UPDATE Obuze ucrainene căzute pe teritoriul rusesc. Armistiţiu încălcat în estul separatist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina insistă ca până pe 30 iunie să fie închise punctele de recrutare a insurgenţilor pe teritoriul rus
Ucraina insistă ca până pe 30 iunie să fie închise punctele de recrutare a insurgenţilor pe teritoriul rus

Patru soldaţi au fost ucişi şi alţi cinci au fost răniţi vineri noaptea, în urma unei acţiuni de recuperare a unui filtru de control, intervenţie desfăşurată de armata ucraineană în estul separatist.

UPDATE 16.00:

Trei obuze de mortieră lansate de armata ucraineană au căzut pe teritoriul Rusiei, în zona unui punct vamal şi într-un sat, anunţă Poliţia de frontieră rusă, citată de AFP.

UPDATE 13.00:

Rusia este pregătită să iniţieze consultări cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina pe tema adaptării politicilor economice în urma semnării acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Itar-Tass. 

Lupte grele s-au dat din nou în noaptea de vineri spre sâmbătă în regiunea separatistă Doneţk, estul Ucrainei. Luptele au încălcat prevederile unui armistiţiu negociat de guvernul de la Kiev cu separatiştii din regiunea Donbass.

În dimineaţa zilei de vineri, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a decis să extindă armistiţiul care prevedea încetarea focului în regiunile ocupate de miliţiile proruse. Hotărârea a fost luată în aceeaşi zi in care Ucraina a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova şi Georgia. Acordul este privit cu reticienţă de o bună parte din populaţia Ucrainei, în special în estul industrial, fiind unul din motivele protestelor violente din Kiev şi marile oraşe din ultima jumătate de an, demonstraţii ce au dus la alungarea fostului preşedinte apropiat Kremlinului, Victor Ianukovici.

Acordul de încetare a focului a fost decis în paralel cu un ultimatum dat de liderii Uniunii Europene rebelilor ucraineni. Ultimatumul prevedea, printre altele, părăsirea punctelor de control vamale ocupate şi eliberarea ostaticilor, inclusiv membrii delegaţiei OSCE.

Ucraina insistă ca până pe 30 iunie să fie închise punctele de recrutare a insurgenţilor pe teritoriul rus, iar deplasările grupărilor armate ilegale să înceteze. De asemenea, Preşedinţia ucraineană infomează că "în cazul nerespectării condiţiilor enumerate mai sus, Ucraina îşi rezervă dreptul de a renunţa la regimul de încetare a focului în zonele unde armistiţiul a fost încălcat". 

Rusia este favorabilă unui armistiţiu durabil în Ucraina, dar prelungirea acordului de încetare a focului "nu trebuie să fie amânarea unui ultimatum", afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti. 

Armistiţiul de o săptămână era programat să expire vineri la ora 19.00, însp acesta a fost extins până luni, 30 iuni, aceeaşi oră, conform website-ului administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Plecări în masă

Peste 110 000 de oameni au plecat din Ucraina şi mai mult de 54 000 au părăsit estul separatist pentru regiuni sau oraşe din centrul şi vestul ţării.

„De la începutul lui 2014, 110 000 de ucraineni au sosit în Rusia”, anunţă Melissa Fleming, purtătoarea de cuvânt a Agenţiei pentru Refugiaţi din cadrul ONU.

Aceasta susţine că cei mai mulţi refugiaţi provin din regiunea de est a Ucrainei, în special Doneţk şi Lugansk, unde armata ucraineană se luptă cu separatiştii.

Aproximativ 110 000 de oameni au părăsit regiunea de est a Ucrainei de la începutul conflictului:

ucraina refugiati

Fleming a declarat că e imposibil de ştiut dacă toţi cei care s-au refugiat în Rusia fac parte din minoritatea etnică rusă ucraineană sau nu. Atât Moscova cât şi rebelii separatiştii au susţinut de mai multe ori că etnicii ruşi sunt în pericol în Ucraina, deşi reprezentanţii ONU susţin că nu există dovezi solide în acest sens.

„Doar 9 500 au cerut oficial azil. Cei mai mulţi preferă alte forme de şedere legală, de cele mai multe aceştia fiind îngrijoraţi de procesul complicat pe care obţinerea azilului îl presupune şi, mai ales, de frica unor consecinţe la întoarcerea în Ucraina”, a mărturisit Fleming.

Cei mai mulţi dintre cei sosiţi din Ucraina s-au refugiat în oraşele din vestul Rusiei, în special Rostov-pe-Don şi Briansk. Aceştia stau fie cu rude sau prieteni, fie sunt găzduiţi în clădiri publice sau corturi ale Agenţiei de Refugiaţi.

Numai 16 400 au plecat din Ucraina în ultimele săptămâni. Printre refugiaţi se află şi peste 5 000 de copii.

„Numărul mare de refugiaţi din ultima săptămână coincide cu recenta deteriorare a situaţiei în estul Ucrainei. Oamenii susţin că situaţia s-a înrăutăţit, s-au înmulţit cazurile de răpire şi lipsa serviciilor publice,” a declarat Fleming pentru RIA Novosti.

Citeşte şi:

Gazprom avertizează ţările europene să nu revândă gazul rusesc Ucrainei

Compania rusă Gazprom a avertizat, vineri, că ar putea limita livrările de gaze naturale către consumatorii săi europeni, dacă aceştia vor încerca, indiferent de formă, să revândă gazele înapoi spre Ucraina, informează Euronews.

VIDEO Petro Poroşenko, noul preşedinte al Ucrainei, i-a mulţumit în limba română unui oficial moldovean care l-a felicitat

Noul preşedinte al Ucrainei i-a răspuns „Mulţumesc frumos!” unui oficial moldovean care l-a felicitat, tot în română, joi seară, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Bruxelles.

VIDEO Oleg Brega, jurnalist din Republica Moldova: „Noi sperăm la un divorţ civilizat de Federaţia Rusă”

Bloggerul „Adevărul” Mircea Barbu, gazda evenimentelor Hangouts On Air,a discutat vineri cu Oleg Brega, jurnalist din Chişinău, despre cum percep oamenii din Republica Moldova acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Cine sunt mercenarii ruşi trimişi în Crimeea pentru a ajuta la cucerirea regiunii de către Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a acordat mai multe onoruri de stat şi medalii către un grup de peste 300 de ruşi care au fost mobilizaţi din ţara natală în Crimeea, unde au ajutat la cucerirea regiunii de rebelii proseparatişti. Puterea de la Kremlin nu a ţinut cont de trecutul mercenarilor, angajând bătăuşi, foşti puşcăriaşi, motociclişti înarmaţi pentru a zdrobi forţele ucrainene, potrivit cotidianului „Novaya Gazeta”.

OSCE doreşte să-şi consolideze misiunea în Ucraina

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat de curând că este pregătită să îşi consolideze misiunea de monitorizare din estul Ucrainei, cu scopul de a susţine armistiţiul propus de Petro Poroşenko, informează AFP.


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite