Semnele întemeierii unui stat kurd

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rushen Chakyr, un ziarist afiliat cotidianului Al Watan, consideră că istoria recentă a regiunii este plină de exemple despre cum liderii de la Ankara, Teheran, Bagdad şi Damasc, uită de problemele dintre ei îndată ce observă că etnicii kurzi au oportunitatea de a se ridica, şi îşi unesc forţele pentru a găsi o soluţie tactică împotriva kurzilor.

„Rezultatul a fost că populaţia kurdă a rămas întotdeauna victima. Totuşi, în secolul XXI observă că etnicii kurzi încep să rupă acest cerc vicios. Întâi au fost evenimentele din Irak, apoi din Turcia şi acum în Siria, care au dat kurzilor şanda de a juca un rol foarte important de actor independent pe scena regională“, crede Chakyr. Referindu-se la evenimentele din regiune, Rushen Chakyr numeşte teritoriul unde trăiesc kurzii sirieni drept „Palestina Kurdă“.

„Conflictul armat care a început în Serekanye (Siria) s-aextins în toată regiunea unde kurzii locuiesc şi i-a făcut să uite de toate disputele dintre ei. Acum, Partidul Muncitoresc al Kurzilor din Turcia a anunţat că este gata să îi ajute pe kurzii sirieni, iar ulterior şi liderii Kurdistanului irakian au făcut o declaraţie asemănătoare. Totul dovedeşte că Rozhawa (numele „Kurdistanului Vestic“, dat teritoriului sirian pe care locuiesc etnicii kurzi) a devenit un fel de Palestina a kurzilor“.

Hasan Pulur, jurnalist la reputatul ziar turc Milliyet, consideră că evenimentele din regiune sunt o dovadă a faptului că asistăm la crearea „Statului federal independent al Kurzilor“.

Între timp, Rushen Chakyr scrie că guvernul turc ar putea întoarce situaţia în favoarea sa. „ Există deja relaţii bine-stabilite între autorităţi şi kurzii irakieni şi Abdullah Öcalan (celebrul lider kurd închis pe viaţa în Turcia pentru acte de terorism). Prin  Öcalan se poate ajunge foarte uşor la kurzii sirieni“, afirmă Chakyr.

„Este aproape imposibil ca etnicii kurzi să mai fie opriţi de la a se uni şi a acţiona împreună. Dacă autorităţile turce vor colabora sistematic cu populaţia kurzii, ambele părţi ar avea de câştigat“, conchide Chakyr.

Violenţele se intensifică la graniţa Turciei cu Siria

Guvernul de la Ankara este îngrijorat de creşterea numărului de conflicte de la graniţa Turciei, dintre Armata Siriană Liberă şi Unităţile de Protecţie a Poporului YPG (gruparea kurzilor sirieni afiliată Partidului Muncitorilor Kurzi), anunţă Vocea Rusiei. Autorităţile militare din Turcia au anunţat o intensificare a măsurilor de securitate de la frontierele din sud-est, ca răspuns la focurile de armă ce se aud zi de zi dinspre Siria.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a subliniat faptul că ţara sa a fost forţată să ia anumite măsuri în conformitate cu legislaţia internaţională, dar că aceste acţiuni nu sunt „îndreptate spre un anumit grup“.

Un observator al ziarului Cengiz Chandar din Turcie scrie că violenţele armate din zona de graniţă cu Siria s-au extins mult mai mult decât au putut observa localnicii, de-a lungul liniei dintre Akcakale (Turcia) şi Tel Abyad (Siria).

Una dintre jurnalistele ziarului Taraf afirmă că pe teritoriul sirian aflat la graniţa cu Turcia, unde majoritară este populaţia kurdă, locuiesc şi etnici arabi şi asirienii.

„Nu ar fi deloc incorect să spunem că ei toţi alimentează acest conflict. Jihadiştii sunt un element străin în acea zonă. Kurzii încearcă să se protejeze, şi la fel procedează şi oamenii care locuiesc lângă ei. În ceea ce îi priveşte pe jihadişti, ei ţintesc teritoriul kurd deoarece întâmpină dificultăţi în celălalte regiuni din Siria“, consideră Ceyda Karan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite