În familia Mandela începe lupta acerbă pentru moştenire. Fostul lider „este furios“, susţine avocatul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nelson Mandela s-a înfuriat după ce două dintre fiicele sale au intervenit în administrarea averii acestuia fără ştirea sa, într-un caz care scoate la iveală tensiunile din familia fostului lider şi s-ar putea dovedi simptomatic pentru ceea ce ar urma după moartea acestuia.

Potrivit unor documente furnizate de avocatul acestuia, Bally Chuene, Makaziwe şi Zenani Mandela au încercat să obţină acces la averea fostului preşedinte, incidentul demonstrând că lupta pentru moştenire se duce încă de pe acum în familia Mandela. Anumiţi membri ai familiei au fost, de asemenea, acuzaţi că profită de recunoaşterea de care se bucură acest nume pe plan internaţional, informează site-ul telegraph.co.uk.

Makaziwe respinge, însă, acuzaţiile. „De ce sunt oamenii obsedaţi de familia Mandela?“, a întrebat ea. „Sunt oameni ca toţi ceilalţi. Nu au venit de pe Marte. Au ambiţia de a reuşi în viaţă ca toată lumea şi nu văd nimic rău în asta.“

Căsătorit de trei ori, Nelson Mandela este tatăl a şase copii, dintre care trei sunt încă în viaţă. De asemenea, are 17 nepoţi. Binecuvântaţi sau, dimpotrivă, împovăraţi să poarte cel mai faimos nume din Africa, mulţi membri ai familiei Mandela au intrat în afaceri, puţini au încercat să îşi facă o carieră în politică şi doi dintre ei sunt protagoniştii unui reality show: „Being Mandela“.

Afirmaţiile lui Chenue reprezintă un răspuns adresat lui Makaziwe, fondatoare a mărcii de vinuri „Casa Mandela“ şi la adresa lui Zenani, ambasadorul sud-african în Argentina, care încearcă să îi îndepărteze pe el şi pe George Bizos, unul dintre prietenii şi avocaţii lui Mandela, de la conducerea a două fonduri de investiţii. 

Fondurile au fost create pentru a administra veniturile obţinute din vânzarea „mâinii lui Nelson Mandela”, amprentă a mâinii care a devenit simbol al câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace, utilizată ca logo pentru Mandela însuşi. Ea a fost imprimată pe tricouri şi multe alte obiecte comercializate în Africa de Sud. Uşor de recunoscut, amprenta are în centru o formă care aminteşte de cea a continentului african.

Dar înţelegerile comerciale cu privire la aceste obiective sunt contestate. Semnătura marelui lider ar fi fost imitată, dividendele preconizate nu ar fi fost distribuite familiei, iar asociaţiile caritabile ar fi fost uitate.

Chenue susţine că fiicele fostului lider vor să aibă acces la banii acestuia, fără ştirea lui Mandela.

Evocând reacţia lui Nelson Mandela în momentul în care a aflat, el arată că „a fost şocat (...). Era furios şi a vrut să ştie când s-a petrecut asta. M-a asigurat că nu el a decis aşa ceva şi nici nu a aprobat“.

Mandela le-a cerut să se întâlnească la reşedinţa sa din Johannesburg, în aprilie 2005, moment în care le-a spus clar celor prezenţi că „nu îi vrea implicaţi în afacerile lui“, a adăugat Chenue.

De asemenea, Chenue îl acuză pe un fost avocat al lui Mandela, Ismail Ayob, că ar fi complotat cu Markaziwe şi Zenani.

În iunie 2006, în cursul unei alte întâlniri, Mandela „a fost furios că“ moştenitorii săi „s-au lăsat folosiţi de Ayob şi au continuat să se asocieze cu el, ştiind că el încheiase relaţia sa“ cu avocatul.

În timp ce starea de sănătate a fostului preşedinte este din ce în ce mai precară, lupta pentru moştenire a început deja în familia sa.

Purtarea acestui nume le-a deschis multe uşi membrilor familiei Mandela, activă în mai bine de 110 companii. Makaziwe, de exemplu, deţine funcţia de director a 16 companii.

Tot ea le-a răspuns celor care s-au arătat critici la adresa familiei sale. „Este numele nostru, oricum. De ce ar trebui să ne cerem scuze pentru numele pe care îl purtăm? Sunt în industria vinurilor. Sunt familii care fac parte din industria asta de 500 de ani şi nimeni nu spune că profită de numele lor. Fiecare copil din familie care vrea să folosească numele Mandela are dreptul să facă asta, cât timp o face cu onoare şi integritate şi păstrează valorile tatălui meu“.

Faptul că cineva îmi spune că sunt lacomă nu mă va face lacomă. Aşadar ei spun că dacă sunt fiica lui Nelson Mandela nu îmi este permis să conduc o companie?“ a întrebat ea.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite