INFOGRAFIE Vracii, cooptaţi în lupta împotriva Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crucea Roşie intenţionează să colaboreze cu vracii tradiţionali pentru a limita răspândirea virusului Ebola în comunităţile africane, unde populaţia este reticentă în a merge la spital, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul organizaţiei, citat de Mediafax.

Într-o lume în care voodoo, vrăjitoria şi blestemele sunt ceva comun, oamenii se adresează vracilor pentru a-i vindeca înainte de a lua în considerare mersul la spital sau la o clinică medicală. "Vindec oamenii despre care se spune că au fost blestemaţi. Dureri de cap, sau dacă ai un picior rupt, pot să vindec şi aceasta", explică Fallah James.

În districtul Kailahun din Sierra Leone sunt peste 200 de vraci, toţi folosind o combinaţie de fierturi, pulberi, plante şi atingeri pentru a vindeca durerile membrilor comunităţii. Pentru James, toate acestea s-au schimbat atunci când a început să se răspândească virusul Ebola.

"După izbucnirea epidemiei de Ebola în Sierra Leon, când am fost informat că poţi contracta boala prin simpul contact eu, ca vraci în acest district, am încetat să mai tratez pacienţii", a declarat James. "Şi mi-am sfătuit şi colegii să facă acelaşi lucru, până când vom fi instruiţi şi informaţi în mod corespunzător despre Ebola, astfel încât să nu se infecteze atât de multe persoane în comunitatea noastră", a explicat el.

Cu multe comunităţi izolate, Crucea Roşie speră să implice grupul de vraci în răspândirea informaţiilor corecte despre Ebola. "Să îi faci pe oameni să accepte şi să înţeleagă informaţiile despre Ebola este cheia către limitarea acestei epidemii", susţine Raul Paredes, directorul adjunct al operaţiunilor legate de Ebola al Crucii Roşii în Sierra Leone.

De altfel, preşedintele din Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, a decretat joi stare de urgenţă pe fondul epidemiei de Ebola, soldată până acum cu 224 de morţi în această ţară, informează Reuters şi AFP.
Preşedintele Koroma a evocat în cursul unei alocuţiuni televizate o 'sfidare excepţională' şi a explicat că a decretat starea de urgenţă 'pentru a putea fi luate măsuri mai ferme în faţa epidemiei'.

Starea de urgenţă a fost decretată pentru o perioadă de 60 până la 90 de zile, cu posibilitatea de prelungire.

Şeful statului, care şi-a anulat deplasarea la summitul Africa/SUA de săptămâna viitoare, a anunţat de asemenea un set de măsuri pentru a împiedica extinderea epidemiei, între care plasarea în carantină a focarelor actuale, escortarea lucrătorilor sanitari de către forţele de securitate şi percheziţii pentru depistarea posibililor bolnavi.

Preşedintele Koroma a decretat totodată anularea călătoriilor în străinătate ale miniştrilor săi, cu excepţia 'angajamentelor absolut esenţiale', precum şi a tuturor reuniunilor publice, în afara celor consacrate combaterii epidemiei.

Vineri, şeful statului va participa la o reuniune consacrată epidemiei la care vor lua parte preşedinţii din Uniunea fluviului Mano — Guineea, Liberia, Sierra Leone, Cote D'Ivoire, primele trei state fiind afectate de virus.

Virusul se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanelor ori animalelor infectate. Nu există un vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree.

Bilanţul epidemiei de febră hemoragică provocată în mare parte de virusul Ebola în Africa de Vest continuă să crească, înregistrându-se la data de 27 iulie peste 1.300 de cazuri şi 729 de decese, dintre care 57 în 4 zile, a informat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Profesorul belgian Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola, a exclus eventualitatea unei epidemii majore în afara Africii şi a sugerat testarea pe oameni a vaccinurilor şi tratamentelor experimentale care s-au dovedit promiţătoare la animale.

Chiar dacă o persoană purtătoare de Ebola ar călători în Europa, în Statele Unite ale Americii sau în altă parte a Africii, "eu nu cred că aceasta ar avea ca rezultat o epidemie majoră", a declarat omul de ştiinţă într-un interviu pentru AFP, difuzat joi.

"Eu nu sunt atât de îngrijorat de ideea că virusul se va răspândi aici în rândul populaţiei", a adăugat el. "Nu aş fi îngrijorat dacă m-aş aşeza în metrou lângă o persoană infectată cu virusul Ebola, câtă vreme nu vomită pe mine sau nu se întâmplă alte lucruri de genul asta", a spus Piot, reamintind este vorba de "o infecţie care presupune un contact foarte apropiat' pentru a te molipsi.

Peter Piot a descoperit virusul Ebola în 1976, când avea doar 27 ani, împreună cu alţi cercetători. După descoperirea virusului a fost director al Programului Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA . În prezent, este director al prestigioasei London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Reamintind că există mai multe vaccinuri şi tratamente experimentale împotriva Ebola, care au avut rezultate promiţătoare pe animale, cercetătorul belgian şi-a exprimat dorinţa să fie testate pe oamenii din zonele afectate.

"Cred că a venit timpul, cel puţin în capitale, să se ofere acest gen de tratamente pentru 'uz compasional' (utilizarea legală a medicamentelor neautorizate pentru bolnavii pentru care nu există niciun alt tratament), dar şi pentru a descoperi dacă ele funcţionează, pentru a fi pregătiţi pentru o viitoare epidemie", a spus omul de ştiinţă.

infografi Ebola AFP
ebola grafic
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite