Noul premier turc, „fulgerul“ lui Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor din Turcia, Binali Yildirim, un apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a devenit, duminică, oficial şeful Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare, şi premier al ţării.

Ales în cadrul Congresului Extraordinar al AKP, unde a fost unic candidat, Yildirim (care se traduce prin „fulger“) îi urmează în funcţia de premier lui Ahmet Davutoglu, care şi-a anunţat retragerea pe data de 4 mai.

Presa internaţională a speculat că între Erdogan şi Davutoglu ar fi existat o serie de neînţelegeri, în contextul în care preşedintele Turciei şi-ar dori ca, de fapt, el să fie cel care conduce partidul. Totuşi, la numai zece zile după ce Davutoglu şi-a anunţat ieşirea din scenă, acesta a fost martor la nunta mezinei lui Erdogan, Sümeyye, martorii fiind la nunţile musulmane echivalentul naşilor de la cununiile creştine. Prezenţa lui Davutoglu ar fi avut rolul de a risipi zvonurile privind un conflict între acesta şi preşedintele Turciei, notează AFP. 

Plecarea lui Davutoglu din fruntea Guvernului turc ar urma să conducă la o consolidare a puterii actualului preşedinte, potrivit unor observatori citaţi de agenţiile de presă France Presse şi Reuters, care adaugă că principala misiune a noului premier va fi să ducă la bun sfârşit proiectul de modificare a Constituţiei al lui Erdogan pentru transferul celei mai mari părţi a puterilor executive de la premier la preşedinte.

De altfel, imediat după anunţul din data de 4 mai privind retragerea lui Davutoglu, Yildirim a declarat: „Şi acum, să lăsam locul regimului prezidenţial!“, iar la Congresul Extraordinar de duminică şi-a reafirmat poziţia.

„Preşedintele nostru (Recep Tayyip Erdogan n.red.) poartă responsabilitatea poporului nostru. Ceea ce ne trebuie este o nouă constituţie şi un sistem prezidenţial“, a afirmat Yildirim. 

Pe de altă parte, el cerut Uniunii Europene să „pună capăt confuziei“ pe tema aderării Turciei la blocul comunitar, reacţie care vine după ce mai mulţi lideri europeni au exprimat serioase îndoieli cu privire la această aderare, premierul britanic David Cameron estimând chiar că vor trece „decenii“ până când s-ar putea materializa o eventuală intrare a Turciei în blocul comunitar.

Tovarăşi de cursă lungă

În vârstă de 60 de ani, născut într-o familie modestă din Erzincan, Yildirim este un vechi tovarăş de drum al lui Erdogan, alături de care se află de la accederea acestuia la primăria oraşului Istanbul, în 1994.

La precedentul congres al AKP, în 2015, Yildirim obţinuse deja sprijinul majorităţi delegaţilor, dar a fost nevoit să se resemneze după ce Erdogan, proaspăt preşedinte, l-a ales ca premier pe Ahmet Davutoglu.

Totuşi, loialitatea lui faţă de Erdogan l-a făcut să deţină mai multe funcţii influente în AKP şi, aproape fără întrerupere din 2002, portofoliul transporturilor. Lui i-a fost încredinţată conducerea unor proiecte majore de infrastructură, intens criticate de opoziţie şi de activiştii de mediu. Printre aceste proiecte se află al treilea aeroport internaţional din Istanbul, ce va fi inaugurat în 2017, şi un nou pod peste Bosfor.

În 2005, o fotografie cu soţia sa, purtând văl şi luând masa singură în timp ce Yildirim dejuna la masa vecină, într-o companie exclusiv masculină, a provocat un scandal şi i-a adus acuzaţii de sexism.

Yildirim a stârnit rumoare şi când a declarat că nu a vrut să studieze la prestigioasa Universitate Bosfor din Istanbul pentru că a văzut „băieţii şi fetele aşezaţi şi vorbind împreună în campus“.

Venirea sa în funcţia de premier are loc şi în contextul în care, vineri, parlamentul turc a votat, cu o majoritate de două treimi, în favoarea ridicării imunităţii a 138 de membri, care au dosare deschise de poliţie, printre care aproape toţi parlamentarii pro-kurzi. Acum, este necesar un al doilea vot pentru a stabili când va fi ridicată imunitatea pentru cei vizaţi de amendamentul în cauză.

Mişcarea este considerată de unii analişti drept o altă încercare a lui Erdogan de a-şi consolida puterea, notează BBC.

Situaţia din Turcia este urmărită cu atenţie şi de cancelarul federal german Angela Merkel. Potrivit purtătorului său de cuvânt, citat de presa germană, aceasta va aduce în discuţie starea democraţiei din Turcia în cursul unei întâlniri pe care o va avea, la începutul săptămânii viitoare, la Istanbul, cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite