Oraşul de corturi: cum trăiesc 130.000 de refugiaţi sirieni în mijlocul unui deşert, într-o tabără controlată de bande infracţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 copii se nasc zilnic în tabara care adăposteşte acum în jur de 130.000 de oameni. Fraţii lor mai mari îşi amintesc zgomotele războiului şi cum au fugit din Siria fără nimic. Au ajuns în tabăra de la Zaatari din Iordania, unde încearcă acum să învingă sorţii şi să trăiască.

Tabăra de la Zaatari s-a deschis în iulie 2012 cu aproximativ 100 de familii de sirieni. Între timp, numărul celor pe care-i adăposteşte a crescut în acelaşi ritm galopant în care s-au înmulţit refugiaţii sirieni. În ultimul an, numărul celor care şi-au lăsat în urmă casele şi rudele pentru a fugi din calea războiului a crescut de la puţin peste 200.000 la peste două milioane. 

În acelaşi timp, tabăra de la Zaatari, aflată la 12 kilometri de graniţa cu Siria, a devenit a doua cea mai mare din lume, fiind depăşită doar de tabăra Dadaab din Kenya. Oraşul prăfuit, format din corturi, este acum al patrulea ca mărime din Iordania. 

În fiecare zi, 2.000 de noi refugiaţi sosesc aici, iar alţi 13 deschid ochii în acest loc în care nimeni n-ar vrea să se afle. În fiecare zi, în tabără se distribuie o jumătate de milion de pâini şi 4,2 milioane de litri de apă. Costurile zilnice de funcţionare se ridică la 500.000 de dolari. 

Peste 130.000 de oameni locuiesc într-un perimetru de opt kilometri în 27.100 de corturi. 

image
image

Foto

image
image
image

Foto

image
image
image

Foto

image

Condiţiile sunt groaznice, nu există canalizare sau încălzire, iar nimic nu se găseşte în cantităţi suficiente. Însă în interiorul taberei se află trei spitale, aşa că şansele de supravieţuire sunt mult mai ridicate înăuntru decât afară. 

Există şi câteva şcoli, dar rata de prezenţă la cursuri este scăzută, doar un sfert dintre copiii din tabără merg la cursuri. Peste jumătate dintre refugiaţii din tabără sunt minori, în timp ce 21% din total sunt copii cu vârste mai mici de cinci ani. 

În rest, viaţa curge ca în orice aşezare de oameni. Rezidenţii cu mai mult spirit antreprenorial au deschis în jur de 3.000 de magazine - inclusiv unul numit Champs Elysee -, unde găseşti orice de la mâncare până la rochii de mireasă şi telefoane mobile. Există şi servicii de taximetrie, locuri de joacă pentru copii şi terenuri de fotbal. 

Neavând nicio structură clară de autoritate, tabăra a căzut în mâinile bandelor infracţionale, care controlează perimetrul şi sunt deosebit de violente, în special cu femeile. 

Acum, guvernul iordanian a încheiat un parteneriat cu Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi au înfiinţat un asfel de serviciu de securitate, care încearcă să combată problema. 

Iar rezidenţii urmează să capete mai multă putere asupra propriilor vieţi atunci când se vor organiza alegerile pentru reprezentanţii refugiaţilor din cele 12 districte ale taberei. 

Um Shadi Bardan din regiunea Daraa din Siria povesteşte cum a ajuns în tabăra de refugiaţi în urmă cu nouă luni, după ce casa i-a ars în războiul civil dintre forţele rebeli şi armata lui Bashar al-Assad. 

Mohammed Abdel Rahim-Rachid era profesor înainte să fugă din Siria. Acum, el este preşedintele comitetului pentru activităţi sportive din tabără şi vrea să atragă tot mai mulţi copii din tabără către sport. 

Abdel Rahman are cinci ani şi jumătate şi a vorbit cu luni, 23 septembrie, cu misionarii World Food Programme, în prima lui zi de şcoală. 

Cei trei povestesc şi arată cum trăiesc în tabără. 

Locul în care nimeni nu vrea să fie. Tabară de refugiaţi sirieni de la Zaatari

CITEŞTE MAI MULT

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

John Kerry a discutat cu ministrul sirian de Externe despre presupusul atac cu arme chimice

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică astăzi, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

Casus belli: armele chimice siriene. Unde este adevărul?

„Avem la dispoziţie o serie de opţiuni şi vom acţiona într-un mod foarte în cunoştinţă de cauză pentru ca deciziile să corespundă atât interesului nostru naţional, cât şi analizei noastre privind ceea ce poate să facă pentru avansarea obiectivelor noastre în Siria", a declarat un oficial al Casei Albe, ieri seară la Washington.

SONDAJ: Americanii se opun intervenţiei militare în Siria

Aproximativ 60% dintre americani consideră că Statele Unite nu ar trebui să intervină în războiul civil din Siria, în timp ce numai 9% cred că preşedintele Obama ar trebui să permită o intervenţie militară, conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos.

Siria ameninţă SUA: „Va arde tot Orientul Mijlociu“

Guvernul de la Damasc a avertizat sâmbătă Statele Unite că un atac asupra Siriei „nu va fi vreun picnic pentru nimeni, sub nicio formă, pentru că o agresiune ar atrage grave repercusiuni şi ar fi o minge de foc care ar face să ardă întreg Orientul Mijlociu”, notează EFE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite