Peste 18.000 de funcţionari au fost concediaţi în Turcia cu o zi înainte ca Erdogan să-şi preia noul mandat prezidenţial ce-i oferă puteri sporite
0Peste 18.000 de persoane au fost concediate în Turcia în baza unui decret publicat duminică în Monitorul oficial, transmite France-Presse. Cei care şi-au pierdut locul de muncă sunt suspectaţi că ar avea legături cu grupări care „acţionează împotriva securităţii naţionale“, relatează Deutsche Welle.
În total, 18.632 de oameni şi-au văzut numele pe această listă, peste 9.000 fiind funcţionari ai poliţiei, iar 6.000 fiind membri ai forţelor armate. Totodată, au fost concediaţi aproximativ 1.000 de angajaţi ai Ministerului Justiţiei şi 650 ai Ministerului Educaţiei.
Decretul a fost prezentat de presă ca fiind, cel mai probabil, ultimul de acest tip înainte de ridicarea stării de urgenţă, măsură ce ar putea fi anunţată luni, ziua în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan va depune jurământul, după ce a fost reales pe data de 24 iunie pentru un nou mandat în fruntea statului.
Tot luni va intra în vigoare sistemul prezidenţial vizat prin reforma constituţională adoptată la referendumul din aprilie 2017, Erdogan urmând, astfel, să beneficieze de puteri sporite. Potrivit noului sistem, puterile executive îi vor reveni preşedintelui, care va putea, de asemenea, să emită decrete prezidenţiale.
Preşedintele Turciei afirmase în campanie că, în cazul în care va fi reales, va ridica starea de urgenţă instituită după puciul eşuat din iulie 2016.
Decretul publicat duminică face referire şi la 12 asociaţii, trei ziare şi un canal de televiziune, care vor fi închise. Totodată, acesta anunţă reinstalarea în funcţii publice a 148 de persoane concediate prin decrete precedente.
Potrivit organizaţiei neguvernamentale Human Rights Joint Platform, un total de 112.679 de persoane au fost concediate în Turcia până la data de 20 martie 2018, dintre care peste 8.000 din cadrul forţelor armate, 33.000 din Ministerul Educaţiei şi 31.000 din Ministerul de Interne, dintre care 22.600 din cadrul Direcţiei Generale de Securitate.
Alte mii de persoane au fost suspendate din funcţie.
Opoziţia şi organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au criticat vehement aceste măsuri, în care au văzut o tenativă de a reduce la tăcere orice voce critică la adresa regimului de la Ankara