Mărturii de la protestele din Turcia: „Este un atac continuu asupra credinţelor şi libertăţilor noastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luptele între autorităţile din Turcia  şi cei care sunt împotriva guvernului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan continuă şi a cincea zi. Protestatarii din cartierul Besiktas din Istanbul au smuls pavajul pentru a-şi construi baricade, moment în care poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Protestele din Turcia au vizat iniţial reamenjarea unui parc din Istanbul, însă starea de neliniştie s-a extins la nivel naţional. Oameni de toate vârstele au ieşit pe străzi, iar câţiva dintre ei au descris, pentru BBC, confruntările lor cu forţele de ordine.

Gokhan Aya este de profesie muzician şi s-a alăturat duminica aceasta protestelor din Besiktas. El a mărturisit că nu şi-ar fi putut imagina vreodată că poliţia poate trage focuri de armă absolut la întămplare. Deşi  protestatarii erau paşnici, au fost atacaţi ca şi când ar fi făcut parte din armata inamică. 

„Probabil autorităţile sperau să ne sperie, pentru a ne alunga de acolo şi a-şi putea construi, în continuare, hoteluri  şi mall-uri“, a relatat bărbatul. Aya povesteşte că, pentru  a fi prezente la manifestaţii, tot mai multe persoane chiar demisionează de la locul de muncă.

Bărbatul intervievat de BBC News consideră eforturile oamenilor de a păstra intact parcul din Istanbul un gest simbolic prin care toţi locuitorii din Turcia, care vor să-şi facă auzite vocile. Cu fiecare zi ce trece, regimul se îndepărtează de democraţie şi se apropie de autocraţie, iar prim-minstrul Erdogan se comportă, mai degrabă, ca un sultan.

Oamenii s-au săturat de magazinele mari care transfromă spaţiile verzi şi monumentele istorice în temple ale comerţului. Turcii nu doresc să se dea bătuţi prea uşor. Acţiunile lor denotă solidaritatea la nivel naţional, mai susţine Gokhan Aya.

„Este un atac continuu asupra stilului nostru de viaţă, asupra credinţelor noastre şi asupra libertăţilor noastre.”

Studentul Elif Irem Koc a aflat despre mulţimile ieşite pe străzile Istanbulului de pe reţelele sociale. Este unul dintre turcii care nu au lipsit de la manifestaţii în ultimele trei zile. El a aflat de pe Facebook şi de pe Twitter poveştile oamenilor agresaţi de forţele de ordine, deşi protestele au fost, iniţial, paşnice.

Ifrem a ales să mergă direct în Piaţa Takism din Istanbul pentru a fi alături de „cei ca el”. Studentul a povestit cum noaptea trecută, în timp ce se apropiau de cartierul Besiktas, unde se află şi biroul premierului, poliţia a început atacul aruncând câte cinci bombe cu gaze lacrimogene pe minut. Străzile erau blocate, iar ce aflaţi acolo nu mai avea încotro să meargă, fiind nevoiţi astfel „să înfrunte asediul”. La un moment dat, lui Ifrem şi altor câtorva protestatari le-a deschis cineva uşa unui apartament în care au putut să se adăpostească. Refugiul lor a luat, însă, sfârşit când poliţia a aruncat din nou bombe cu gaze lacrimogene pentru a-i determinat să iasă.

Proteste în Turcia: poliţiştii aruncă bombe cu gaz în locuinţele manifestanţilor 


Potrivit spuselor studentului, „guvernului turc ar trebui să-i fie ruşine pentru că a recurs la astfel de acţiuni, iar acum ar fi cel mai bine să se retragă”. „Noi, votanţii, suntem nemulţumiţi. Cerem alegerile anticipate“, a spus studentul. Până la îndeplinierea acestui fapt, protestele vor continua, în opinia lui Elif Irem Koc.

Deniz, de profesie inginer, s-a declarat profund indignat de acţiunile autorităţilor turce de la Istanbul, susţinute de premierul Erdogan, motiv pentru care s-a alăturat protestelor care durează de aproximativ cinci zile. 

Împreuna cu prietenii săi, Deniz a decis să meargă personal la faţa locului, la parcul Gezi, dar nu fără a-şi pune o mască specială pe gură, nas şi ochi, pentru a se feri de gazele lacrimogene ale forţelor de ordine.

„Foarte mulţi au fost răniţi, înclusiv o prietenă a mea. A fost lovită cu putere în piept de i-au dat lacrimile de durere. Nu am fost niciodată atât de speriat cum am fost în prima zi a protestului”, a povestit Deniz.

Persoane de toate tipurile s-au adunat pentru o cauză comună. Deşi nu se cunosc între ei, oamenii se ajută, iar cei mai mulţi îşi deschid uşile pentru a-i adăposti pe cei care fug de poliţie.

Acesta este începutul unei revoluţii în Turcia, comentează BBC News. Protestul nu vizează numai dezvoltarea unui parc, ci se doreşte a fi un semnal de alarmă împotriva dictaturii guvernului  şi brutalităţii poliţiei.


CITEŞTE TOATE ARTICOLELE DESPRE PROTESTELE DIN TURCIA

VIDEO A cincea zi de proteste în Turcia: se agravează situaţia pentru Erdogan. Sunt deja doi morţi în urma violenţelor

Un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii din sudul Turciei, a anunţat televiziunea privată NTV, citată de AFP. Este vorba de al doilea deces legat de puternicele manifestaţii care zguduie ţara de aproape o săptămână pentru a protesta faţă de partidul guvernamental islamo-consevator Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

VIDEO Mii de protestatari au ocupat din nou Piaţa Taksim din Istanbul, după confruntări cu forţele de ordine. Va sări armata în sprijinul protestatarilor?

Mii de manifestanţi au ocupat din nou, luni după-amiază, Piaţa Taksim din Istanbul, forţele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Multe voci se întreabă, în caz că situaţia va degerera, dacă armata va interveni şi de partea cui.

Prima victorie a pieţei în faţa lui Erdogan

Premierul Recep Tayyip Erdogan a dat înapoi duminică şi a anunţat că nu va mai construi un mall în Piaţa Taksim, însă acest gest nu a pus capăt protestelor naţionale.

Pe cine se sprijină „regimul Erdogan“

Contestată acum în stradă de segmentul liberal al societăţii turce, timp de aproape un deceniiu guvernarea premierului Tayyp Recep Erdogan s-a bazat pe largi victorii electorale, obţinute mai ales în zonele rurale, conservatoare, dar şi în cele urbane, antreprenoriale.

EDITORIAL Proteste în Turcia: de ce ţine MAE cu poliţia turcă?

Ministerul român de Externe pur şi simplu cauţionează o intervenţie poliţienească larg criticată drept excesivă. Cel puţin aşa se exprimă.

VIDEO Miza electorală a protestelor din Turcia: premierul Erdogan le numeşte extremiste, preşedintele Gul le aprobă pe cele calme

Preşedintele Abdullah Gul şi premierul Tayyip Erdogan au viziuni diferite când vine vorba de protestele ce au cuprins cele mai importante oraşe din Turcia.

Context Politic: Piaţa Taksim vs. Piaţa Universităţii (începuturi)

Notă: majoritatea textelor preluate mai jos sunt de vineri seara / sâmbătă dimineaţa. Deja atunci manifestaţiile din Turcia erau cu un ordin de mărime faţă de ce am avut noi în România şi la fel erau şi represiunile. Sâmbătă seara, conform unor rapoarte, vorbeam deja de două ordine de mărime peste ce am avut în România, adică sute de mii de oameni.

Donaţii pentru democraţie: protestatarii turci strâng bani pentru o pagină de reclamă în New York Times

Protestatarii din Turcia au creat o campanie pe site-ul de crowdfunding Indiegogo pentru a strânge banii necesari cumpărării unei pagini de publicitate în ziarele „New York Times“ sau „Washington Post“.

Povestea controversată a „dictatorului” turc: cum a ajuns un vânzător de covrigi din mahalalele Istanbulului să fie „Papa Erdogan”

Atunci când Recep Tayyip Erdogan vindea simiţi şi limonadă pe străzile vechiului Istanbul, Turcia era prinsă într-un vârtej de lovituri de stat date cu ajutorul armatei. Ţara tânjea la marginea Europei, iar turcii tradiţionalişti erau consideraţi pătura inferioară a societăţii. În 2011, ţara condusă de politicianul condamnat la închisoare pentru declaraţiile extremiste avea una dintre cele mai mari rate mondiale de creştere economică.

Cum au apărut protestele în Turcia după decenii de linişte politică şi prosperitate

Chiar şi în acest moment, mii de turci continuă să protesteze faţă de guvern şi de acţiunile sale profund nedemocratice. Televiziunile locale transmit imagini cu atacurile brutale ale poliţiei împotriva demonstranţilor paşnici care au ajuns să-şi verse năduful în Piaţa Taksim din Istanbul.

Lira turcească şi bursa de la Istanbul  cad victime în protestele violente. Se transformă economia Turciei din poveste de succes în coşmar?

Cursul de schimb al monedei naţionale a Turciei şi acţiunile companiilor autohtone au fost afectate negativ de incidentele violente care s-au amplificat în ultimele zile, reflectând îngrijorarea pieţelor internaţionale faţă de problemele din Turcia.

Erdogan: Serviciile secrete turce investighează posibila implicare a ţărilor străine în protestele din piaţa Taksim

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la calm luni, după un sfârşit de săptămână marcat de proteste violente, cerând oamenilor să nu se lase provocaţi de manifestaţii organizate, în opinia sa, de „elemente extremiste”, transmite Reuters. Erdogan a spus că serviciile secrete turce investighează posibila implicare a unor ţări străine în organizarea protestelor din ultima săptămână.

FOTO VIDEO Protestele din Turcia, în imagini

Protestele din Turcia, declanşate sâmbătă în Piaţa Taksim din centrul Istanbulului, s-au extins în peste 60 de oraşe. Mai bine de 1.700 de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine în primele trei zile de manifestaţii, iscate pe fondul unui protest ecologist susţinut faţă de construirea unui mall în Piaţa Taksim.

Erdogan retrage proiectul construirii unui mall în piaţa Taksim, cel care a scos în stradă zeci de mii de turci

Protestele violente din toată ţara l-au făcut pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan să dea înapoi în ceea ce priveşte mall-ul care urma să fie construit în cazarma ce va înlocui piaţa Taksim din Istanbul. Erdogan, care este tot mai des criticat pentru „islamizarea” ţării, a anunţat că va construi o moschee în simbolica piaţă, scrie pe prima pagină de luni a cotidianului turc „Hurriyet”.

FOTO Cum arăta Piaţa Taksim din Istanbul, după o noapte de proteste: saci de gunoi pe post de baricade şi oameni dormind pe străzi

Zeci de mii de oameni au luat cu asalt bulevardele celor mai importante oraşe din Turcia şi s-au bătut cu poliţia începând cu noaptea de duminică şi până în zorii zilei de luni. Au fost cele mai dure confruntări după patru zile de proteste.

VIDEO Noapte de foc în Istanbul: cele mai violente confruntări dintre protestatari şi forţele de ordine de până acum

Mai mulţi protestatari turci s-au luptat cu poliţiştii din Istanbul încă de la primele ore ale zilei de luni. Unele dintre sediile locale ale Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării, condus de premierul Recep Tayyip  Erdogan, au fost incendiate duminică noapte, marcând intrarea în cea de-a patra zi de proteste violente.

VIDEO Proteste în Turcia: care sunt planurile ascunse ale lui Erdogan, de cine îi este frică şi cine sunt manifestanţii

Protestele care au avut loc pe Bulevardul Istikal, centrul vibrant al Istanbului, acolo unde sunt cele mai importante magazine si locurile de distracţie ale turcilor, nu înseamnă chiar ceva nou.

VIDEO Cum arăta proiectul imobiliar din Piaţa Taksim şi de ce vrea Erdogan să construiască acolo o moschee

Piaţa Taksim este una dintre emblemele oraşului Istanbul. Aici este locul in care locuitorii se adună fie la petrecerile de Revelion, fie ori de câte ori doresc să îşi ceară drepturile.

VIDEO De ce au dat foc turcii Istanbulului

O manifestaţie ecologistă, declanşată în urmă cu o săptămână la Istanbul, s-a transformat într-o mişcare anti-guvernamentală de proporţii ce s-a extins în aproape toată ţara.

EDITORIAL: Suleyman contra premierului Erdogan

„Ei spun că masacrăm copacii. Noi am plantat aproximativ două miliarde de copaci“, spune premierul Erdogan (citat de CNN) în timp ce nu înţelege – sau se face că nu înţelege – de ce au ieşit oamenii furioşi în centrul oraşului Istanbul. Oamenii îşi cer drepturile, iar politicianul le răspunde „veniţi să-mi număraţi copacii!“. Este un tip de discurs arogant care cred că vă sună cunoscut, scrie Liviu Iolu, jurnalist, pe blogul său de pe adevarul.ro.

VIDEO „Suleyman Magnificul“, în mijlocul protestatarilor din Turcia

Printre manifestanţi, jurnaliştii l-au surprins pe actorul Halit Ergenc, care-l  interpretează pe sultanul Suleyman, în serialul „Suleyman Magnificul”.

Cenzura mass-media din Turcia creează dezinformare şi confuzie printre cetăţeni

Protestele din Turcia au trecut la un alt nivel odată cu încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în timp ce administraţia premierului Recep Erdogan abuzează de putere. Mare parte din turci sunt privaţi de informaţii, mass-media şi reţelele sociale fiind cenzurate, ceea ce a creat confuzie în rîndul cetăţenilor.

Mărturii din infern. Moldoveancă aflată în Istanbul: „Gazele lacrimogene au fost împrăştiate în cantităţi mari“

Gazele lacromigene, furtunurile cu apă şi scandările au pus stăpânire pe Istanbul. La scurt timp, protestele au cuprins şi alte oraşe, ca Ankara, Izmir, Bodrum. Moldovenii care se află în aceste zile în Turcia spun că au simţit gazul lacrimogen care a fost împrăştiat în cantităţi mari.

FOTO VIDEO Cum s-a transformat protestul ecologist din Turcia într-unul antiguvernamental violent

Zeci de răniţi şi aproape o mie de persoane arestate. Acesta este bilanţul a două zile de confruntări violente cu poliţia în numeroase oraşe ale Turciei, unde o manifestaţie împotriva planurilor de renunţare la un parc din Istanbul s-a transformat într-o mişcare antiguvernamentală de proporţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite