O fetiţă de cinci ani, scoasă de sub dărâmăturile casei bombardate din oraşul sirian Alep VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile zilei vin iarăşi din oraşul sirian Alep. Drama unei fetiţe impresionează o lume întreagă. Copila de 5 ani a fost salvată, în ultimul moment, de sub dărâmăturile casei bombardate. A suferit, însă, răni grave şi nu se ştie, încă, dacă va supravieţui. Dacă îşi va reveni, va afla că războiul a lăsat-o singură pe lume. Părinţii şi cei patru fraţi ai ei nu mai sunt.

Rawan a fost captivă sub tone de dărâmăturile făcute de bombardamentele care i-au distrus casa. Plângea speriată, şi nici vocile celor care încercau să o scotă nu reuşeau să liniştească. Cu mâinile goale, oamenii au sapat disperaţi i prin moloz, încercând să o scoată la timp pe fetiţă din capcana morţii.

Rawan a fost scoasă, în cele din urmă, de sub dărâmături şi  purtată pe braţe până la ambulanţa în care a primit îngrijiri. Părinţii şi cei patru fraţi ai ei au pierit în bombardament.

Rawan e doar unul dintre miile de copii din Alep, supravieţuitori ai unui război pe care nu-l înţeleg. Peste oraş cad zilnic bombe, iar cei care scapă azi nu au nicio certitudine că mâine vor fi la fel de norocoşi.

   

Cel puţin 25 de civili au fost ucişi sâmbătă în lovituri aeriene asupra sectorului rebel al oraşului sirian Alep, în a doua zi a unei ofensive violente a regimului, relatează AFP şi Reuters. 

 Printre victime se află şapte persoane care şi-au pierdut viaţa în timp ce stăteau la coadă la iaurt într-o piaţă din cartierul Bustan al-Qasr, a anunţat Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO).

Tot sâmbătă, forţele guvernului sirian au anunţat cucerirea unei tabere controlate de rebeli în nordul oraşului, informaţie confirmată de un oficial rebel, relatează Reuters.

Cucerirea taberei Handarat s-a produs ca urmare a "bombardamentelor intensive ale forţelor regimului (...) şi ale avioanelor ruse", a precizat OSDO într-un comunicat.

Un oficial din sectorul rebel din Alep a confirmat cucerirea zonei de către forţele regimului, care a fost anunţată ca un Breaking News de televiziunea de stat Al-Ikhbariya. 

Avioane siriene şi ruse au bombardat intensiv partea rebelă a oraşului Alep, după ce armata regimului de la Damasc a anunţat declanşarea unei ofensive pentru recucerirea acestor cartiere care se sustrag controlului său din 2012, a anunţat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP.

 Potrivit OSDO, cel puţin 30 de raiduri au avut loc în timpul nopţii şi vineri dimineaţa, în timpul cărora au fost ucişi cel puţin trei persoane într-unul dintre cartierele rebele ale oraşului divizat, front important al războiului care sfâşie Siria de peste cinci ani.

„Putem confirma că trei civili au fost ucişi şi mai multe zeci au fost răniţi în cartierul Fardus, însă bilanţul riscă să se agraveze, în condiţiile în care oameni se află sub dărâmături', a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. 'Avioanele siriene lansează butoaie cu explozibili şi avioane ruse efectuează lovituri“, a precizat el.

Potrivit unui jurnalist al AFP din partea rebelă a Alep, două centre ale „Căştilor Albe“ (apărarea civilă a opoziţiei siriene) au fost avariate de bombardamente.

Aceste noi lovituri aeriene au intervenit după ce armata siriană a anunţat joi seara declanşarea unei ofensive în sectorul estic al oraşului Alep, pe care regimul îl asediază aproape în continuu de două luni.

Armata le-a cerut locuitorilor „să se îndepărteze de poziţiile“ grupărilor rebele şi a dat asigurări că civilii care ar dori să părăsească aceste cartiere ale rebelilor pentru a ajunge în sectorul guvernamental al oraşului nu vor fi opriţi.

„Ceea ce se întâmplă este că oraşul Alep e atacat şi toată lumea a pus din nou mâna pe arme“, a anunţat joi seara emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, la New York.

Războiul din Siria s-a soldat, în decurs de cinci ani, cu peste 300.000 de morţi şi a provocat cea mai gravă criză umanitară de după Al Doilea Război Mondial.

Un armistiţiu în Siria iniţiat de Moscova şi Washington a expirat luni, fiecare parte acuzându-se reciproc de nerespectarea lui, şi nu a permis livrarea de ajutor umanitar în partea oraşului Alep asediată de regim.

În pofida declaraţiilor acide din ultimele zile între ruşi şi americani, care susţin tabere opuse în conflictul sirian, liderii diplomaţiilor acestor ţări au vineri o întrevedere la New York, pentru noi discuţii privind restabilirea armistiţiului.  

Două milioane de persoane din Alep private de apă, anunţă ONU

Aproape două milioane de oameni din zona oraşului sirian Alep (nord) nu au apă curentă, iar condiţiile în domeniul securităţii se deteriorează, a anunţat un oficial ONU, relatează The Associated Press.

Staţia de la Bab al-Nairab, care furnizează apă celor aproximativ 250.000 de persoane asediate în partea de est a oraşului Alep, aflat sub controlul rebelilor, a fost avariată în noaptea de joi spre vineri, în urma unor bombardamente intensive, a declarat reprezentanta UNICEF pentru Siria Hanaa Singer.

Staţia de pompare Suleiman al-Halabi, situată în apropierea cartierelor din estul oraşului, a fost oprită - ca represalii.

Astfel, apa a fost tăiată pentru cele aproximativ 1,5 milioane de persoane din cartierele din vestul metropolei, aflate sub controlul forţelor care-l susţin pe preşedintele Bashar al-Assad, a precizat Singer.

"Privarea copiilor de apă îi expune riscului izbucnirii unor epidemii catastrofale sau boli", a avertizat Singer vineri seara într-un comunicat.

Confruntările armate s-au intensificat săptămâna aceasta la Alep, după prăbuşirea unui armistiţiu de o săptămână mediat de Statele Unite şi Rusia.

John Kerry: Reuniunea internaţională de la New York nu a reuşit să restabileasă armistiţiul în Siria

Reuniunea internaţională privind Siria nu a permis restabilirea armistiţiului, a declarat joi secretarul de stat american John Kerry, anunţând o nouă întâlnire vineri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit AFP.

După două ore de consultări ale Grupului internaţional de sprijin pentru Siria (GISS), Kerry a cerut Rusiei să manifeste seriozitate pentru a permite aplicarea acordului de încetare a focului semnat de Washington şi Moscova la Geneva, la 9 septembrie, dar care nu se mai aplică de luni.

De asemenea, Kerry a cerut din nou ca Damascul „să înceteze să-şi folosească" aviaţia pentru a bombarda opoziţia şi civilii.

„Întrebarea este acum dacă rămâne o şansă reală pentru a merge mai departe, deoarece este clar că nu putem continua mult timp pe această cale", a afirmat Kerry într-o scurtă declaraţie făcută presei, pe un ton grav.

„Primul lucru pe care îl avem de făcut este să găsim o modalitate de a restabili credibilitatea procesului diplomatic" asupra Siriei, care a reintrat la începutul acestei săptămâni în război, oraşul Alep fiind bombardat şi vizat de o ofensivă a armatei siriene, anunţată în plină reuniune a GISS.

„Singurul mod de a ajunge la aceasta este ca cei care dispun de o forţă aeriană să înceteze să o utilizeze", a afirmat Kerry, făcând aluzie la aviaţia siriană care ar fi trebuit să rămână la sol, potrivit prevederilor acordului de la Geneva.

Acest text parafat de Kerry şi Lavrov prevedea de asemenea şapte zile de încetare a focului, ajutor umanitar şi o cooperare militară între Washington şi Moscova împotriva jihadiştilor.

Dar armistiţiul a luat „sfârşit" la 19 septembrie, potrivit armatei siriene.

Această zonă de facto de interdicţie aeriană asupra unei părţi a Siriei „nu trebuie să dureze o zi sau două, ci cât mai mult timp posibil pentru ca toată lumea să vadă că ei sunt serioşi", a mai spus John Kerry, referindu-se la regimul de la Damasc şi la aliatul său rus.

Cei doi artizani american şi rus ai procesului diplomatic în Siria s-au întâlnit joi la New York în cadrul GISS, care grupează din toamna anului 2015 peste 20 de ţări şi organizaţii internaţionale, între care SUA, Rusia, Arabia Saudită, Iran, Turcia, ONU şi UE.

GISS are o foaie de parcurs, care prevede o încetare a focului, ajutor umanitar şi începutul unui proces politic între regimul preşedintelui Bashar al-Assad şi opoziţia armată moderată, sub egida ONU.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a calificat reuniunea de joi drept „lungă, dureroasă şi dezamăgitoare".

La rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Marc Ayrault, a apreciat răspunsul Moscovei drept unul "nesatisfăcător".

„Acesta este un moment al adevărului pentru Rusia, este un moment al adevărului pentru regimul Assad, este un moment al adevărului pentru opoziţie", a conchis secretarul de stat american, care a spus că se va întâlni, din nou, cu omologul său rus, vineri, la New York.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite