Vechii duşmani devin noii aliaţi: posibila alianţă SUA-Israel-Irak-Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SIIL, gruparea teroristă care a acaparat teritorii importante din Irak şi Siria, vizează şi Iordania, sudul ţării find una dintre următoarele ţinte pe lista obiectivelor insurgenţilor. În cazul în care Iordania ar avea nevoie de susţinere militară, Israel şi SUA vor fi implicate într-un conflict regional deja complicat, devenind de facto aliaţi ai Siriei şi Irakului, inamici vechi.

Administraţia Obama a discutat în repetate rânduri despre actuala criză care acaparează Orientul Mijlociu, conflictul fiind condus de jihadiştii loiali grupului Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL). „O temere importantă este aceea că Iordania nu ar putea face faţă unui atac complet al SIIL”, a declarat un senator american, sub condiţia anonimităţii, citat de publicaţia „The Daily Beast”. În cazul în care această ipoteză se adevereşte, iordanienii „vor apela la Israel şi la SUA pentru a obţine cât mai mult ajutor”, a continuat oficialul american.

Conflictul regional riscă să devină tot mai complicat, fiind deja o problematică importantă pentru comunitatea internaţională. Irak, Siria şi Iran, rivali tradiţionali ai Israelului, se luptă să oprească valul jihadist lansat de SIIL. Pe de altă parte, Israelul a bombardat de mai multe ori refugii ale grupării Hezbollah din Siria şi Liban. În cazul în care Israelul s-ar implica într-un conflict împotriva SIIL pe teritoriul Iordaniei, una dintre cele două ţări care au semnat un tratat de pace bilateral, ar deveni aliat de facto al duşmanilor ei.

În mod oficial, atât Iranul, cât şi Israelul au sfătuit Statele Unite să se abţină de la o intervenţie în Irak. Însă în spatele cortinei, diplomaţii israelieni au dat asigurări omologilor lor americani că ţara lor este pregătită să ia orice măsuri militare pentru a proteja Regatul Haşemit al Iordaniei, potrivit AFP.

„Cred că Israelul şi Statele Unite vor considera o ameninţare reală la adresa Iordaniei drept o ameninţare proprie şi vor oferi toate resursele necesare iordanienilor, a declarat Thomas Sanderson, fost angajat al agenţiei de informaţii militare a SUA (Defence Intelligence Agency).

Orientul Mijlociu, impredictibil

Experţii din cadrul serviciilor secrete americane estimează că SIIL are între 3.000 şi 5.000 de luptători, care au reuşit până acum să domine strategic armata irakiană şi să le confişte bazele militare echipate mai ales prin finanţări venite din partea SUA. Pe de altă parte, specialiştii sunt de părere că forţele speciale ale Iordanieni sunt profesionale şi competente în faţa unei ameninţări precum SIIL. Învecinată cu Siria, Arabia Saudită, Israel şi Irak, într-o zonă ce a cunoscut numeroase conflicte, Iordania a supravieţuit terorismului, insurecţiilor şi războaielor din regiune de la dobândirea independenţei în 1946 până în prezent.

„Sunt în controlul deplin al frontierelor noastre, iar Forţele Armate ale Iordaniei sunt foarte atente. Am luat toate măsurile de precauţie necesare. Până acum nu am detectat nicio mişcare suspectă. Cu toate acestea, dacă va exista ceva care ne ameninţă securitatea sau care se apropie de graniţele noastre va cunoaşte puterea armatei noastre”, a declarat Dana Daoud, un purtător de cuvânt al ambasadei iordaniene din Washington.

Chiar înainte de ofensiva insurgenţilor, susţinători ai grupării SIIL au răspândit pe reţelele de socializare hărţi ale ţinutului revendicat de jihadişti care includ şi oraşul Ma`an, localizat în sudul Iordaniei. Mai mult, unii dintre rebelii loiali SIIL au postat fotografii cu Ma`am declarându-l „Fallujah al Iordaniei”, făcând referire la oraşul irakian Fallujah, căzut în mâinile jihadiştilor.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite