

- Activiştii din China au fost înfuriaţi de abordarea comercianţilor care au numit sărbătoarea „Ziua Reginei” sau „Ziua Zeiţelor” şi au oferit femeilor reduceri la produse precum cosmetice.

- În Seul, capitala Coreei de Sud, protestatarii au purtat trandafiri negri şi au afişat bannere susţinând mişcarea „#MeToo”.

- Mai multe jurnaliste din Ucraina au început un trend pe Facebook denumit „Nu sunt iubita ta”, ca răspuns la faptul că preşedintele Petro Poroshenko a folosit acest termen pentru a se adresa unei jurnaliste.

- Ziarul Liberation şi-a mărit preţul joi doar pentru bărbaţi. Femeile vor plăti în continuare doi euro în timp ce bărbaţii trebuie să plătească cu 50 de eurocenţi în plus pentru a pune în evidenţă diferenţa în salarii dintre bărbaţi şi femei.

- La Belgrad, în Serbia, va avea loc un protest denumit „Moarte fascismului – libertate femeilor”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite