Războiul mercenarilor. Conflictul SUA cu Statul Islamic, mană cerească pentru armatele private

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii angajaţi ai companiilor private au deja experienţa războaielor din Orientul Mijlociu şi Africa. FOTO via wikipedia.org
Soldaţii angajaţi ai companiilor private au deja experienţa războaielor din Orientul Mijlociu şi Africa. FOTO via wikipedia.org

Războiul declarat de Statele Unite ale Americii împotriva Statului Islamic va aduce câştiguri majore pentru marile companii militare private.

Washingtonul a anunţat răspicat săptămâna trecută că declară război grupării teroriste Statul Islamic, care a înregistrat în ultimele luni victorii semnificative în Irak şi Siria. Preşedintele Barack Obama a prezentat, în ajunul celei de-a treisprezecea comemorări a atentatelor de la 11 septembrie, strategia prin care intenţionează să „distrugă” Statul Islamic. 

Planul prezentat de preşedintele american se bazează pe atacuri aeriene, atât cu avioane de luptă, cât şi cu drone. Vor fi atacate poziţiile jihadiştilor atât în Irak, cât şi în Siria. Însă experţii militari şi strategii spun în unanimitate că ofensiva aeriană nu va fi de ajuns pentru a învinge gruparea teroristă, care controlează deja întreaga zonă de nord a Irakului şi o bună bucată de frontieră cu Siria. 

Războiul cu Statul Islamic nu poate fi câştigat fără trupe terestre

Trupele terestre sunt esenţiale pentru câştigarea acestui război împotriva Statului Islamic. Înarmarea şi sprijinirea kurzilor este un pas important în acest sens, însă nu este de ajuns. Instruirea armatei irakiene nu mai reprezintă o soluţie sigură - în aceste trupe, SUA au investit deja masiv prin instruire, echipament şi armament. Cu toate acestea, soldaţii irakieni au dezertat în masă la doar câteva zile de când Statul Islamic şi-a început ofensiva-fulger. 

În acelaşi timp, Obama a promis că nu va trimite soldaţi americani pe teren, conştient de costurile politice uriaşe şi de refuzul categoric al societăţii americane de a mai susţine un război cu arma în mână în Orientul Mijlociu. 

Astfel că soluţia cea mai probabilă este folosirea companiilor militare private, care au avut deja aporturi semnificative în războaiele din Irak şi Afganistan. Iar marile companii private de securitate îşi freacă mâinile a profit, notează jurnaliştii „Daily Beast”. 

Războiul cu Statul Islamic, reluarea războiului din Irak?

La apogeul războiului din Irak, astfel de firme au contribuit cu sute de mii de angajaţi - soldaţi, specialişti IT, personal auxiliar, interogatori, chiar şi bucătari. De-a lungul timpului însă, unele dintre aceste companii au devenit emblematice pentru tot ceea ce a mers prost în războiul din Irak: extrem de scumpe, ineficiente, indiferente faţă de poporul irakian. 

Astfel de companii s-au aflat în centrul celor mai mari scandaluri de război, de la abuzarea şi torturarea prizonierilor din închisoarea Abu Gharib şi până la deschiderea focului asupra civililor din piaţa Nisour din Bagdad. Iar cele mai crunte lupte din Irak au pornit după ce soldaţi angajaţi ai acestor companii au fost răpiţi. 

Jurnaliştii americani au luat legătura cu reprezentanţi a cinci astfel de companii, care au lucrat sau lucrează în prezent cu Departamentul pentru Apărare, şi toţi sunt de acord că actualul război din Irak, declarat împotriva grupării Statul Islamic, reprezintă o mare oportunitate - atât pentru ei, cât şi pentru Administraţia Obama de a ascunde publicului numărul real de soldaţi implicaţi în lupta cu Statul Islamic. 

SUA se pregătesc financiar pentru un război cu Statul Islamic

„Războiul din Irak nu va mai fi atât de amplu pe cât a fost înainte. Însă ofensiva asupra organizaţiei Statul Islamic aduce o oportunitate pentru companiile care au experienţa războaielor şi abilitatea de a consilia pntru a contribui la acest nou efort”, spune Roger Carstens, fost ofiţer însărcinat cu operaţiuni speciale, care a lucrat sub contract cu Departamentul pentru Apărare în Somalia şi Afganistan.

Obama a cerut recent Congresului să aprobe alocarea a 500 de milioane de dolari pentru instruirea opoziţiei siriene în Arabia Saudită. Însă SUA au la dispoziţie un fond cu o valoare de cinci miliarde de dolari pentru astfel de operaţiuni de care să beneficieze aliaţii SUA care luptă cu teroriştii. 

Războiul cu Statul Islamic. Pentagonul a dat deja anunţ că angajează

„Stars and Stripes”, ziarul tipărit de Pentagon, a publicat săptămâna trecută un articol în care anunţă că Departamentul pentru Apărare a plasat încă de luna trecută un anunţ pentru angajarea companiilor de securitate private dispuse să lucreze pe contracte iniţiale de 12 luni, care trebuie să fie „conştiente de ţelurile privind reducerea tensiunilor dintre arabi şi kurzi, sunniţi şi şiiţi”. 

Armatele de mercenari, mereu în creştere

Fie că vorbim de lupta cu traficanţii de droguri sau de intervenţii în cele mai dure zone de conflict, aceste firme private de securtiate, cu sute de mii de angajaţi, câştiga miliarde de dolari din contractele cu diverse guverne sau marile companii petroliere.

  

Multe dintre aceste firme au contracte cu Departamentul de Stat al SUA. 5.000 de ofiţeri de protecţie angajaţi ai unor asfel de companii au înlocuit soldaţii americani după retragerea acestora din Irak. În ciudă misterului şi a reticentei acestor companii de a dezvălui informaţii, "BusinessInsider" a realizat topul celor mai mari firme de pază din lume. 

G4S 

Cu mai bine de 625.000 de angajaţi, gigantul G4S este al doilea cel mai mare angajator privat din lume, diind depăşit doar de lanţul american de magazine Wal-Mart. O bună parte a afacerii este concentrată pe activităţi "de rutină" precum asigurarea securităţii în bănci, închisori şi aeroporturi, G4S joacă un rol important şi în zonele de conflict din întreagă lume. Grupul este prezent în peste 125 de ţări. 

Unity Resources Group 

Cu 1.200 de angajaţi în întreagă lume, firmă australiană are operaţiuni ample în Irak, a oferit asistentă în timpul alegerilor din Liban şi a ajutat marile companii petroliere să-şi scoată angajaţii din Bahrain în timpul protestelor violenţe. 

Erinys Internaţional 

Britanicii au fost angajaţi de Departamentul de Stat al SUA pentru diferite misiuni în Irak. Una dintre cele mai mari misiuni ale companiei a presupus trimiterea a 16.000 de anagajati în 282 de puncte din Irak, unde au păzit conducte ţi puţuri petroliere, rafinării şi alte active legate de energie. 

Asia Security Group 

Deţinută în trecut de Hashmat Karzai, vărul actualului preşedinte afgan Hamid Karzai, firmă este considerată o adevărată forţă în regiune, cu aproximativ 600 de ofiţeri de pază. "Armată privată" are sediul la Kabul şi a primit contracte în valoare de milioane de dolari de la autorităţile americane şi se crede că asigură protecţia convoaielor vestice care traversează Afganistanul. 

DynCorp 

Este una dintre cele opt firme de pază private alese de Departamentul de Stat al SUA pentru a rămâne în Irak după retragerea armatei americane. Cu venituri anuale de 3,4 miliarde de dolari, grupul are operaţiuni în Africa, Europa de Est şi America de Sud. Are peste 10.000 de angajaţi. A participat la combaterea forţelor rebele din Columbia la începutul anilor 2000 şi, mai nou, la acţiuni anti-drog din Peru şi a fost trimisă pentru a dezarma luptătorii din Somalia, Liberia şi Sudan. 

Triple Canopy 

Altă dintre cele opt opt firme de pază private alese de Departamentul de Stat al SUA pentru a rămâne în Irak după retragerea armatei americane. Are aici contracte în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Are peste 5.000 de angajaţi în întreagă lume. 

Aegis Defense Services 

Pe lângă clienţii privaţi, firmă asigură protecţie pentru misiuni ONU şi ale autorităţilor americane, în special în Irak. Cu 5.000 de angajaţi, are sedii în Afganistan şi Bahrain şi oferă intervenţii de urgenţă, evalurea riscului şi sunt specializaţi în protejarea activelor petroliere. 

Defion Internaţional 

Cu birouri în Peru, Dubai, Irak, Sri Lanka şi Filipine, firmă angajează şi instruieşte ofiţeri de protecţie, gărzi de corp, şoferi, şi specialişti în logistică, majoritatea recrutaţi din ţări aflate în curs de dezvoltare. Are contracte cu Departamentul de Stat al SUA. 

Academi 

Înfiinţată Blackwater, devenită ulterior Xe Services şi, mai nou, Academi, firmă de pază operează una dintre cele mai mari şi mai complexe baze militare private din lume. Are aproximativ 20.000 de angajaţi, 20 de avioane şi o flotă de vehicule blindate de teren. Majoritatea acestor resurse au fost trimise în Irak în bază unor contracte de mai multe milioane de dolari cu Departamentul de Stat al SUA. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite