Un director al companiei Facebook, arestat în Brazilia, pentru că a refuzat să ofere Poliţiei date WhatsApp

Un director al companiei Facebook, arestat în Brazilia, pentru că a refuzat să ofere Poliţiei date WhatsApp

FOTO Endgadget

Diego Dzodan, vicepreşedintele Facebook pentru America Latină, a fost arestat de Poliţia federală braziliană, marţi, pe aeroportul din Sao Paulo, deoarece a refuzat să asigure accesul nelimitat al autorităţilor locale la informaţii private din conturile utilizatorilor de WhatsApp, relatează bbc.com.

Ştiri pe aceeaşi temă

Diego Dzodan, cetăţean argentinian, a refuzat de mai multe ori să se supună ordinelor judecătoreşti braziliene, care îl somau să predea autorităţilor locale o serie de date personale ale unor internauţi, ce ar fi urmat să fie utilizate în anchetele care vizau traficul de droguri.

Arestarea lui are legătură cu serviciul de mesagerie instantanee WhatsApp, deţinut de compania Facebook.

Într-o declaraţie oficială, reprezentanţii companiei Facebook au spus că arestarea lui Diego Dzodan reprezintă ”o măsură extremă şi disproporţionată”.

Ordinul de arestare a fost emis de un judecător din Sergipe, un stat din nord-estul Braziliei.

Diego Dzodan a fost arestat în momentul în care ieşea din casa pe care o deţine într-un cartier exclusivist din Sao Paulo, marţi dimineaţă.

Judecătorul Marcel Maia Montalvao a amendat de două ori, prin ordin judecătoresc, compania Facebook, pentru refuzul acesteia de a permite accesul autorităţilor la datele private ale unor utilizatori ai aplicaţiei WhatsApp.

Poliţia locală a afirmat că are nevoie de acele date confidenţiale, deoarece ele ar avea legătură cu ”o anchetă judiciară secretă, ce vizează crima organizată şi traficul de droguri”.

”Facebook a fost şi va fi întotdeauna la dispoziţia autorităţilor din Brazilia pentru a răspunde oricăror întrebări ale acestora”, au declarat reprezentanţii companiei americane.

În decembrie, un judecător din Brazilia a suspendat şi a blocat aplicaţia WhatsApp pentru 48 de ore.

Atunci, judecătorul general din Sao Paulo a spus că Facebook a refuzat să se supună unor ordine judecătoreşti care somau compania americană să prezinte autorităţilor o serie de informaţii private în cadrul unui proces penal.
citeste totul despre: