Întăriri în Siria. Rusia trimite o corvetă lansatoare de rachete, în timp ce Arabia Saudită mobilizează militari şi avioane de vânătoare
0
Rusia a anunţat sâmbătă că trimite pe Marea Mediterană o corvetă lansatoare de rachete şi că aceasta se îndreaptă spre Siria, informează agenţiile de presă RIA Novosti şi AFP, citate de Agerpres.
„Zelionîi Dol“, o corvetă echipată cu rachete de croazieră Kalibr, care s-a raliat Flotei Ruse de la Marea Neagră în decembrie, se îndreaptă spre Marea Mediterană, a anunţat Flota Rusă de la Marea Neagră într-un comunicat.
Potrivit RIA Novosti, care citează o sursă de securitate din Crimeea - unde îşi are baza Flota de la Marea Neagră - această corvetă se îndreaptă spre Siria şi ar putea participa la campania rusă în susţinerea armatei regimului condus de Bashar al-Assad.
„Obiectivele navei nu sunt dezvăluite, însă, în condiţiile în care ea este echipată cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, participarea sa la operaţiunea militară nu poate fi exclusă“, apreciază sursa de informaţie.
Mobilizarea în Marea Mediterană a navei Zelionîi Dol, construită anul trecut, intervine într-un moment în care SUA şi Rusia au convenit asupra unui acord în vederea „încetării ostilităţilor“ în Siria în decurs de o săptămână, exceptând ofensiva împotriva jihadiştilor, pentru a relansa procesul de pace şi a stopa exodul civililor.
SUA acuză Rusia că a „exacerbat“ conflictul din Siria, prin sprijinul militar oferit forţelor guvernamentale, în mod concret în ofensiva în curs împotriva rebelilor la Alep, mare oraş din nordul Siriei.
Intervenind în conflict pe 30 septembrie, Rusia şi-a intensificat campania în Siria de pe mare, cu tiruri de rachete de croazieră de pe un submarin în Marea Mediterană şi de pe nave de război din Marea Caspică, mai departe la est, notează Agerpres.
Spre o intervenţie terestră arabo-turcă în Siria
Arabia Saudită trimite de asemenea militari şi avioane de vânătoare la o bază militară din sudul Turciei, în apropiere de frontiera cu Siria, pentru o posibilă intervenţie terestră împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic în Siria, informează publicaţia The Independent, citată de Mediafax.
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a confirmat, sâmbătă, pentru publicaţia turcă Yeni Şafak, că Arabia Saudită va trimite militari şi avioane de vânătoare la baza militară Incirlik de la frontiera cu Siria.
„La orice întâlnire a coaliţiei, am accentuat nevoia extinderii unei strategii care să aibă în vedere obţinerea de rezultate în lupta contra grupării teroriste Statul Islamic", a semnalat şeful diplomaţiei turce.
„Dacă avem o astfel de strategie, atunci Turcia şi Arabia Saudită ar putea lansa o operaţiune terestră (în Siria)“, a subliniat Cavusoglu. El a confirmat că avioane de vânătoare şi personal militar vor fi mobilizate la baza militară Incirlik, fără a specifica însă capacitatea militară exactă trimisă de Arabia Saudită.
Adel al-Jubeir, ministrul saudit de Externe, a avertizat că intervenţia Rusiei în acest conflict din Siria nu-l va menţine la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, într-un interviu publicat sâmbătă într-un ziar german.
„Nu va mai exista Bashar al-Assad în viitor“, a declarat oficialul saudit.
În schimb, premierul francez, Manuel Valls, a solicitat, sâmbătă, Rusiei să înceteze efectuarea de bombardamente asupra populaţiei din Siria, explicând că o astfel de măsură este crucială pentru stabilirea unui acord de pace între guvernul sirian şi opoziţie, relatează agenţia de presă Reuters, potrivit Mediafax.
„Franţa respectă Rusia şi interesele acesteia... Dar ştim că, pentru a găsi calea către restabilirea păcii în ţară, bombardamentele efectuate de Rusia asupra civililor trebuie să înceteze“, a declarat Valls în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.