Semnal de alarmă al UNICEF: 200 de milioane de femei, victime ale mutilării genitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 200 de milioane de femei din întreaga lume au fost supuse mutilării genitale, potrivit ultimelor cifre date publicităţii de UNICEF, citate de AFP.

Jumătate dintre vicitmele acestei practici barbare trăiesc în Egipt, Etiopia şi Indonezia. Cea mai mare rată de prevalenţă pentru mutilarea genitală feminină se înregistrează în Somalia, Guinea şi Djibouti, însă rata totală a scăzut în cele 30 de ţări analizate de UNICEF.

Studiul UNICEF a fost dat publicităţii în ajunul Zilei Toleranţei Zero pentru mutilarea genitală a femeilor, care va fi marcată sâmbătă în întreaga lume. Naţiunile Unite îşi propun ca această practică să fie eliminată complet până în 2030.

Dintre cele 200 de milioane de victime, 44 de milioane sunt fete mai tinere de 14 ani. În cele 30 de ţări în care această practică este răspândită, majoritatea fetelor sunt supuse acestei proceduri până la împlinirea vârstei de cinci ani. UNICEF a declarat practica mutilării genitale feminine drept o încălcare a drepturilor copilului.

„În ţări ca Somalia, Guinea şi Djibouti, această practică este cvasiuniversală. Să te naşti în aceste ţări înseamnă că ai 9 din 10 şanse să fii supusă acestei practici”, spune Claudia Cappa, coordonatoarea studiului.

Prevalenţa mutilării genitale feminine este de 98% în Somalia, 97% în Guinea şi 93% în Djibouti.

Cifra de 200 de milioane de victime este cu 70 de milioane mai mare decât cea estimată în 2014, din cauza unor noi date din Indonezia, dar şi a creşterii populaţiei în unele ţări.

În cele 30 de ţări analizate, rata mutilării genitale feminine a scăzut din 1985 de la 51% la 37%, cu progrese majore înregistrate în Liberia, BUrkina Faso, Kenya şi Egipt.

Cappa spune că atitudinile se schimbă, şi majoritatea oamenilor din aceste ţări vor ca această practică să nu mai aibă loc.

„Trebuie să sprijinim eforturile naţionale pentru a promova stoparea acestei practici”, mai spune Cappa. 

Din 2008, peste 15.000 de comunităţi au renunţat la mutilarea genitală feminină, 2.000 dintre acestea abandonând practica anul trecut. Kenya, Uganda, Guinea-Bisau, Nigeria şi Gambia au declarat practica ilegală. Legislaţia din Gambia este văzută ca un pas major înainte, pentru că 56% dintre fetele de până la 14 ani din această ţară sunt supuse mutilării genitale. 

În ciuda progreselor înregistrate, acestea nu ţin pasul cu creşterea populaţiei, aşa că eforturile împotriva mutilării genitale feminine trebuie amplificate, mai spune coordonatoarea studiului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite