UE anunţă măsuri excepţionale de sprijin pentru producătorii de legume şi fructe afectaţi de emborgul impus Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunţat luni că acţionează imediat măsuri excepţionale de sprijin pentru producătorii de fructe şi legume perisabile din Uniunea Europeană, în contextul restricţiilor aplicate de Rusia pentru aceste produse. Rusia reprezenta, pentru mulţi producători europeni, una dintre principalele pieţe de desfacere. De cealaltă parte, peste 40% din mâncarea ruşilor era importată.

În contextul restricţiilor impuse de Federaţia Rusă asupra importurilor de produse agricole din UE, după discuţiile de săptămâna trecută din cadrul Comitetului de Management asupra situaţiei pieţei, Comisia Europeană activează, începând de astăzi, măsuri de sprijin în ceea ce priveşte anumite fructe şi legume perisabile.

Măsurile excepţionale anunţate astăzi includ retrageri de pe piaţă, inclusiv pentru distribuirea gratis a produselor în cauză, compensaţii pentru nerecoltare şi recoltarea înainte de coacere. Asistenţa financiară va acoperi toţi producătorii, indiferent dacă fac parte din organizaţii sau nu. Măsurile vor avea un efect retroactiv începând cu data de 18 august 2014. Cu alte cuvinte, orice cantităţi retraseîncepând cu ziua de azi (sau care fac obiectul recoltării înainte de coacere, sau altor măsuri) vor fi deja acoperite de aceste măsuri suplimentare, cu condiţia efectuării controalelor necesare. Aceste măsuri se vor aplica iniţial până la sfârşitul lunii noiembrie, având un buget prevăzut de până la 125 de milioane €.

„Pornind de la situaţia de pe piaţă ca urmare a embargoului rusesc asupra importurilor de produse agricole din UE, cu intrare în vigoare de astăzi, voi lansa măsurile de urgenţă din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) care vor reduce pe ansamblu oferta de anumite produse din legume şi fructe pe piaţa europeană, dacă şi când presiunile asupra preţurilor vor deveni prea mari, în următoarele luni”, declară într-un comunicat Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură. 

„Toţi fermierii care produc aceste legume şi fructe – indiferent dacă fac parte din organizaţii de producători sau nu - vor fi eligibili pentru a beneficia de aceste măsuri de sprijinire a pieţei în cazul în care le consideră potrivite. O acţiune cât mai rapidă va oferi un sprijin eficient pentru preţul plătit producătorilor de pe piaţa internă şi ​va ​ajuta piaţa să se adapteze şi să fie rentabilă”, continuă acesta. 

Produsele vizate de măsurile anunţate astăzi de Comisie se aplică pentru roşii, morcovi, varză albă, ardei,conopidă, castraveţi, inclusiv cornişon, ciuperci, mere, pere, fructe roşii, struguri de masă şi kiwi. Pieţele pentru aceste produse sunt în plin sezon, fără opţiuni de stocare pentru cele mai multe dintre ele şi fără pieţe alternative imediat disponibile.

Situaţia curentă de pe piaţă pentru toate produsele va fi discutată într-o altă reuniune cu experţii din statele membre şi cei ai Parlamentului European, reuniune programată să aibă loc vineri, la Bruxelles.

După ce Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au aplicat trei seturi de sancţiuni economice împotriva Rusiei ca urmare a acţiunilor acesteia în Ucraina, Kremlinul a decis să aplice sancţiuni în oglindă celor la care o supun UE şi SUA. Astfel, ruşii au interzis practic complet importurile de produse agroalimentare din Europa şi SUA.

La începutul lunii august, Rusia a decretat o „interdicţie totală” pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite. Această interdicţie se referă la carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.

Principalele produse pe care le importă ruşii sunt maşini, echipamente şi produse alimentare. În cazul alimentelor, situaţia este cu adevărat ameninţătoare pentru ambele părţi: magazinele ruşilor ar putea rămâne cu rafturile goale, în timp ce industria agroalimentară europeană va încasa pierderi semnificative. 

Principalul efect al sancţiunilor anunţate de Kremlin esteo creştere imediată a ratei inflaţiei, deja îngrijorător de ridicată - 7,5% în iulie. 

De cealaltă parte, Rusia este cea mai mare piaţă de export pentru legumele şi fructele din UE. Europenii vând anual astfel de produse în valoare de două miliarde de euro în Rusia. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite