Washington Post: Emiratele Arabe Unite au comandat atacul cibernetic care a provocat criza diplomatică din Golful Persic

Washington Post: Emiratele Arabe Unite au comandat atacul cibernetic care a provocat criza diplomatică din Golful Persic

Şeicul Tamim bin Hamad Al Thani (în imagine) a apărut pe site-uri guvernamentale apreciind Hamasul şi lăudând Iranul FOTO ynetnews.com

Atacul cibernetic care a vizat Qatarul la sfârşitul lui mai şi a avut un rol în declanşarea crizei diplomatice din Golful Persic a fost orchestrat de Emiratele Arabe Unite, relatează Washington Post, citând oficiali americani din domeniul securităţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţiile incendiare apărute la sfârşitul lui mai pe site-uri guvernamentale ale Qatarului şi atribuite în mod fals emirului Tamim bin Hamad Al Thani au fost distribuite de hackeri care au acţionat la comanda Emiratelor Arabe Unite, scrie Washington Post, citat de Reuters.

Într-o serie de înregistrări, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani apare exprimându-şi aprecierea pentru gruparea radicală palestiniană Hamas şi Iran, pe care îl consideră o „putere islamică''. Deşi Qatarul s-a delimitat de aceste declaraţii, subliniind că a fost victima unor hackeri, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahrainul au acuzat micuţul emirat din Golful Persic că susţine terorismul şi au rupt pe 5 iunie relaţiile diplomatice cu acesta.

Potrivit Washington Post, serviciile secrete americane au identificat elemente precum că oficiali de rang înalt ai Emiratelor Arabe Unite au discutat un plan de atac cibernetic asupra Qatarului şi despre punerea lui în aplicare pe 23 mai, cu o zi înainte de producerea evenimentului propriu-zis.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Statele Unite, Yousef al-Otaiba, a negat informaţiile, afirmând că sunt „false''.

„Ceea ce este adevărat este comportamentul Qatarului, care constă în finanţarea, susţinerea şi autorizarea unor extremişti, de la talibani la membri ai Hamas şi fostul lider libian (Muammar) al-Gaddafi, la incitarea la violenţă, încurajarea radicalizării şi subminarea stabilităţii vecinilor'', se arată într-un comunicat al ambasadei.

Contactat de Reuters, Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze informaţiile.

citeste totul despre: