Pe măsură ce sancţiunile asupra miliardarilor ruşi se adună, Israelul e presat să se decidă în privinţa oligarhilor evrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul israelian de externe Yair Lapid
Ministrul israelian de externe Yair Lapid

Israel nu ştie cum să procedeze în privinţa celor câteva zeci de oligarhi evrei pe măsură ce naţiunile occidentale măresc lista de sancţiuni asupra oamenilor de afaceri cu legături cu preşedintele rus Vladimir Putin, scrie AP.

Preocupat de această problemă, guvernul israelian a creat o comisie la nivel înalt care să examineze cum poate Israelul să-şi păstreze statutul de ţară-refugiu pentru orice cetăţean evreu fără a intra în conflict cu sancţiunile ce vizează cercul intim al lui Putin.

„Israel nu va fi o rută pentru ocolirea sancţiunilor impuse Rusiei de către SUA şi alte ţări occidentale”, a declarat luni ministrul israelian de externe Yair Lapid, aflat în vizită în Slovacia.

Se crede că un număr de magnaţi evrei din Rusia au obţinut cetăţenie şi rezidenţă israeliană în ultimii ani. O mare parte dintre ei au o bună relaţie de lucru cu Kremlinul şi cel puţin patru dintre ei - proprietarul clubului Chelsea, Roman Abramovici, Mihail Fridman, Petr Aven şi Viktor Vekselberg - sunt sancţionaţi pe plan internaţional din pricina presupuselor conexiuni cu Putin. Unele dintre aceste sancţiuni au fost impuse înaintea de invazia rusă a Ucrainei.

Israelul, care şi-a asumat un rol improbabil de mediator între Ucraina şi Rusia, nu s-a alăturat sancţiunilor impuse de SUA, Marea Britanie, UE şi alţii. Doar că, pe măsură ce războiul se prelungeşte şi alte nume sunt adăugate pe listă, creşte şi presiunea asupra ţării.

În cadrul unui interviu pentru postul de televiziune israelian  Channel 12, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland a cerut ca Israelul să se alăture ţărilor care au impus sancţiuni Rusiei.

„Cerem, printre alte lucruri, ca toate democraţiile din lume să ni se alăture în ceea ce priveşte sancţiunile financiare şi ale controlului exporturilor pe care noi i le-am impus lui Putin. Nu aţi vrea să ajungeţi ultimul refugiu al banilor murdari ce alimentează războiul lui Putin”, a arătat Nuland.

Israelul asigură cetăţenie automată oricărei persoane cu descendentă evreiască, pe baza principiilor sale fondatoare de a oferi refugiu evreilor, după Holocaust. De la destrămarea URSS în urmă cu 30 de ani, un număr estimat de un milion de evrei din Rusia şi alte foste republici sovietice s-au mutat în Israel. În ultimii ani, numărul magnaţilor din fosta URSS care au luat aceeaşi decizie a început să crească.

Unii dintre ei, precum magnatul din sectorul energetic Leonid Nevzlin, au venit în Israel după ce nu s-au mai înţeles cu Putin, în timp ce alţii ar fi căutat să scape de problemele din alte ţări.

De pildă, Abramovici a cerut cetăţenie israeliană în 2018, după ce Marea Britanie nu  i-a mai reînnoit viza, în contextul eforturilor autorităţilor britanice de a lua măsuri împotriva asociaţilor lui Putin după tentativa de otrăvire a unui dublu spion rus în Anglia.

Acesta nu pare să petreacă prea mult timp în Israel, unde a cumpărat bunuri imobiliare, inclusiv o casă într-un cartier elegant din Tel Aviv.

Dacă unii dintre aceşti magnaţi au o viaţă discretă în Israel, alţii şi-au îmbrăţişat rădăcinile evreieşti şi s-au remarcat în calitate de filantropi pentru cauze evreieşti sau au investit în sectorul tehnologic de foarte mare succes al ţării.

După ce mai multe ţări au impus sancţiuni de călătorie, aceşti oligarhi au tot mai puţine opţiuni de călătorie, astfel că un număr tot mai mare dintre ei, mai ales cei deja cetăţeni israelieni, ar putea fi în situaţia în care să petreacă mai mult timp în Israel. 

În ultimele zile, presa din Israel a relatat despre un număr de avioane private ale oligarhilor care au intrat şi ieşit din ţară. 

Duminică,  Channel 12 a relatat că unul din avioanele lui Abramovici a aterizat în Israel, deşi nu era clar dacă l-a avut la bord şi pe oligarh. Presa din Israel a scris că a fost văzut luni la aeroportul Internaţional Ben Gurion cam la aceeaşi oră la care avionul său privat a zburat spre Istanbul.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că guvernul a creat o comisie interministerială specială pentru a examina problema sancţiunilor şi care are printre misiunile principale şi soarta oligarhilor afectaţi de acestea.

Luni, Lapid a precizat că ministerul său lucrează alături de alte organisme guvernamentale, între care şi Banca Centrală, pentru a se asigura că oligarhii nu folosesc Israelul pentru a evita sancţiunile.

„Trebuie să aveţi foarte mare grijă, deoarece aceşti indivizi au conexiuni, astfel că ar putea să vă sune şi să vă ceară lucruri. Nu vă angajaţi la nimic, deoarece asta ar putea provoca daune diplomatice. Spuneţi-le că nu-i puteţi ajuta şi daţi-le numărul Ministerului de Externe”,  a spus Lapid cabinetului de miniştri, a relatat presa israeliană, ca apoi aceste comentarii să fie confirmate de oficiali prezenţi la şedinţă ce au oferit declaraţii sub anonimat.

Israelul, una din puţinele ţări care au relaţii bune atât cu Rusia cât şi cu Ucraina, ar putea fi capabilă să se protejeze de presiunea internaţională câtă vreme continuă să fie mediatoare între părţile aflate în conflict.

Ksenia Svetlova, expert în afaceri internaţionale şi fost parlamentar israelian născut în Rusia, e de părere că Israel se va abţine de la luarea unei poziţii cât timp îi va fi posibil.

„Depinde de tipul de presiune pe care îl vor exercita asupra Israelului”, a spus ea, adăugând că Israelul nu va face asta din proprie iniţiativă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite