Oficial kurd: Liderul Statului Islamic „se ascunde în Mosul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oficial al guvernului Kurdistanului Irakian a declarat, marţi seară, că guvernul său deţine informaţii conform cărora Abu Bakr al-Baghdadi – liderul organizaţiei teroriste Stat Islamic – s-ar afla în Mosul, în cadrul unui interviu pentru publicaţia „The Independent”.

Fuad Hussein, şeful de cabinet al preşedintelui kurd Massoud Barzani, a declarat că „Baghdadi se află acolo (n.r. - în Mosul) şi, dacă va fi ucis, va însemna colapsul întregii conduceri a Statului Islamic”.

Oficialul kurd bazează predicţia pe faptul că uciderea lui al-Baghdadi ar presupune alegerea unui nou calif al grupării teroriste, care nu are în acest moment nicio opţiune care să aibă autoritatea sau prestigiul acestuia.

Hussein a adăugat că al-Baghdadi a stat ascuns în ultimele nouă luni şi că, din informaţiile guvernului kurd, a ajuns să depindă mult de comandanţii din Mosul şi Tal Afar, cele mai importante posesiuni rămase sub controlul grupării islamiste în Irak.

Prezenţa lui Baghdadi în Mosul ar putea complica bătălia pentru Mosul, unde forţele irakiano-kurde au pornit acum două săptămâni o operaţiune pentru eliberarea oraşului de sub controlul jihadiştilor. Luptătorii SI ar putea lupta până la moarte pentru a-l proteja pe liderul grupării, a cărui stare de sănătate este subiect de speculaţie. 

În ultimul an, diverse relatări despre acesta au susţinut că a fost fie ucis, fie paralizat în urma unor atacuri cu dronă, în timp ce în luna octombrie alte speculaţii au apărut despre faptul că al-Baghdadi ar fi fost otrăvit.

Hussein susţine că înfrângerea Statului Islamic în Mosul este „certă”, şi că întrebarea relevantă ţine de cât va dura până la eliberarea Mosulului. 

Primele forţe armate irakiene au intrat în Mosul în cursul zilei de marţi, capturând un sediu al televiziunii de stat şi eliberând localitatea Gogjali, situată în extremitatea estică a oraşului. Forţele kurde(Peshmerga) şi miliţiile şiite care susţin armata irakiană nu vor intra în oraş, conform unui acord atins înainte de începerea ofensivei.

Forţele kurde  şi miliţiile şiite ar urma să înconjoare şi să asedieze poziţiile SI din Mosul dinspre vest şi nord, în timp ce armata irakiană va prelua în totalitate asaltul dinspre estul oraşului – ofensivă care a fost condusă iniţial de Peshmerga – şi vor forţa intrarea dinspre sud, din direcţia autostrăzii către Bagdad.

Operaţiunea va fi complicată de faptul că reţeaua teroristă a adus forţat zeci de mii civili din zonele adiacente în Mosul, pe care i-ar putea folosi drept scuturi umane, conform relatărilor de la faţa locului. Trupele irakiano-kurde au găsit, de asemenea, zeci de tuneluri săpate de jihadişti sub pământ în localităţile eliberate, despre care Hussein a declarat că preponderenţa lor 

în împrejurimile Mosulului a „impresionat” forţele kurde.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite